Boktips

Dags för några boktips! I lockdown blir det mycket läst och boktips kan väl passa bra nu i julklappstider. Ett bra tips för den som läser på platta, e-bokläsare el likn är digitalt presentkort, finns bl a på bokus.com.
Tidigare boktips finns under Boktips uppe i menyraden!

Slutet på historien (Jan Guillou)
Så är det dags att ta adjö av släkten Lauritzen! Det känns sorgligt, men samtidigt är jag tacksam över att ha fått lära känna allihop. Eftersom romansviten Det stora århundradet börjar 1901 (första delen är Brobyggarna) har det varit en härlig resa genom ett omvälvande århundrade. Det är alldeles otroligt så mycket som hänt under 1900-talet och hur stor skillnaden är för människorna på alla sätt när man jämför början och slutet. Det som vi tar för givet idag har faktiskt inte funnits så länge. Och de som lagt grunden är många människor, drömmar och idéer.
Jag njuter när jag läser Guillou. Det är språkhantering och berättarkonst på hög nivå!

Kungariket (Jo Nesbö)
Tycker du Nesbö är lite väl ”blodig”? Det här är en helt annorlunda berättelse än hans tidigare. Denna thriller ligger mer på det psykologiska planet. Här finns gamla synder, bindningar, trauman och kreativa lösningar. Samtidigt som några personer verkar störda eller skruvade så är de skrämmande…normala och vanliga. Hur långt kan och ska man gå för att skydda sin lillebror? Vem har egentligen skulden? En nagelbitare som jag läste med uppspärrade ögon!

Vargasommar (Hans Rosenfeldt)
Hans Rosenfeldt har skrivit manus till flera tv-serier, bl a Bron, och tillsammans med Michael Hjort skrivit kriminalromanerna om Sebastian Bergman. Nu har han gett ut första boken i en serie som han skriver på egen hand och den ger mersmak. Den utspelar sig i Haparanda vilket är ett genidrag eftersom han då får tillgång till gränsöverträdelse till Finland och i förlängningen Ryssland. Redan i denna första bok är alla länderna inblandade utan att det är rörigt eller konstigt. Den innehåller också en del av tillvarons tillfälligheter, t ex hur en olycka kan leda till massor av elände. Jag tycker mycket om hans sätt att beskriva Haparanda i inskjutna, korta kapitel där staden är som en levande varelse.
Jag väntar otåligt på nästa del!

Ställ ut en väktare (Harper Lee)
Harper Lee är något så fascinerande som en författare som bara skrivit två böcker: Dödssynden (To kill a mockingbird, 1960) och Ställ ut en väktare (Go set a watchman, 2015). Hon skrev bok nr 2 före bok nr 1, men bok nr 2 utspelar sig 20 år senare än bok 1 (hängde du med?). Berättelsen utspelar sig i Alabama på 50-talet då huvudpersonen kommer på besök från New York. Medborgarrättsrörelsen har startat och satt segregering och rasfrågor på agendan. Det är en berättelse utan pekpinnar, men den lägger fram två olika sätt att agera: idealisten och realisten. Det sätter igång tankar hos en själv som inte nödvändigtvis rör sig kring rasfrågor. Vilken sida ska man stå på? Vilken sida har en chans? Blir man oemottaglig för den andra sidans argument när man valt sida? Är kanske det optimala att förena de två?

Ingen utväg (Taylor Adams)
I en snöstorm tvingas du stanna vid en rastplats, det går inte att köra längre och ingen snöplog i sikte. Inne i cafeterian finns fyra personer. När du går ut för att försöka ringa upptäcker du att i en bur i en bil sitter en flicka inlåst. Varför? Vems är bilen? Vad är det för människor inne på cafeterian? Vad ska du göra? Vem kan du lita på? Var ska du bli av?
Begränsad miljö, begränsad tid, begränsat antal personer men oj, så spännande och tät berättelse!

Post mortem (Patricia Cornwell)
Detta är första boken om rättsläkaren Kay Scarpetta. Kriminaldrottningen Cornwell skrev boken 1990 medan hon fortfarande arbetade med rättsmedicin. Den här boken är alltså även intressant rent historiskt när det gäller rättsmedicin och är behagligt fjärran från de närmast science ficton-liknande metoder som finns sedan en tid tillbaka i en del tv-deckare. Språket är i en rapporterande stil och det tog ett tag för mig att komma in i det. Berättelsen är baserad på verkliga händelser vilket givetvis ger en extra dimension.
Hoppas fler böcker i Scarpetta-serien kommer på svenska!

Svenska gummistövlar (Hening Mankell)
Mankell är för mig Wallander samt hans bok Kvicksand. Jag har länge önskat läsa fler böcker av honom och nu dök denna upp som är en fortsättning på boken Italienska skor (som jag alltså inte läst). Och…jag vet inte riktigt vad jag tycker! Det är ett händelserikt år för den pensionerade läkaren Welin och ett finurligt slut. Lugn, lite långsam berättarstil vilket jag tycker om, men den har sina något alltför långsamma partier. Men som helhet håller den mer än väl. Så…jag vet inte riktigt vad jag tycker.

