Nyhetsbulletin del 1

Strålande sol idag! Jag har varit en sväng uppe på marknaden och sedan njutit av ett glas vin med meze utomhus på stamkafeniot. Vi satt i skuggan för det var lite väl varmt i solen…
Dags för en nyhetsbulletin!

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Källor: ekathimerini.com

Makedonien

Jag tror att det rapporterats även i svensk press om Prespes-avtalet eftersom det har internationell betydelse. I Grekland splittrades regeringskoalitionen innan omröstningen så det blev förtroendeomröstning som Syriza vann med knapp majoritet. Tsipras är alltså fortsatt premiärminister, men för en minoritetsregering. Regeringen måste nu söka stöd inför varje sak man vill ha igenom och det pågår politiskt spel för att få parlamentsledamöter över till Syriza. Ingen vill ha val i maj utan vänta till ordinarie val i höst.
Prespes-avtalet har nu röstats igenom i båda ländernas parlament (i det grekiska 153 för, 146 emot) och Grekland ska nu skriva under Nordmakedoniens (fd FYROM) ansökan om NATO-medlemsskap. I och med det blir namnbytet officiellt.

Det har varit demonstrationer och protester, ofta med extremistiska inslag. Men alla är inte högerextremister utan det finns också patrioter. Tonläget har varit högt, bl a gick Mitsotakis (ledare för Ny Demokrati – ett högerparti) ut med att när han får makten i höstens val ska han riva upp avtalet. Han har dock dämpats markant och sitter nog nu på sin kammare och funderar. Prespes-avtalets godkännande har nämligen utlöst en våg av beröm och uppskattning från olika ledare och organisationer runt om i världen. De sjunger Greklands och Tsipras lov. Någon grek sa (jag kan inte hitta artikeln nu) att för en gångs skull är vi inte en del av ett problem utan en del av lösningen.

Alla greker är givetvis inte hårdnackat nationalistiska eller patriotiska. Jag hittade en grekisk grupp på facebook som menar att man kan egentligen inte tala om ”nationalitet” eftersom ”nationer” i dagens mening inte existerade under antiken. Gränser har flyttats fram och tillbaka, riken bildats och fallit samman. Jag fick på universtitetet i Lund lära mig att Filip II i Makedonien utökade sitt rikes gränser vilket var grunden som hans son, Alexander den store, byggde vidare på. Bland annat enade Alexander de stadsstater som fanns söder om Makedonien som t ex Aten, Thebe. Dessa stater hade inte själva lyckats enas och bygga en stat. Mot bakgrund av det blir det lite märkligt när greker hävdar att Makedonien är grekiskt. Och ännu märkligare blir det när man betänker att för befolkningen i den del av gamla Makedonien som numera ligger i Grekland var det under en period förbjudet att prata makedonska. Och riktigt förvirrat blir det när greker hävdar att invånarna i Nordmakedonien inte är makedonier eftersom de är slaver och att makedonier egentligen är greker. Fast Grekland inte fanns då när det begav sig.

Nu får vi hoppas att det lugnar ner sig, att Nordmakedonien äntligen kan få ingå i olika internationella samfund och att Grekland blickar framåt.
(artikel Greece after Prespes finns här)

Ekonomiska krisen

Tredje stödlånet tog ju slut i höstas, men Grekland var inte klar med allt de skulle genomföra, 16 åtgärder återstod, utan fick tid på sig till mitten av februari i år. Det har varit möte med kreditgivarna och de är mycket oroliga och besvikna. Regeringen har nämligen gått ut med att minimilönen ska höjas och ungdomslönen avskaffas. Höjningen är högre än tillväxttakten och den påverkar dessutom 24 olika ersättningar, t ex arbetslöshetsstöd.

Bankernas utlåning är ett stort bekymmer och både Europeiska centralbanken och Europeiska stabiliseringsmekanismen har uttalat att något måste göras från regeringshåll. Jag begriper inte mycket om bank- och finansvärlden, men så mycket förstår jag att om investerare ska bli villiga att lägga sina pengar i Grekland så måste det till mer handlingskraft och stabilitet från landets sida.

Spänningen med Turkiet

Jag har tidigare skrivit att Turkiet fokuserar mer på Cypern än Grekland och det håller i sig. Det kränks fortfarande luftrum osv, men det är inte så spänt som det var för cirka ett år sedan. De senaste dagarna har det dock trappats upp. I januari var det 23 år sedan incidenten på ön (mer en kobbe) Imia som nästan startade ett krig mellan Grekland och Turkiet 1996. Tsipras har accepterat en inbjudan till officiellt besök som han fick av Erdogan i höstas. Den 5 februari ska han åka över till Istanbul och där också träffa patriarken för den ortodoxa kyrkan (det är också spänt – se nedan). Så i veckan gick Erdogan ut med ett förnyat krav på att Grekland ska utlämna de 8 personer som vistas i Grekland och som Turkiet menar låg bakom kuppförsöket 2016.
Det är inte direkt bäddat för en trevlig ”dag med grabbarna”!

