Dumhet och egoism – en betraktelse

Lockdown ger tillfälle till reflektion över alla saker, händelser och fenomen. Man kan t ex se det som ett stopp i livet då man reflekterar över var man kommer ifrån, är just nu och vart man är på väg. Man kan passa på att fräscha upp sina kunskaper och skaffa ny kunskap (oj, vad jag tycker om dokumentärer o likn!). Man kan fundera över tidigare pandemier, sjukdomar i största allmänhet och botemedel. Och man kan givetvis studera den pandemi som vi befinner oss i just nu på alla kontinenter.

Och man kan fundera över människors beteende i denna pandemi. Det må resultera i både sorg och ilska, men förhoppningsvis också i lärdomar som vi tar med oss.

Först gårdagens läge i Grekland och Sverige hämtat från John Hopkin’s University (hemsida). Innan du kommenterar att siffrorna inte stämmer med andra källor och rapporteringar så är det inte exakthet jag är ute efter utan total och tendens.

Grekland/Sverige
totalt smittfall 66 637 / 171 365
totalt avlidna 959 / 6 122
uteckling av dagliga fall är densamma som i de flesta länder, dvs höstens ökning bara accelererar (observera att graderingen på y-axlarna är olika!):

Mina funderingar berör inte vaccin eller botemedel eller statistik eller stategier eller åtgärders effektivitet. Nej, de rör sig kring några andra saker som skiljer ut sig under denna kris som, det kan inte nog poängteras, vi är i tillsammans. Eller mer prosaiskt uttryck: vi sitter i skiten allihop.
Det som jag tycker skiljer ut sig är dumhet och egoism.

För tillfället har vi i Grekland ”Stay home. Only leave your home if it is absolutely necessary and only 6 reasons are allowed.” nu under lockdown. Till detta kommer regler om munskydd samt specifika regler för livsmedelsbutiker osv. Från och med i natt har vi absolut utegångsförbud mellan 21 och 5. Alla ”rörelser” som går utanför reglerna är belagda med böter.
Som jag förstår det blir rekommendationerna i Sverige alltfler och mer strikta, men de är fortfarande inte belagda med böter och mycket är öppet.
Utöver läget just nu har alla i alla länder hört mantrat ”tvätta händerna, håll avstånd, rör inte ansiktet, hosta/nys i armvecket” i sisådär 9 månader.

Dumheten och egoismen fortsätter att sticka upp sina fula trynen lite överallt, inte bara i Grekland och Sverige. Det här har ju pågått ett tag så nu borde alla ha klart för sig vad corona, covid-19 och pandemi är. Är reglerna svåra att förstå? Nej, absolut inte. Är de till för att följas? Ja. Har de ett syfte? Ja, att skydda oss.
Vad är det så många inte förstår? ”Stanna hemma” och ”Håll avstånd” osv är ju inte precis kärnfysik om man säger så.
JAG tycker inte reglerna är viktiga eller vettiga. MIN tillvaro blir så besvärlig och krånglig om JAG skulle följa reglerna. JAG tänker inte finna mig i att MIN frihet blir beskuren. JAG ska inte ändra eller försaka någonting.
Var blir medmänsklighet och empati av? Solidaritet och, tydligen omodernt, att tänka på sin nästa?

En del använder argument som att de minsann inte tänker bli kontrollerade av myndigheter, experter (alltså riktiga experter – inte självutnämnda) eller politiker. Det som kontrollerar oss just nu är ett aggressivt virus och den som inte förstår det eller har insett det efter dessa månader…ja, vad ska man säga om det…
En del lägger ner tankekraft, tid och energi på att gå runt reglerna. Vi här i Grekland ska stanna på vår hemort, bara umgås med de vi bor tillsammans med men kanske man kan ange en kod och ge sig iväg till nästa by eller hem till en kompis… Det är ju så trist att ”bara” sitta hemma – jag kan lova dem att det är tristare i sjuksängen.
En del tänker att det gör väl inget om jag tänjer lite på en regel så länge jag har en bra orsak och inte skadar nå’n… Viruset kommer att fira stora triumfer om vi alla börjar snurra runt efter eget huvud för om man inte ens kan följa enkla uppmaningar och regler så ska man nog inte agera efter ”eget huvud”.
En del tror inte på statistiken som t ex att det finns inte så många döda. Nähä, det räcker alltså inte med faran att bli sjuk eller pinsamheten att smitta någon annan? Se siffror och statistik som tendenser och de senaste veckorna är tendenserna i alla länder skrämmande. Såvida man inte stoppar huv’et i sanden. alltså.

