Jaha, då var det dags igen men också glädjebesked

Då är vi inne på andra dagen i vår andra lockdown. Smittalen har ökat så drastiskt att det blev lockdown för hela landet och det lär ha varit onsdagens resultat som fällde avgörandet. Innan dess lär det (rykten och konspirationsteorier frodas i dessa tider…) ha funnit två andra alternativ. Det ena var att avvakta lockdown som trädde ikraft i tisdags i två regioner, bl a Thessaloniki, för att eventuellt införa lockdown i Attica, bl a Aten. Det andra alternativet lär ha varit att införa lockdown på fastlandet och undanta öarna. Ett tilltalande alternativ för oss i delregion Lasithi här på Kreta eftersom vi har få fall (runt 50 totalt), men även här kan man se ökning – svag men dock. Och det är ju så att vi är i det här eländet tillsammans och måste hjälpas åt att ta oss igenom. Så det känns ok trots allt.
Givetvis finns det här också individer som genast sätter igång och funderar över hur de ska bryta mot eller tänja på reglerna. Det vore bättre om de la den energin och tiden på att skydda sig själva och andra.

Denna lockdown är något annorlunda än förra. På några punkter är den inte lika strikt, men det har skapat en viss förvirring. Jag bör kunna ge mig ut och vandra, men kanske inte. Jag får väl gå ner och fråga farbror polisen i veckan. Böterna är höjda så saknas munskydd eller otillåten ”rörelse” (dvs att man är utanför hemmet på ett inte godkänt sätt) måste vi nu betala 300€ mot tidigare 150€.

Det känns väldigt märkligt att gränsen är öppen. Och ännu märkligare med så många reaktioner på facebook med frågor om vilka dokument som behövs vid resa till Grekland. För mig är det totalt obegripligt att någon över huvud taget kan tänka på att resa när viruset far fram mer aggressivt än tidigare och så många länder måste ta till drastiska åtgärder.
Måste du absolut resa så ta först en titt på vilka regler som gäller dit du ska resa. Och se dig omkring – jag var ute på sta’n i torsdags och såg några utlänningar utan munskydd. Jag tror att de var turister för de tittade sig omkring som turister brukar göra, men tydligen infann sig inte tanken ”varför bär alla munskydd?”. Vilka regler och böter som gäller hos oss i Grekland fram till i första hand 30 november finns på denna sidan.

Glädjebeskedet är givetvis presidentvalet i USA. Ingen har väl missat att pajasen får börja packa eftersom Biden vunnit. Jag vet att elektorerna ska rösta 5 december, men Bidens ledning är så stor att valet är avgjort. Och Kamala Harris är stort, större än vad många utanför USA förstår.
Troligen får vi se ett smaklöst efterspel från pajasens sida, men det får vi väl ta med tanke på att de fyra årens galenskap är över. För den som är intresserad av Trump och Bidens personligheter och karriärer kan jag rekommendera Vägen till Vita huset på svtplay.

Jag vet inte speciellt mycket om amerikansk politik eller exakt vad Biden står för, men jag har den största beundran för karlen! Han och jag har nämligen något gemensamt: vi är båda stammare. Trump valde helt rätt taktik under första debatten – avbryt, avbryt, avbryt – för när en stammare kommer ur rytm så kommer stamningen fram. En del har kommenterat att Biden då och då verkar snubbla på orden eller uttalar dem lite fel och det skulle bero på hans ålder. Kanske det gör, men jag känner igen en stammare. Det blir fel ibland när vi blir engagerade eller nervösa eller har bråttom. Det betyder inte att vi automatiskt är dumma i huvudet eller dementa. Det betyder att vi har svårt för att hålla tal och för en del sociala situationer, men vi jobbar oss igenom det eller lär oss dölja. Och att Biden som stammare väljer en så officiell karriär – respekt!
(mer om stamning)

Biden och jag är i gott sällskap. Eller vad sägs om stammare som bl a Moses, Aristoteles, Napoleon, Lewis Carrol, Ingmar Bergman, Rowan Atkinson, Charles Darwin, Albert Einstein, Gerard Depardieu, Robert Kronberg, Per Mattsson, Bosse Parnevik, några till och några till.

Och när vi ändå är inne på kännetecken på stora, kända, kloka människor så kan jag berätta att jag kvalar in dubbelt i och med att jag har epilepsi. Även där är jag i gott sällskap: Sokrates, Alexander den store, Jeanne d’Arc, Michelangelo, Moliére, Alfred Nobel, Agatha Christie, George Gershwin, Prince, Elton John, Danny Glover, några till och några till.

Du har kanske hört talas om fallandesjuka? Uppdatera dig om epilepsi här! Det har tagit tid att få fram epileptiker från idiot-stämpeln (epileptiker hölls hemma, kunde inte gå i skolan). Det var t ex så sent på på 1960-talet som två epileptiker fick gifta sig med varandra.
Jag kan säga att jag är väldigt tacksam och glad över forskning kring och framställning av läkemedel. Skönt att inte leva några hundra år tidigare än nutid:
”Enligt svensk folktro och folkmedicin berodde epilepsi på att modern under graviditeten hade betraktat något olämpligt: en slakt, avrättning eller annat sammanhang där blod förekom. Därför betraktades just blod som ett botemedel mot epilepsi. Därvid skulle det helst vara blodet från en avrättad person, men det gick också att använda några droppar blod från en levande person – gärna från en mördare eller från en soldat som hade dödat motståndare i krig. Viss verkan kunde även djurblod ha. Den vanligaste behandlingen synes dock ha varit att direkt efter det första epilepsianfallet avlägsna kläderna från den sjuke och bränna upp dem.” (Wikipedia)

Tycker du att det blev ett trist inlägg? Men det är inte trist! Det har funnits svåra stunder, men med hjälp av sångteknik och läkemedel har jag haft den stora lyckan att leva ett liv som jag är mycket nöjd med. Och fortsätter leva!

Nu tar vi ett grabbatag allihop och låter inte corona ta över! Var rädd om dig själv och andra!

Ha en skön söndag!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

 

8 tankar på “Jaha, då var det dags igen men också glädjebesked

 1. Thalassa

  Puuuh, ja det var då för väl att det gick vägen – så här långt i alla fall. Sedan återstår att se hur han ska tvingas ut ur Vita Huset. Och hur miljoner amerikaner reagerar på diverse förändringar som – förhoppningsvis och till exempel – att man inte kommer att kunna köpa vapen i varenda kvartersbutik.
  Här har du en till som tillhör Kamala Harris fan club.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ett stort problem som Biden kan ”ärva” är att Trump inte håller tal att han är besegrad för om inte han gör det kommer hans anhängare att fortsätta prata om valfusk och inte se Biden som legitim. Men visst känns det gott att det blev en förändring – och en stor sådan i och med Harris!

   Gilla

   Svara
 2. stadsmadam

  Intressant läsning! Jag håller helt med om att det är ytterst märkligt att det finns de som planerar resor ungefär som vanligt. Har de inte fattat ett skit? Det ÄR segt nu, men vi har inget val, det är bara att stå ut. Och Trump – over and out! Han verkar ha svårt att acceptera situationen, men vad annat var att vänta?

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s