Ett inlägg om allt och inget

Ja, det händer ju inte så mycket och samtidigt snurrar det runt en del småsaker. Det här inlägget blir lite av varje. Kanske det går att sätta rubriker på röran så det blir enklare att läsa. Vi får se!

Virus och vaccinering
Jag börjar med corona. Inga siffror för det finns officiella sidor för det, där kan man få rykande aktuella fakta. Det får man inte i en blogg. Vår region är Kreta som har fyra regiondelar varav Lasithi, där jag bor, är en. Under hela pandemin har vi legat lägst i hela Grekland när det gäller antal smittade, sjuka, avlidna osv. Under den senaste tiden har vi dock haft några stora lokala utbrott i Lasithi varav ett i en by som lades i hård, bevakad lockdown. Det stora orosmomentet har dock varit region Attica, region Thessaloniki och några regioner i norra Grekland. Därför blev ingen förvånad när det i fredags informerades att Grekland indelats i två områden: gult och rött där rött har striktare regler än gult.
Något förvånade blev en del av oss i söndags (igår) då det meddelades att Lasithi omvärderats från gult till rött. Troligen är det de lokala utbrotten i en för övrigt kavlugn regiondel som oroat experter och regering. För egen del blev jag förvånad över att inte hela Kreta fick rött eftersom ön har störst antal smittade av muterat corona i Grekland.

Vaccineringarna går framåt fast jag blev något irriterad i veckan. Det har sagts att man går i åldersgrupper och att under förra veckan skulle man börja med 80-84 samt fortsätta med riskgrupper. Plötsligen gjorde man avsteg från vaccinationsprogrammet och beslutade att vaccinera befolkningen på alla öar som har färre än 1 000 invånare. Några av oss blev lite sura, men när jag funderat en stund så såg jag givetvis att det är både vettigt och effektivt. Två resor ut till en ö istället för flera resor pga olika åldersgrupper – smart. Och vi andra blir nog vaccinerade i sinom tid.

För övrigt är det mycket som förvånar mig på sociala media, alltså mer än vanligt. Framför allt okunskapen om hur vaccin fungerar. Som t ex de som är besvikna och upprörda över att de kan bli smittade och sjuka trots att de är vaccinerade! Eller de som tycker att 60 % skydd är lågt! Oj, oj, oj. Läs på!

Vintern – var är den?
Medan experterna och företrädare för regeringen funderade över färgläggning var vi två stycken som gav oss ut på blomspaning. Det är så här att naturen är, för att tala klarspråk, åt helvete i år. År 2020 var ovanligt varm och vintern har inte riktigt lyckats tränga in. När jag vandrat har jag sett insekter som egentligen ska hålla sig hemma ett tag till. Blommor som ska blomma i mars blommar redan på 500 m ö h. Mandelträden har börjat slå ut vilket de ska göra i slutet av februari. De är vårt vårtecken, det är då våren knackar på dörren. Några vildpäronträd har också börjat spricka – normalt i mitten eller senare delen av mars. Och jag skulle kunna ge exempel efter exempel!
Mandelträden verkar dock blomma långsamt. Jag antar att de fick en köldchock när de började blomma och nu inte riktigt vet hur de ska bete sig. Vi ska ge oss ut igen, troligen i början av nästa vecka, och se om de kommit längre. För vackert är det när de står blommande mitt i en grön sluttning!
När jag lämnat mitt sällskap och körde mot Ierapetra höll jag på att köra av vägen. Gömd bland buskar vid vägkanten stod en mimosa som börjat blomma! Ur led är tiden!
(klicka på foto för större storlek)

Den som väntar på nå’t gott…måste ibland vänta länge!
Jag går i väntans tider! För cirka två veckor sedan öppnade jag ett bankkonto vilket tog 1 tim 45 min innan alla papper och rutiner var förklarade av min medföljande jurist och underskrivna av mig (på egen hand). Bankortet skulle komma i en försändelse, pin-koden i en annan (och den gäller bara en kort tid, sedan…ja, inte vet jag vad man gör sedan…) och så ska jag tillbaka till banken eftersom e-banking (dvs Internetbank) kopplas till bankkortet. Jo, lycka till, tänkte jag. Två olika försändelser i dessa lockdown-tider då posten är ryckigare än ryckig. Bankkortet kom i början på förra veckan och är hämtat. Pin-kod? Ja, vi får se…fortsättning följer.

Öppet – halvstängt – stängt
Vår tillvaro präglas av att olika funktioner öppnar och stänger beroende på virusutvecklingen och emellanåt halvstängt, dvs click away. Som tur är öppnas frisörsalonger då och då och nu senast var det tid för slingor och klippning för min del. Ganska skrämmande syn under behandlingen, men oj så snyggt det blir! Varje gång!