Är då reglerna, lockdown osv rätt åtgärder? ”Jag tycker inte de är rätt utan överdrivna och fel så då behöver jag inte följa dem”. Vi är i ett läge där det är ointressant vad vi tycker, där kunskapen, dvs vad vi vet, är oerhört liten. Vetenskap tar tid eftersom studier tar tid och därför kan inte vetenskapen idag ge några facit. Det kanske aldrig kommer några absoluta svar eller så kommer de om ett par år. I detta läget tar vi till allt för att skydda varandra och oss själva. Gemensamt.

Visst, vi är oroade och osäkra och otrygga och skrämda och trötta men varför måste det betyda att vi blir dumma och egoistiska? Jag blir sorgsen och irriterad över dumheten och egoismen. Därför är lockdown faktiskt bra för psyket. Jag finsorterar vad jag tar del av på sociala media och jag slipper se människor utomhus. Det är bara besöket på super market som kan tära lite på nerverna, men det är lyckligtvis kort.

Från början skulle jag skriva ett roligt inlägg om myter, men den här texten gav sig liksom iväg på ett annat håll. Det gör ingenting. Det är dags att vi som förstår vad som pågår och som greppar regler och åtgärder säger ifrån. I de fall där dumhet och egoism blommar måste vi kräva ändrat beteende. Vi ska inte acceptera att det finns de som utsätter sina medmänniskor för fara.
Och till dig som nu säger att covid-19 är som en vanlig influensa, det är ingen fara om man inte har riskfaktor, om inte sjukvården klarar situationen så får väl politikerna göra nå’t åt det, folk hade dött i alla fall, media har blåst upp alltihop till orimliga proportioner. Plus en massa andra dumheter. Till dig säger jag bara att sätt dig ner och tänk efter en stund. Utanför din egen lilla bubbla, alltså.

Ja, vi är trötta och slitna, men låt oss bita ihop ett tag till! Vaccin är på gång, det kommer att lugna ner läget och viruset. Låt oss skydda och ta hand om varandra tills dess! Och se’n fortsätter vi med det även efteråt!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

18 tankar på “Dumhet och egoism – en betraktelse

 1. Monika M Ringborg

  Det lokala skärpta råden region för region, tycks iaf ha gett effekt i Region Uppsala som var den första regionen, som fick dessa. Efter informationen om studentfester, privata fester mm, har många dragit öronen åt sig och skärpt sig. I Stockholms City var det så gott som tomt förra lördagskvällen. Jag tror att alltför många efter sommarens och början på höstens trygghet (skenbar) slappnade av. Arbetsgivare krävde att anställda skulle närvara fysiskt på möten trots att de kan hållas digitalt. Södertörns högskola och Stockholms universitet drog in all fysisk kontakt på en gång, efter att region Stockholm fick skärpta rekommendationer.

  Tyvärr finns det fortfarande dom som inte bryr sig, oavsett ”total” lockdown, böter, polisnärvaro eller lockdown i praktiken utan böter, mm. I Sverige går vi inte ut och demonstrerar över ofriheten, då ansvaret läggs på varje enskild individ. Vem skall vi protestera mot – oss själva? Vi är fria men ändå inte. Min erfarenhet är att de flesta vinnlägger sig om att hålla avstånd, stanna hemma, om vi verkligen förstår att nu är det allvar. Vi korrigerar och visar på något sätt, om någon inte håller avstånd mm. Men så har vi dom där som använder tester för att kunna gå på fester, som tror att de är odödliga osv.

  Vi får hoppas att det som nu visat sig i Uppsala, visar sig i alla regioner i Sverige! Att vi kommer tillbaka till 85-90% av befolkningen som höll i rekommendationerna i våras och i början av sommaren. Budskapet till oss alla är nu – Om ni inte följer våra uppmaningar, blir det fler och strängare restriktioner, vilket vi redan har fått. Annars blir det inte någon rolig tid vi har framför oss.