Ortodoxa kyrkan

  • Bomb i december utanför en kyrka i centrala Aten. En organisation som heter Iconoclastic Seet har tagit på sig ansvaret. Deras syfte var att orsaka största möjliga skada på en präst och/eller medlemmar av församlingen. De beklagade att bara två personer skadats lindrigt och sa att de lärt sig till nästa gång.
  • Arbetet med att skilja kyrka och stat går vidare fast just nu står det stilla. Prästerna skulle flyttas från statens lönelista och istället skulle staten ge kyrkan en summa pengar att förvalta till löner. Det har väckt ilska, jag antar att de förlorar en del fördelar som ”statstjänstemän”. Den heliga synoden har sagt nej till förslaget och patriarken Bartolomeos i Istanbul har varit på besök i Aten för samtal med regeringen.
  • Ukraina har fått klartecken att bli en egen kyrka i den ortodoxa sfären. Den rysk-ortodoxa kyrkan har inte återupptaget kontakten med patriarken i Istanbul. De bröt kontakten i protest mot att Ukraina bröt sig ur. De ukrainska prästerna har nu fått ett problem: vilken sida ska de stödja i den politiska konflikten i Ukraina.

Skilja på kyrka och stat är inte den enda förändringen i konstitutionen som är på gång. Ändringar i 23 artiklar har gått vidare till ”lagrådet” för granskning.

Merkel på besök och en liten fundering från mig

Merkel var i januari på ett tvådagars besök. Hon träffade president Prokopis Pavlopoulos. Återigen framförde Grekland krav på krigsskadestånd efter andra världskriget, men Tyskland säger nej och hänvisar till de 115 miljoner dmark som de betalade 1960.

Jag finner det märkligt att samtidigt som Grekland anser att Turkiet måste respektera Lausanne-fördraget om de nuvarande gränserna och att länderna ska ”följa internationell rätt” så anser alltså Grekland att man inte är bunden av det fredsfördrag som slöts efter andra världskriget där Tyskland befriades från att betala krigsskadestånd. Man ville ju inte upprepa vad som hände efter första världskriget. Så ibland ska internationella överenskommelser följas fast inte ibland!? Det är hög tid att Grekland släpper den här frågan och istället reformerar sitt samhälle och får fart på hjulen. Framåt. Inte bakåt.

Kortnyheter

  • Influensatid – sedan början av året har 18 människor dött, de var 25-90 år. 117 är allvarligt sjuka varav 112 är inlagda på intensivvärdsavdelningar.
  • Rösträtt för utlandsboende greker diskuteras. Finns olika förslag varav ett innebär att de får tre mandat att rösta om medan resten, 297, ska röstas fram av de som bor i landet. Sista ordet är inte sagt.
  • En uppseendeväckande dom kom för ett tag sedan. En kyrkans man dömdes för hatbrott då han i en blogg uttalat sig om homosexuella. Han uppmanade att spotta på dem, att de var psykiskt störda osv. Detta hände 2015 när partnerskap diskuterades vilket kyrkan var emot. Nu har alltså dom fallit, mer om händelsen här.
  • Ingen har väl missat att Stefanos Tsitsipas vann över Federer i Australian Open. Det visades inte på grekisk tv – det var ju inte fotboll eller basket…
  • De grekiska redarna riskerar att förlora miljontals euro i handeln med raffinerade oljeprodukter till Venezuela, en handel som kännetecknas av hög risk kombinerat med hög avkastning. Två fartyg har fått sin last konfiskerad och det förväntas bli fler fr o m april då USA:s sanktioner mot Caracas träder ikraft.
    Samtidigt rapporteras det att de grekiska redarna har ökat sina beställningar och nu ligger på första plats i världen i antal varvskontrakt (före USA, Japan och Kina). Här ska det byggas skepp!
    Undrar om översynen av konstitutionen också funderar över att ta bort skattefriheten för sjöhandeln som redarna åtnjuter!?

För mer ingående analys av politiska läget, opinionsundersökningar osv hänvisar jag till bloggen Politik i Grekland.

Det här blev långt så nyheter från Kreta kommer i nästa blogginlägg. Håll utkik eller prenumerera på bloggen så missar du inget!

Ha en skön helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

6 tankar på “Nyhetsbulletin del 1

  1. Achilleas

    Läs gärna lite historia, besök Filip’s grav i Vergina och även arkeologiska platsen/museet av antika Pella i Makedonien-norra Grekland/ kanske förvirringen om vad greker kan hävda om Makedonien och deras historia klarnar upp.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Har läst historia, men som vanligt är det svåra att det finns olika tolkare när det inte finns så mycket dokumentation. De antika stadstaterna var i alla fall inte ”Grekland” eftersom det inte fanns då. Se’n kan man diskutera olika gränser och riken tills man blir blå i anisktet.

      Gilla

      Svara
      1. Elektra

        Vilken von obenmentalitet om Grekland! Det är lätt att raljera när man är okunnig. Du bor ju i Grekland och borde vara mer insatt i vad som händer i landet och hur dess invånare reagerar och tänker. Hur du uttrycker dig om landet är beklämmande och då undrar jag varför du inte packar ihop och flyttar tillbaka till Sverige?

        Gilla

        Svara
        1. iamittilivet Inläggets författare

          Jag vet tyvärr inte vad ”von obenmentalitet” är, men raljerar gör jag inte. Ofta är det så att den som kommer utifrån ser saker på ett annat sätt än den som står mitt i det som händer. Jag har många och intressanta diskussioner med grekiska vänner och det finns väldigt många olika åsikter som far runt även bland dem. Så länge de inte ber mig att flytta härifrån så stannar jag.
          Ha en bra dag!

          Gilla

          Svara
  2. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 | ia mitt i livet

  3. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s