Resa med Bettany

Nordkusten här på Kreta håller på att drunkna i översvämningar efter de senaste dagarnas kraftiga regn och ruskvädret fortsätter idag. Lockdown går vidare och det gäller att slå hål på den begränsade tillvaron så man inte blir rastlös och småtokig. Böcker, TV och filmer är bra medel. Och varför inte använda tiden till något vettigt som att förkovra sig? Sagt och gjort – jag är ute och reser i världen och tiden med Bettany Hughes!

Bettany Hughes är historiker från England och när jag snubblade över en av hennes serier (hon har också skrivit böcker) upptäckte jag att hon gjort flera stycken. Jag har sett två och är inne på min tredje.

Jag startade med A Greek Odyssey som gått på channel5 (kan ses med hjälp av vpn), norsk tv, finns på youtube (ämnet kräver lite mer än vanlig engelska, det är en hel del facktermer så det kan vara svårt att hänga med utan text) och kanske är på väg till svensk TV. Hon reser i Odysseus spår där hon berättar om myter, legender och historia. Ibland finns belägg för myter och legender i historien, ibland inte. Hon gör strandhugg på olika öar och binder ibland ihop dåtid med nutid.
Det är program för den som är intresserad av just myter, legender och historia under antiken. Jag hade lite svårt för henne i första avsnittet, jag tyckte att hon var så intensiv. Ganska snart insåg jag att hon verkligen brinner för historia, att få dela med sig och berätta. Och engagemang för en god sak är ju alltid klädsamt. Jag uppskattar också att hon tillhör de historiker som säger ”vi tro”, ”vi antar”, ”vi föreställer oss” och sparar ”vi vet” till det som man med säkerhet vet. Historia, speciellt så långt tillbaka, handlar ju mycket om tolkning.

Jag uppfattar det som att hon kan grekiska, men ändå pratar hon mest engelska med folk och översätter direkt in i kameran vad de säger. Det blir lite styltigt eller konstigt – kan det vara så att britter inte tycker om att läsa ”subtitles”, tro?
I avsnitt 4, då hon är på Kreta, görs ett redigt klavertramp som jag inte tror att man kan lasta Bettany för. Jag antar att någon i film- och produktionssällskapet hört talas om den vilda geten kri kri och tänkt att den måste vi ha med. Bettany får stanna när hon är ute och kör för att uppmärksamma oss på den unika kretensiska geten, men det som visas är helt vanliga getter! Plötsligen kommer ett kortkort inklipp med en kri kri – ett inklipp som är väldigt klumpigt gjort. Det hade varit bättre att getterna, både vilda och tama, helt enkelt lämnats utanför programmet.

Kan varmt rekommendera serien även till de som kanske inte är så intresserade av historia men av Grekland. Det kan tända ett intresse för det är lagt på en lagom nivå, engagerande och intressant.


Så kastade jag mig över The Final Hours of Pompeii (också channel5; kanske finns på andra platser på nätet). I de tre avsnitten har Bettany sällskap av två andra programledare. Upplägget är som gjort för att vara spännande! Vi får följa Pompejis tre sista dagar, en dag i varje avsnitt. Extra roligt och intressant är att de fått tillstånd att besöka en del hus, utgrävningar o likn som är stängda för allmänheten. 
Jag har länge velat åka dit och bestämde i våras att det är dags 2022. Efter de här tre avsnitten är jag ännu mer sugen!

 

 

Och idag har jag påbörjat Romarrikets avgörande dagar som finns på svtplay. Här har Bettany valt ut ett antal händelser som hon anser var avgörande på olika sätt för romarriket. Jag har ännu bara sett två avsnitt, men de håller samma höga kvalité som de serier jag sett tidigare. Här finns dock dramatiserade inslag och de känner jag mig än så länge tveksam inför, jag tycker inte att de tillför så mycket.

Avslutningsvis kan jag berätta att Bettany & company anlände till Thessaloniki i mitten av oktober för att på fastlandet spela in ett nytt projekt: Wonders of Greece (läs mer här).

Tänker du att ja, ja, den där gamla tiden har man hört så mycket om så det är inget för mig. Någon gång reflekterat över att det som en gång var en sanning omkullkastas då och då av nya fynd? Eller vidimeras. Eller får mer kött på benen. Det som varit förändras faktiskt ständigt och är inte ristat i sten!

Så ut och res i tid och rum! Leta intressanta dokumentärer och filmer om då- och nutid. Läs böcker av olika slag. Vi går igenom en orolig och skrämmande virusutveckling just nu – vänd det till nå’t bra genom att ta vara på tiden!

Och nu åskar det och öser ner igen. Ha det gott och var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

6 tankar på “Resa med Bettany

 1. Maria Blomdahl

  Har sett serierna om pompeji och romarriket och tycker att Bettany lever sin in m stor entusiasm. Visste inte att hon gjort en serie om Grekland – den ska jag leta efter och se, redan i kväll!

  Gillad av 2 personer

  Svara
 2. Lena i Wales

  Intressant.
  Måste kolla på Youtube om jag hittar den.
  Du har rätt, britterna gillar inte subtitles, men vi dubbar aldrig filmer här, däremot dubbas typ nyhetsinlägg, vilket jag inte gillar. Helst vill de ha allt på engelska, annars sjunker intresset högst betydligt. Trist.
  Hemskt med ert oväder, burrrr. Precis vad som inte behövdes just nu.
  Sköt om dig!

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s