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror att lockdown bromsar mer än ”frivillighet” och att syndarna är färre. Dock trist att alltför många människor i båda systemen tycker det är ok att sätta andra människors hälsa på spel. Jag tror också att alltför många människor idag inte är vana vid kriser och tror att livet ska vara ”som vanligt”. Då kan man börja fundera över vad som är ”som vanligt”….
   Rolig tid framför oss…nej, det har vi inte men det har inte varit roligt så här långt heller. Ljuset i tunneln är vaccinet, men vi måste hålla ut tills dess.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Monika M Ringborg

    Jag tror att varje lands strategi är utformad efter landets tradition, kulturell, folksammansättning och lagar. Det finns länder i Europa som haft lockdown och munskydd och har haft en värre situation än vad Sverige har haft. Men nu jämförs Sverige med länder som har en låg spridning och låga dödstal (men vi hade en bedrövlig organisation inom äldrevården, den s.k. ädelreformen som absolut inte levde upp till sitt namn).

    Det som stör mig är att man förutsätter och vill få bekräftat att vår strategi är fel, istället för att se att den passar oss. Eller i vilket fall har passat oss med tanke på hur viruset spreds i våras. Det kan ju förändras. Varför är det inte någon som jämför Sverige med Belgien, då vi har ungefär samma folkmängd mm.? Kanske för att man redan från början har fastställt att vår strategi är fel!

    Inget land gör säkerligen fel (utom kanske något undantag). Jag tror att en total lockdown och en ändring till möjligheten till utegångsförbud, inte hade efterlevts så mycket som den nuvarande. 85-90% av befolkning följde rekommendationerna i våras, utan lagar, böter och utegångsförbud. Hårda förbud riskerar att skapa protester och förmyndarmentalitet för man tar ifrån folket det egna ansvaret. Den ständiga frågan ”Varför gör ni inte som Norge, Tyskland m.fl.” Svar: därför att vi har valt en annan väg, som dock inte är så olika andras länder. Frivilligheten med citationstecken är det som skiljer. Men vi har koll på varandra. Kanske mer effektivt i Sverige med tanke på hur systemet är, än att politiker ensamma bestämmer, oavsett myndigheternas bedömningar som baseras på vetenskapligheten och specialkompetens. Framtiden får utvisa.

    Jag är glad över att Greklands strategi så här långt har inneburit låga dödstal. Hoppas det håller i sig.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Här i Grekland skenar det nu som i de flesta länder, men tack vare vårens åtgärder så startar vi från ett bra läge. När det gäller folkmängd så är Sverige och Grekland ungefär lika stora, men där slutar likheterna. Varje land måste anpassa åtgärder efter befolningssammansättning, sjukvård, statskassa osv.
     Jag vet inget land där politiker ensamma bestämt. Vilket/vilka länder har gjort så?

     Gilla

     Svara
     1. Monika M Ringborg

      I Sverige är det än så länge långt ifrån hur det var när pandemin startade i våras, men nu tas det i ordentligt för att vi inte skall hamna där igen.

      Jag menade nog när politikerna oavsett vad myndigheterna kommit fram till, kör över dem. Det har ju hänt i en del länder, t.ex. i Norge i några fall. Jag var lite generaliserande i tidigare kommentar.

      Jag har inte någon större tilltro till de svenska politikernas kompetens när det gäller det här. Deras kompetens har inte varit så bra gällande mycket inom välfärden i Sverige under de senaste 30 åren, när det gäller vård, omsorg och skola. Och det är både nationellt som kommunalt. Myndigheterna är inte populistiska och är inte rädd för att förlora röster eller att bli avsatta eller behöva avgå. Men, det finns stolpskott även på myndigheterna.

      Gilla

      Svara
      1. iamittilivet Inläggets författare

       Politiker ska syssla med det som de är bra på, dvs politik, och ta in sakkunskap när det behövs. Äldrereformen styrdes alltför mycket av socialdemokratiska värderingar och det blev ju inte så bra.
       Här i Grekland, och i de flesta länder tror jag, är det politikerna som ansvarar för besluten vilka de grundar på expertgruppens bedömningar. Än så länge har det fungerat utmärkt.
       Se’n kan man ju göra som Trump gjorde: sparka experten när man inte gillar vad han säger…och det gick ju inte så bra…

       Gilla

      2. Monika M Ringborg

       Det var den borgliga regeringen som införde ädelreformen 1992. Motion 1992/93:So218 av Rosa Östh och Ulla Tillander (c)
       Motion till riksdagen
       1998/99:So436
       av Margareta Viklund (kd) De gjorde avgörande förändringar då de tillträdde 1991 på många områden. Friskolereformen t.ex. mm.
       Det framgår inte om ädelformens införande föregicks av socialdemokratisk politik. Den är dock långt ifrån hur det såg före införandet.