Resultat av inbjudan och bloggtankar
Den där inbjudan som jag la ut i de tre senaste blogginläggen för att få lite inspiration gav klent resultat, men fyra personer var riktigt kreativa med förslag. Det som kom in:
– berätta om dina smultronställen. Nja, det är ju liksom poängen med smultronställen att man håller dem för sig själv, men jag kan ge tips om hur man hittar smultronställen.
– enkel lektion i grekiska. Alltså, jag måste erkänna att jag skrattade lite för mig själv. Min mycket begränsade grekiska räcker definitivt inte till för att lära andra något. Kanske det blir ett inlägg om tankar kring grekiskan…eller språk över huvud taget….
– bild- och historieinlägg från någon stad. Hoppsan! Här fick jag mig en tankeställare. Jag har ju min stadspromenad så kanske jag inte ska skriva i bloggen om Ierapetra…skulle vilja pusha för Iraklio men vet jag tillräckligt mycket om den sta’n….kanske ett blogginlägg med länkar till bra och intressanta sidor om städerna på Kreta… Jag får fundera vidare!
– inlägg om grekisk mat, kanske med recept. Det finns en uppsjö av recept och historier om både grekisk och kretensisk mat på webben så det överlåter jag till var och en att leta upp vad den är intresserad av. Dessutom lagar jag aldrig grekisk eller kretensisk mat så några recept har jag inte.
– berätta om knepiga, annorlunda saker. Det kan bli kul! Och här kan bloggläsare hjälpa till med sina undringar.
– intervjua människor om olika frågor. Det kommer jag inte att göra. Det skulle bli en mycket märklig situation om jag skulle börja gå runt och fråga folk olika saker. Dessutom tycker inte de flesta greker som jag mött om att bli utfrågade. Jag har en känsla av att de upplever det som om de blir påhoppade. Intervjua kan den göra som är på genomresa och som har ett specifikt uppdrag eller anledning – jag bor här och ska bo kvar.
– en gång om året berätta om livet på Kreta, vad som är irriterande, enkelt osv. Nja, jag tycker ju att det kommer fram fortlöpande i bloggen så bästa sättet är att helt enkelt följa bloggen. Ett tema (Utombys) har jag haft och det finns uppe i menyraden. Jag har svarat på frågor om mitt liv här ganska nyligen i ett blogginlägg.
– hur man lever under pandemin och vad man tar med sig till ”efteråt”. Svårt att svara på eftersom vi lever i lockdown med strikta utegångsregler. Man har helt enkelt ingen större uppfattning om hur andra har det i sin tillvaro. Och vad vi tar med oss till ”efteråt” är helt enkelt för tidigt att svara på. Kanske jag kan spåna kring frågorna med egna tankar och reflektioner…jag får se.

För egen del har jag ett nytt ”Boktips” på gång. Jag har också funderat kring vad ingen frågade om inför blogginlägget ”Min flytt – frågor och svar”, t ex vad jag saknar så det kan bli en uppföljare.

För övrigt
Imorgon ska jag ge mig ut på upptäcksfärd till högt beläget kloster! Dyker kanske upp i nästa blogginlägg.
Ett av mina blogginlägg har förresten dykt upp i en blogg som heter ”Halloj världen” och det inlägget hittar du här.

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!

PS. Min efterlysning i förra blogginlägget gäller fortfarande!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

8 tankar på “Ett inlägg om allt och inget

 1. Thalassa

  Ja, det är inte alls bra när det blir upp och ned med naturen/klimatet, och den framtidsbild en del forskare och experter målar upp för kommande generationer är skrämmande.
  Normalt är det däremot med snö på vintern, och jag brukar ju alltid längta efter detta. Efter att ha trevat oss fram i ett grått novemberväder i drygt tre månader var snön mycket välkommen förra veckan, men, men – nu räcker det! Vi blir ju helt insnöade, har säkert kring en halvmeter. Du frågar ”Vintern var är den?”. Svar: HÄR!
  Kul att ditt inlägg lades upp i Halloj Världen!
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Klimat och väder ska vi skilja på, men visst påverkar klimatet vädret. Så’na här vintrar har funnits förr, men det tycks vara väldigt länge sedan. Hoppas naturen klarar sig! Våren lär bli tidig och väldigt kort…. Ni får gärna dela med er av vintern!

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Ja, klimatet påverkar vädret och på sikt naturen, men det mest skrämmande är ju att nu bebodda områden – enligt en del klimatexperter – kan bli obeboeliga och vi får lägga klimatflyktingar till övriga flyktingströmmar. Det lär knappast inträffa under vår livstid, och förhoppningsvis inte alls, men om vi inte uppnår klimatmålet ser många det som mycket troligt.
    Inget jag går omkring och oroar mig för ”dagligdags”, men inte ser det kul ut för kommande generationer.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Lena i Wales

  Rörigt lite här och där i coronatid, både i Wales och Grekland.
  Med vaccinet, får det bli när det blir. Det finns säkert en strategi, men också annat kommer emellan.
  Alltid jobbigt med bankkontakter, hoppas det går bra för dig.
  Ser att flera av mina förslag kommit med. Spännande och se vad det blir.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s