En stund är vi vackra på jorden (Ocean Vuong)
Hur är det att växa upp med krigsskadad mormor och mamma i ett annat land? De har flytt från Vietnam till USA där huvudpersonen Little Dog växer upp. Han skriver i 20-års åldern ett brev om sin uppväxt till sin mamma och det är det som är boken. Mamman kommer aldrig att läsa brevet eftersom hon inte kan läsa. De tre lever i en tillvaro av nerver, utbrott, besvikelser och mycket ont om pengar i ett USA präglat av klasskillnader och droger. Boken är till vissa delar självbiografisk. Den gav mig en glädje över människors överlevnadsförmåga, men också en sorg över hur dåliga vi är på att ta hand om de som är skadade, sjuka, svaga.
En viktig bok!
PS. Extra tips: dokumentären Idomeni som finns på svt play! Där för man följa två familjer på flykt undan IS och programmet börjar i ett flyktingläger vid den grekiska byn Idomeni.

Några böcker som inte föll mig på läppen:
Vild eld (Ann Cleeves)

Nej, jag tycker inte om kvartett två i Shetlandsserien utan jag håller mig till första kvartetten. Kvartett två är nästan lika urvattnad som tv-serien, känns som om den är skriven på rutin. Märkligt för Ann Cleeves är annars en av mina favoriter, men ingen kan vara på topp alltid.

Italienska nätter (Katherine Webb)
Ovanlig historisk roman…tar upp fascismens födelse…Webb är fantastisk på att väva samman karaktärer, miljö och historia. Lät lovande – var det inte. Handlade till största delen om känslor och relationer med ett romantiskt skimmer. Fascismens födelse? Den försvann nå’nstans på vägen.

Har du boktips så skriv gärna en kommentar nedan!

På vänt hos mig ligger Björn Skifs memoarer, Kristina Ohlssons Stormvakt och Theodorakis nya bok. Plus några till….

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

10 tankar på “Boktips

 1. Lena i Wales

  Jag håller precis på att avsluta Den andra dödssynden av Guillou. Trodde det var den sista i serien. Nu har jag ytterligare en att se fram emot.
  Gillar Rosenfeldt.
  Mankell verkar också intressant.
  Tack för alla boktips!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag var lite tveksam til om Rosenfeldt skulle hålla på egen hand, jag tyckte mycket om böckerna om Sebastian Bergman. Men jag blev mycket positivt överraskad!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Härligt, Ia! Tack för tips – så välkommet! Några av böckerna har jag läst, men flera åker nu upp på min lista. Cornwalls Scarpetta får dock vara – har läst för många läskigt detaljerade obduktionsberättelser av henne. Nesbö däremot ska efter din recension få en ny chans. Jag har, mycket riktigt, tyckt att han är för blodig.
  Tips: Führerns barnmorska – Mandy Robotham
  Kodnamn Alice – Kate Quinn (ev också Jägarinnan)

  Blev tipsad om Jägarinnan, och när jag skulle ladda ned den såg jag tidigare boken ”Kodnamn Alice” av samma författare, så jag började med den. Till min förvåning tyckte jag att den var mycket bra. ”Förvåning” – då jag inte brukar gilla agent/spionromaner. Har nyss börjat m Jägarinnan, men det känns inte som om den kommer att visa sig lika bra som Alice. Men enligt min ”tipsare” var det den bättre av dessa.

  Försöker vänja mig vid ljudböcker (för långsamma för en snabbläsare) genom att lyssna när jag promenerar.
  I lurarna nu: ”Låt det brinna” av Björn Paqualin. Rätt bra hittills (efter ung en tredjedel), och handlingen utspelas under den stora skogsbranden 2018.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips! Ljudböcker klarar jag inte av. Jag inser att det kan komma en dag när synen sviker och då får jag vänja mig. Och det kommer säkert att gå bra – alternativet då blir ju annars att avstå böcker och det går bara inte!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Jag rekommenderar ”Året har 13 månader” av Åsa Linderborg som bygger på dagboksanteckningar om #metoo, turbulensen i Svenska Akademien och en sprucken relation. Läser just nu ”Överlevarna” av Alex Schulman, en sårig berättelse om tre bröder som ska sprida sin mammas aska för vinden. Boken varvar den aktuella dagens händelser med tillbakablickar på en dysfunktionell familj. Kriminalhistorier och deckare är inte riktigt min grej så det överlåter jag till andra att tipsa om.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. tomnil01

  Tack för goda tips. Fick Olle Adolphson-biografin ”Trubbel” av hustrun på födelsedagen i november. Sträckläste. Men man kanske får vara lite Olle-nörd om den ska gå hem. För min del har jag snöat in på de där visdiktarna och sångarna från 50-talet. Har självbiografier av Lars Forssell, Beppe Wolgers och Sven-Bertil också. På sätt och vis hör väl Göran Schildt hemma där också i den tiden.
  När det gäller spänningslitteratur rekommenderar jag Berndt Anderssons fyra böcker om spionage under andra världskriget och Henry Nilssons ”23.15 till Arvika” men det kan i båda fallen bero på att de till viss del utspelar sig i min hemstad.
  F ö lider jag svårt av abstinens. Böckerna finns i flyttlådor inför emigration till Bohuslän.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips! Jag älskar svenska visor, men de verkar ha ”glömts” bort. Vi har så många fantastiskt fina visor!
   Kan du inte lirka fram nå’n bok ur lådorna när abstinensen blir för svår…? ;-9

   Gilla

   Svara
 5. iamittilivet Inläggets författare

  Insamlade boktips:
  Sören Sveistrup: Kastanjemannen
  Lydia Sandgren: Samlade verk
  Lucinda Riley: De sju systrarna
  Patrik Lundberg: Fjärilsvägen
  Jenny Rogneby: Leona – Tärningen är kastad!
  Lisa Gardner – Samlade verk

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s