Äntligen vinter!

Äntligen blev det vinter! Det onormalt varma vädret fick ge med sig. Det slog om, visserligen något kallare än vanligt för årstiden men vad gör det? Väder och årstid ska passa ihop. Basta.

Gårdagens vandringsdag
När det är kyligt behöver man inte starta så tidigt på da’n, men det är svårt att hålla sig. Kl 9:15 var bilen parkerad och jag på väg. Molnigt, även några oroväckande regnmoln, så kyligt. Tvekan kring vantar men nej, det är skönt att känna den kalla, friska luften. Man blir snabbt varm när man är i rörelse. Bra vindhastighet uppe bland molnen för efter en halvtimma var de i stort sett borta. Solen värmde, vinden kylde – perfekt för vandring!

Det har regnat en del de senate dagarna och kombinerat med kylan blev det snö på bergstopparna. Vita bergen (Lefka Ori) och Psiloritis får ofta snö före jul, men de lägre massiven Dikti och Thripti borta hos oss kommer senare. När nu även de har fått snö kan man tryggt säga att vintern anlänt till Kreta. Jag fick kryssa bland vattenpölar och vinterblommor medan snötoppar tornade upp sig i fjärran. Vinter på Kreta handlar om kontraster och jösses så vackert det är!
(klicka på foton för större format)

Och kring fötterna trängs vinterblommorna anemoner och getoxalis!

Det blev inga långa fikapauser, men oj så gott det var med kaffe och kanelbullar när det bet i kinderna! Underhållning sakades inte. Rovfåglar segelflög och korpar for runt skrattande och frivoltande.

Vyer ut över havet i Mirabello-bukten som är på väg att få sin vackraste färg. I mars, i skiftet mellan vinter och vår, är havet som vackrast under hela året. Plötsligen vattenporl! Eftersom det regnat så mycket rann det vatten i en liten bäck. Trevligt och rofyllt ljud. Så över krönet och utsikten blev istället Libyska havet alldeles fullt med solglitter. Det såg ut som om ön Chrissi badade i sol och inte i vatten!

Passerade vindkraftverken som gett upphov till många protester. Jag finner det märkligt och irriterande att det inte varit några protester över den inofficiella soptipp som ligger strax före vindkraftverken. Medlemmarna i aktionsgrupen mot vindkraftverk måste kryssa bland madrasser, kylskåp, fönsterramar, svarta säckar (vem vet vad som gömmer sig i dem?) och andra sopor utan att reagera. Ibland kan man undra över ”miljöengagemang”.
Jag har tidigare tagit foto och försökt få fram dem till borgmästaren, men utan att lyckas. Idag använde jag min nya app (se förra blogginlägget)  så nu är soptippen fotograferad och anmäld till region Kreta. Mer kan jag inte göra, i alla fall inte just nu.

Alltså, det där med electricitet är besvärligt. Vi behöver hitta nya energikällor, men det verkar finnas stora protester mot alla försök. Vi måste nog börja i båda ändarna – hur mycket el behöver vi? Måste det finnas flera tv-apparater i ett hem? Hur nödvändiga är mobiler och datorer? Måste de användas all vaken tid? Det är ju inte bara vår användning av apparater som kräver el utan också deras tillverkning och distribuering.
Här får du en liten funderare: du får bara behålla 1 el-hushållsmaskin (tvättmaskin, torktumlare, spis, micro, hushållsassistent osv) – vilken klarar du dig inte utan?

14:35 var det en nöjd, avkopplad och nyladdad vandrare som kom fram till Panda.

Det gäller att ta tillvara det fina vädret så imorgon ska jag ut på recognosering i pinjeskog. Hoppas jag inte villar bort mig!

En ny inbjudan
Jag har tidigare bjudit in dig, kära läsare, till dels att välja foton som jag skrev om (resulterade i tio inlägg under temat ”Tankar kring ett foto”), dels att ställa frågor kring min flytt utomlands. Nu i lockdown känner jag att min inspiration är tynande när det gäller bloggen. Det händer inte mycket i min tillvaro vilken är satt på sparlåga. Så nu undrar jag vad du vill läsa om? Det kan vara vad som helst, behöver inte handla om Kreta och Grekland. Kanske du har frågor, kanske du har något speciellt ämne eller företeelse att föreslå.
Jag låter inbjudan återkomma i tre blogginlägg, sedan hoppas jag att inspirationen flödar! Skriv till mig på Messenger eller email ia.lofquist@live.com (inte nedan i kommentar eller i kommentar på facebook).

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

9 tankar på “Äntligen vinter!

 1. Thalassa

  Fina foton som visar just de kontraster som jag älskar och oftast upplever även lite senare – i mars/april. Snö på bergen och blommor på marken. Vägrenar som lyser gult.
  Sen – som sagt – mindre trevliga kontraster: soptipparna som ligger strax utanför byarna längs vägarna i det vackra landskapet. Ibland har vi faktiskt sett att någon tipp har fraktats bort, och när vi återvänt fem månader senare har den återuppstått!
  EN hushållsmaskin – det måste ju bli spisen! Men klarar man sig utan kylskåp? Dammsugare och tvättmaskin? Nej, då måste nog hela boendetänket ändras från grunden och det måste byggas annorlunda. Skafferier mot ytterväggar, torkvindar m m, mycket fler möjligheter till gemensamma funktioner.
  Nu ska jag trycka på min kaffebryggare….
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Spisen kan du väl klara dig utan en elspis – det finns ju alternativ. Jag skulle inte klara mig utan kylskåp – hur ska jag kyla mat? Bor man i lght har man ingen möjlighet att kyla på annat sätt och jordkällare, matkällare osv kräver ju sina speciella förhållanden.

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Så vackert och fin vandring.
  Här känns det också vintrigt nu, men inte på samma sätt som hos dig.
  Miljöfrågan är ständigt pågående och tyvärr finns det nog inga lätta lösningar, men det finns ändå mycket som kan göras bättre.
  Trevlig ny vecka!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. stadsmadam

  Härliga bilder! Svår fråga om hushållsmaskiner. Jag är ett barn av min tid och van vid att ha tillgång till alla maskiner och apparater (därmed inte sagt att det är bra). En kyl känns mest angelägen.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   En kyl är det som brukar räknas som ”rätt” svar. Allt annat finns andra lösningar på, men hur kyla mat? Även om man bor i villa så är det inte överallt rätt förutsättningar för en jordkällare.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s