Varning för sjanghajning!

Ja, jag vet att sjanghaja egentligen betyder att kidnappa sjömän, men det är ett roligare ord än kidnappad eller ockuperad eller stulen. Den som sjanghajar min blogg idag är jag, dvs vandringsledaren och företagaren.

Jag ska egentligen inte ha eget företag för jag är usel på marknadsföring. I början fick jag rådet att finnas på alla möjliga sociala plattformar och vara aktiv. Jag insåg snabbt att jag varken hade tid eller lust. S k sociala media tar väldigt mycket tid vilken jag kan och vill använda till annat. Så i det fallet får jag väl skylla mig själv.

Ett annat problem var och är att begreppet ”vandra” är så urvattnat i Sverige vilket började för några år sedan, ungefär strax innan jag startade min verksamhet. Promenad, långpromenad, gå en sväng osv har nästan försvunnit så nu är i stort sett all gående rörelse ”vandring”. Här insåg jag snabbt att jag inte kan ändra på trender och modeord utan bara försöka vara så tydlig som möjligt.

Se’n är det det där med ”att sälja”. Jag är ingen försäljare. Jag har inte en enda atom av säljare i min kropp. Vid försäljning av tjänst som man utför ingår ju liksom jag personligen i paketet. Då blir försäljning om möjligt ännu svårare. Antar att det till viss del är lite ”tro inte att du är nå’t” eller ”det finns alltid de som är duktigare och kunnigare så varför skulle lilla jag…” som slår till.

Så nu tar jag mig i kragen och helt fräckt sjanghajar ett helt blogginlägg för marknadsföring! Inte bara ett foto i slutet med lite text utan nu går vi igenom mina tjänster.

Vandring
Syftet med att vandra kan vara olika för olika personer. Jag sällar mig till dem som menar att det handlar om att vistas i naturen och avkoppling som leder till vila och ny energi. För att man ska få rejäl vila måste vandring spänna över längre tid än en promenad eller långpromenad. Halvdagsvandring är cirka 4 timmar och det är minimum.
Andra syften kan vara motion och/eller utmaning – ungefär att gå så långt som möjligt på kortast tid eller kombinera med annat, t ex klättring. Det finns också de som kombinerar vandring med friluftsliv i form av laga mat, sova i tält/vindskydd och de är ofta ute några dagar i streck. Så finns det de som menar att fjällvandring är den enda ”riktiga” vandringen och de som har som mål att få ner sin packning till att väga nästan ingenting. Och några andra grupper inom vandringsvärlden som har andra syften.

Med mig vandrar du i lugn och ro. Ingen prestation, ingen press. Du går i din takt och i dina tankar. Eller inga tankar alls. Stannar och njuter när du känner för det. Vill du prata en stund så gör vi det. Emellanåt berättar jag något om trakten eller det vi passerar, men du behöver inte lyssna. ”Så här avslappnad har jag inte varit på länge!” sa en av mina vandringsgäster. Då blir jag glad och tänker tyst för mig själv: Hoppas du fått blodad tand!

Vilka olika upplägg jag har kan du läsa på hemsidan inspirewiz.com. Här några exempel på hur varierade vandringarna är:

Kan vem som helst vandra här? Om man är uthållig, inte har några fysiska problem, helst ha vandrat tidigare, har vettiga skor och bra ryggsäck så är mitt svar ja. Ålder har ingen betydelse:

Många åker till Kreta för bad och sol, men varför inte ta en dag och uppleva mer av ön, t ex komma nära landskapet och naturen vilka faktiskt är de största delarna av den här vackra ön. Östra Kreta har så mycket att bjuda på i den vägen och det är relativt lättillgängligt. Vi har de lägsta bergen på ön och bara topparna är kala.

