Utflyktstips, efterlysning och inbjudan

Utflyktstips
Jag får ibland frågor om mina vandringar. Det finns de som vill att jag ska berätta var vandringarna går, men den informationen lämnar jag inte ut. Det ligger en hel del arbete och tid bakom varje vandring och om jag börjar dela ut dem så sågar jag av den gren jag sitter på. Ungefär som om en klädbutik som säljer kläder skulle börja ge bort dem. Det fungerar ju inte!

I förra blogginlägget skrev jag att jag skulle på rekognosceringstur i fredags, men pga vädret blev det i söndags istället. Tanken var att hitta en ny sorts vandring att erbjuda mina kunder, men det fungerar inte så jag delar med mig här istället som en utflykt.

Det finns inget vandringsnät på Kreta som någon myndighet el likn håller i och ansvarar för. Ibland görs lokala initiativ kring sevärdheter, slingor osv. Det osäkra med slingorna är att det är inte säkert att markeringarna stämmer eller att de underhålls så man får vara försiktig. Man kan inte heller få ut kartor och annat.

I Prina pinjeskog (Prina Pine Forest) finns ett område ovanför byn Kroustas som heter Kroustas park. Där har utgrävningar gjorts och det finns arkeologiska lämningar från olika tidsperioder. Byn har gjort slingor som leder runt bland lämningarna så jag tänkte att det kunde vara roligt att erbjuda ”kultur- och historievandring” till mina kunder.
Klicka på foto för större storlek. På grund av underlaget fick kameran stanna i ryggsäcken den mesta tiden så jag använde mobilkameran – ber om ursäkt för den dåliga kvalitén. (fler foton på min flickr-sida)

Man kör upp ovanför byn Kroustas och kommer till en rastplats. Där finns karta och en liten bit bort börjar den slinga som jag valde på 5,5 km.

Anledningen till att jag inte kan lägga in denna bland de vandringar jag erbjuder kunder är underlaget. I sluttningar var det väldigt stenigt och brant, inne i skogen väldigt fint underlag. Ska du ge dig dit så gå inte där ensam, ha ordentliga skor, ta det lugnt och ha fulladdad mobil.

Markeringarna var inte helt lätta att se, men det kan vara så att de brukar förbättra dem efter vintern, t ex under mars månad.

Jag passerade två ruiner och där fanns förnämliga informationstavlor! Tre språk och förklarande skiss som gjorde ruinerna levande.

Ett ambitiöst och intressant projekt i fin och vacker skogsmiljö, men alltså tyvärr bitvis svårgånget för många. Väl värt ett besök för de som är rörliga och vana vid att röra sig i naturen och på olika underlag.
Kroustas parks hemsida finns här.

Det var en fint och omväxlande lagd liten slinga. Härligt att gå i skog som omväxling från berg. Jag var inte ensam utan plötsligen höll jag på att snubbla på en karl som låg på marken på alla fyra! Han plockade någonting, men avståndet var för stort för att jag skulle kunna avgöra om det var hasselnötter eller ekollon.

Strax efter traskade jag rakt in i en gethjord som betade i lugn och ro tills jag kom. Kändes inte bra att störa, framför allt inte på en söndag.
Jag passerade också det här:

Natur är inte bara det vi har fullt synligt omkring oss. Det finns mikrovärldar i t ex mossor, gamla stubbar och under stenar. Snälla, låt stenar ligga! Jag vet att vandrare gör stenstaplar för att hjälpa varandra, men en hel hög med små, små djur, växter och organismer blir samtidigt hemlösa. Det finns två goda regler att komma ihåg i naturen: stör så lite som möjligt och lämna bara dina fotspår.

Efter fika utforskade jag två små grusvägar och kom upp till Fortezza. Man slår på trumman för den fantastiska vyn därifrån och den var inte dålig. Väl värd lite stengång och några stentrappor för 360 grader över hav, berg, skog och byar. Jag konstaterade dock att jag har lika fantastiska vyer och även mer enastående på mina vandringar.
Så var det dags för fika igen och sedan en omväg hem. Det är gott att komma ut och se sig om när man lever i lockdown.

Efterlysning
Jag filmade uppe på Fortezza, men det blåste kraftigt så det blev skakigt. Tidigare använde jag Windows Essentials för videoredigering, men den finns inte längre fr o m Windows 10. Känner du till något lika enkelt videoredigeringsverktyg? Jag ska i princip bara klippa, klistra, stabilisera och ta bort/lägga till ljud. Hör av dig om du har något tips!

En inbjudan
Jag har tidigare bjudit in dig, kära läsare, till dels att välja foton som jag skrev om (resulterade i tio inlägg under temat ”Tankar kring ett foto”), dels att ställa frågor kring min flytt utomlands. Nu i lockdown känner jag att min inspiration är tynande när det gäller bloggen. Det händer inte mycket i min tillvaro vilken är satt på sparlåga. Så nu undrar jag vad du vill läsa om? Det kan vara vad som helst, behöver inte handla om Kreta och Grekland. Kanske du har frågor, kanske du har något speciellt ämne eller företeelse att föreslå.
Jag låter inbjudan återkomma i några blogginlägg, sedan hoppas jag att inspirationen flödar! Skriv till mig på Messenger eller email ia.lofquist@live.com (inte nedan i kommentar eller i kommentar på facebook).

Ha en bra vecka! var rädd om dig och andra!

PS. Flickr är en rolig fototjänst! Jag laddade upp foton igår och på det här bara rasar det in visningar osv. Det är ofta så att foton som man själv kanske inte tycker är nå’t vidare uppskattas av andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

5 tankar på “Utflyktstips, efterlysning och inbjudan

 1. Thalassa

  ”Förbjudet att ta med sig något annat än minnen och foton och att lämna något annat än fotspår efter sig” – bra regel. Jag tror jag läst det om Gotska Sandön.
  Fin vandring, men ingenting för dåliga knän eller höfter förstår jag.
  Dina foton är verkligen bra – vackra men ofta också lite finurliga med oväntade vinklingar. Förstår att det blir många visningar. Kul!
  Ha det gott!

  Gilla

  Svara
 2. Pingback: De 7 bästa blogginläggen om resor i januari 2021 – Halloj världen!

 3. Pingback: Ett inlägg om allt och inget | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s