Det är mycket nu!

Ja, nu är det bråda dagar, tycker jag. Det är händelser i alla hörn och oavsett vart man vänder sig. Ett himla surr!

Ingen har väl missat jordbävningen (6,7/6,9 på Richter-skalan) i fredags som påverkade Samos och Chios i Grekland samt Izmir (drabbades värst) och kusten i Turkiet. Jordbävningen kändes i Korint och Aten på grekiska fastlandet och även på en del platser på nordkusten här på Kreta. Jag fick kännedom om den när jag slog på datorn så här på sydkusten märkte vi inget. Kusten i Turkiet påverkades framför allt av stora havsvågor som vällde in. Jag såg en kort video från Cesme där gatorna ersatts av floder. Premiärminister Mitsotakis och president Erdogan utbytte kondoleanser och Grekland erbjöd Turkiet hjälp – inte första gången en akut kris fått de två länderna att ta paus i en pågående konflikt.
Jag tog idag ut den här kartan som visar aktivitet de senaste sju dagarna. Den visar inte magnitud, havsdjup eller avstånd från land. Märk väl att det handlar alltså inte bara om den stora jordbävningen utan dessutom ovanligt hög aktivitet under kort tid. Om du tycker att det är konstigt att Izmir drabbades hårdast så tänk på att jordbävning kan förstärkas när den kommer in på fastlandet, hur berg ligger, kontinentalplattornas position osv.

Det är alltså tillfällig paus i konflikten i östra Medelhavet. Jag har tidigare skrivit att jag inte kan ge uppdateringar här i bloggen för det händer saker nästan varje dag. Det senaste, före jordbävningen, var att Erdogan förolämpade Macron i Frankrike vilket fick flera att reagera, bl a den tyske utrikesministern Maas. Turkiet slöt någon form av avtal med Indien för en tid sedan så vad har då Grekland gjort? Jo, slutit ett avtal med Pakistan, givetvis. Precis som de slöt avtal med Egypten efter det att Turkiet slutit avtal med Libyen. Suck.
Något datum för när samtal ska inledas har jag ännu inte sett. Igår låg det ett marinfartyg en bit utanför Ierapetra. Paus betyder ju inte att det är klart och avslutat – fortsättning följer.

Smittfallen ökar i Grekland precis som i de flesta länder. I helgen fick vi information om nya restriktioner och ny klassificering av regioner och regiondelar. När det gäller antal fall, utveckling osv hänvisar jag till officiella sidor som har aktuell information. Hos oss innebar de nya restriktionerna att vi också måste ha munskydd utomhus. Det kan jag stå ut med för det är inte längre högsommar och olidligt hett samt vi ”slapp” lockdown och/eller utegångsförbud.
I Thessaloniki gick de ut och demonstrerade igår i protest mot de restriktioner de fått. Avstånd och munskydd bland de som protesterade? Nä då. Trist att så mycket desinformation cirkulerar och att så många förlorat förmågan att tänka (snygg omskrivning av ”idioter”). Thessaloniki börjar få slut på IVA-platser så när gårdagens ansvarslösa figurer insjuknar finns det kanske ingen vårdplats. Men det kommer givetvis inte att hända eftersom a) viruset inte finns och b) regeringen (som styrs av Tyskland) försöker genom restriktionerna styra och kontrollera medborgarna. Suck igen.

Medan jag skriver detta pågår en riktig rysare ”over there”. Vem ska det bli – Trump eller Biden? Nervöst, tycker jag. Även om presidentämbetet i USA inte har lika stor makt och betydelse idag som under kalla kriget så är det en stormakt som påverkar hela världen. Där ska inte en pajas sitta. Jag såg Vägen till Vita huset på svtplay – kan rekommenderas. Där presenteras de båda kandidaterna från barnsben fram till idag.

Så vad gör man mitt i denna centrifug av händelser? Jo, man rymmer från alltihop, ger sig ut och vandrar! Vi gav oss upp till Lasithi-platån. Troligen årets sista besök för snart övergår allt regn där uppe i snö. Vi steg in i en stilla, skön tystnad! Lite fågelkvitter, ingen vind. Balsam för själen! På grusvägarna turnerade vi omkring, paus för fika och många grödor och andra växter som vi antingen kände till eller gissade om. Inte mycket arbete på fälten, men potatis plockades och vi såg kål, purjolök mm som var färdiga att skörda. De flesta fälten var tomma och förberedda för vintervila.
Efter ett tag kom en svag vind, molnen drog ihop sig. Så blev det stilla igen, men en annan stillhet. Det fanns ingen ro eller frid i den. Vi förstod att vi varit med om ett väderomslag för nu ska vi ha en fyra-fem dagar med hård vind. Ingen vandring på ett tag så det var verkligen skönt att komma iväg igår!
Fin nedfärd. I ett läge sa vi unisont ”Wow!”. Då hade vi vacker vy över hav, himmel och berg och hela härligheten visades upp i olika blå nyanser! Andlöst vackert!

Avslutning på heldagen? God middag i Ierapetra medan mörkret rullade in och himlen i väster var illröd i solnedgången. Tänk, så underbart det är att få leva och uppleva!

Ha det gott! Var rädd om dig själv och andra!

PS. Glöm inte ”gilla” Vandring på Kreta på facebook om du är intresserad av natur, Kreta och vandring. Nu uppdateras den oftare med foton med mera.


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

9 tankar på “Det är mycket nu!

 1. Thalassa

  Fylligt och intressant inlägg, som alltid. Särskilt tack för godbiten på slutet – den om vandringen förstås!
  Rysaren fortsätter! Hela förfaringssättet är ju obegripligt. Ska juristerna avgöra? Folk beväpnar sig – ännu mer – spikar för skyltfönster m m för att skydda sig mot kommande oroligheter. Och visst kommer hela världen att påverkas. Klimatöverenskommelser, andra överenskommelser, NATO, FN med mera, med mera. Suck låter för tamt – jag är orolig – på gränsen till livrädd!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Om jordbävningen har det också rapporterats även i UK.
  Däremot konflikten i östra Medelhavet säjs det inte mycket om.
  Så hemskt att denna smitta sprider sig och sprider sig alltmer i så stora delar av Europa och på andra platser.
  Trump, hopps han åker ut, men om han skulle göra så, så hittar han säkert på något för att i alla fall försinka det. Bara att hoppas att det går åt rätt håll.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s