Poängen med att vandra med vandringsledare eller guide är bl a att vi redan gjort grovjobbet med att leta vandringar (gå fel, upptäcka att det inte går att vandra där vi tänkt, att en sträcka är trist osv), vet olika svårighetsgrader, har lokalkännedom, kunskap om väder och vind (och temperatur!). Du ska bara gå, koppla av och njuta – resten tar vi hand om!

Jag vill så klart ha gäster så jag får visa allt fint och förhoppningsvis tända gnistor för vandring, men alla ska inte komma hit. Ön är stor och vandringsarrangörer med olika upplägg finns spridda över ön (och nu ska jag inte börja göra reklam för andra!).

Stadspromenad
Det här är egentligen ganska egoistiskt. Jag tycker det är så roligt när folk hittar hit och att få berätta om sta’n och området. Ierapetra är något så ovanligt på denna ö som ett område som inte är beroende av turister utan här är det lantbruk i form av växthusodling som är huvudnäring. Därför vilar en avslappnad stämning över bygden och du får ta det som det är.
Stadspromenaden erbjuder jag gratis, men du får gärna bjuda på en kopp kaffe eller ett glas vin när vi är klara. Och då kan du få tips på utflykter och annat matnyttigt!

Biltur
En vän och jag var ute en tur och hon frågade varför jag inte erbjuder bilturer, Jag tog mig en funderare och kom fram till samma slutsats: varför inte? Du får chaufför och guide i ett och samma paket. Vi har kontakt antingen digitalt eller när du är här och lägger upp en rutt utifrån intresse och rutten bestämmer priset.
Det här passar för den som inte vill köra själv eller den som är trött på att vara förare och nu vill slappna av och ha möjlighet att se sig omkring (och inte bara minnas vägbanor…). Det är inte en transporttjänst från A till B – då anlitar du Taxi Ierapetra som har bra priser och väldigt trevliga chaufförer.

Mer information hittar du på hemsidan inspirewiz.com
Jag har beslutat att sätta fart på min facebook-sida Vandring på Kreta. Det blir inlägg från varje vandring i form av foto eller video, artiklar och annat. Jag kommer inte att dela inläggen i olika grupper utan är du intresserad av Kreta, natur och kanske t o m vandring så gå in och ”gilla” sidan så du inte missar något!

Välkommen ut i Kretas omväxlande natur och vackra landskap!

Har du frågor och undringar om vandring, Ierapetra, bo utomlands eller nå’t annat så hör av dig!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

4 tankar på “Varning för sjanghajning!

 1. Thalassa

  Bra gjort! Att sjanghaja, alltså. Så väl jag känner igen det du skriver om att marknadsföra sig själv (liksom att kunna ta ordentligt betalt). Hade också under en period egen enskild firma, men tack och lov blev jag snart anställd. Att ägna så mycket tid åt att jaga kunder passade mig inte alls, och framförallt rådet ”utnyttja ALLA kontakter du har knutit” var omöjligt att följa. Så jag är väldigt imponerad av att du fixat en verksamhet i annat land!

  Om jag någonsin kommer ner till dina trakter igen (idag är det en dag som känns rätt tung…), så ska jag boka såväl stadsvandring som vinflaska!
  Nu får vi försöka ta oss igenom denna för-de pandemi och en lång dokumentär skräckfilm i form av ett val.
  Trevlig helg önskar Dysterkvist (som dock livades upp av ditt inlägg m fina bilder).

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, inte är det lätt inte! Du är så välkommen!
   Visst är det tungt nu när det satt så’n fart igen, men jag blickar mot vaccin, det håller mig uppe. Då kommer det att svänga!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Bra att du gör lite reklam för vad du har att erbjuda på din blogg!
  Jätteintressant att läsa.
  Tror det är viktigt att göra lite olika saker, som t ex stadsvandringen. Detta kan också ge mycket för framtiden.
  Jag har också tröttnat på att försöka vara med på alla typ av media, men blogg är roligast och det jag vill göra.
  Lycka till i fortsättningen!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s