       Gillad av 1 person

      3. iamittilivet Inläggets författare

       Ädelreformen var till största delen framarbetad av socialdemokraterna (finns bl s motion skriven av Ingvar Carlsson m fl) även om det inte var dom genomförde den. Det var också socialdemokraterna som genomdrev varje människas rätt att stanna i hemmet och att vägra att tas in för vård och omsorg – något som resulterat i att många äldre som är sjuka lever i stor ensamhet.
       Nu har vi dock glidit långt utanför vad blogginlägget handlade om! Tack för intressant diskussion, nu drara jag mig tillbaka i min lockdown! Ha en skön helg!

       Gillad av 1 person

 2. Thalassa

  Sansat och bra inlägg som vanligt. Diskussionen mellan dig och Monika M R var också intressant att läsa. Jag håller med ”både här och där” men vågar inte bidra, för nu vet jag inte längre säkert vad som beslutats, när och av vem…
  Det vi väl är rätt överens om i Sverige är ett rätt stort misslyckande när vi i början inte kunde skydda äldreboendena. Att vi nu – efter flera månaders relativa lugn – inte har tillräcklig beredskap för provtagning tycker jag är riktigt dåligt!
  Sedan är det ju detta med att hålla avstånd – nja, det funkar väl ”så där”. Det grundar jag på hur det ser ut vid busshållplatserna och på bussarna i Stockholm. Men vad ska de som måste in till jobbet göra? Många yrkesgrupper kan inte jobba hemifrån och inte heller välja arbetstider.

  Trevlig fortsättning på helgen från helgrått Sörmland!
  (medan våra vänner just dessa dagar plockar ”våra” oliver – och får jobba extra då de är ”två man korta” ☹️).

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Och just olivplockningen har blivit ett stort smittproblem på fyra öar varav Kreta är en! Jag håller ett öga på rapporteringen och tar upp det i nästa blogginlägg.
   Ha en skön helg!

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Lena i Wales

  Bra skrivit!
  Jag tror att du i Grekland och jag i Wales har gått igenom ganska liknande förhållanden, olika de i Sverige.
  Vad gäller Wales tycker jag att de gjort rätt beslut att gå in i lockdown, två gånger. Det behövdes här, tyvärr. Reglerna var ganska enkla. Nu är det värre med reglerna när vi gått ur lockdown. Vi får t ex träffas 4 personer från olika hushåll inne i en pub eller café, men inte ens träffas 2 personer utomhus i vår trädgård. Däremot kan vi träffas 4 personer i en park. Helt dumma regler. Jag släpper inte in någon i mitt hus, går inte in i någon annas hus och vägrar att sitta inomhus på en pub eller ett café tillsammans med massa andra människor. Alltså är jag helt isolerad, precis som under lockdown. Enda skillnaden är att mer är öppet vad gäller affärer och pubar, men jag undviker dessa ställen ändå. Just nu känner jag faktiskt för att bryta reglerna och på avstånd träffa en person och samtala i trädgården. Gillar inte mina tankar, men någon måtta på dumheter får det faktasikt vara, även från myndigheter.
  Nu slutar jag innan jag blir ännu mer upprörd.
  Skön söndag!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   En del regler i en del länder verkar nästan lite panikartade när de inte stämmer överens. Det är givetvis svårt att veta vad som är en bra eller dålig åtgärder då denna pandemi är ny för oss alla, men lite logik borde finnas.
   Jag har blivit mer och mer försiktig allt eftersom tiden går. Har man nu klarat sig i 9 månader så vore det väl faen också om man skulle bli sjuk NU! Om testerna går bra och vaccinet kommer i början av nästa år så är det ju faktiskt så att vi just nu har det mesta bakom oss. Så måste jag tänka för att hålla hakan ovanför vattenytan…
   Ha det gott!!!

   Gillad av 1 person

   Svara
 4. Pingback: Nyhetsbulletin – i korta drag | ia mitt i livet

 5. Pingback: Nyhetsbulletin del 1 – virusläget | ia mitt i livet

 6. Pingback: Reflektioner kring 2020 och en önskan för 2021 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s