Senaste nytt, påsk, resa och trötter

Mitt planerade blogginlägg med boktips blir uppskjutet gång på gång. Om inget nytt inträffar de närmaste dagarna så hoppas jag kunna lägga ut det i slutet av veckan. Boktips Grekland, som du hittar under meny TTT-Tips Till Turist, är uppdaterat med Hislops senaste bok.

Tiden med utegångsförbud då dagarna är likadana har börjat få mig vill på vilken veckodag det är, men jag tror att det är tisdag idag. Hela dagen. Det där med dygnsrytm har jag tyvärr halkat snett i och måste styra upp. Det gäller att hitta rutiner och rytm som främjar välmående.

Vårt utegångsförbud blev i helgen förlängt till 27 april. De väntade skärpningarna av restriktionerna uteblev, men kanske de kommer under kommande helg eftersom då inleder Palmsöndagen den stilla veckan som leder fram till påsken. Mykonos och Santorini fick skärpta restriktioner och de är inte de första. Sedan tidigare har ett område i norra Grekland nästan isolerats. Det kan finnas fler sådana lokala ”karantäner” som jag inte känner till.

En sak att glädjas åt är att professor Sotiris Tsiodras, regeringens vetenskaplige rådgivare och grekernas store idol, igår kunde meddela att under det senaste dygnet hade vi det lägsta antalet nya fall (20 st) sedan 12 mars. Det är ingen som tror att det betyder att viruset börjar lugna ner sig, men likväl som man förfäras och oroas över toppar kan man få glädja sig och vila en stund i dalarna. Tsiodras enligt in.reuters.com:
“I think it’s clear to us that in the past few days there is a slowdown and we expect to see a reduction, which means the measures are showing results,” said Professor Sotiris Tsiodras, the government’s chief scientific adviser on the coronavirus.

”Påsken är flyttad”
I de senaste blogginläggen har jag bett läsare att tänka efter innan artiklar osv delas på sociala media. Härom dagen var det dags igen då det plötsligen cirkulerade att påsken skulle flyttas till 27 maj. Om vi nu stannar upp ett ögonblick och tänker efter – är det verkligen möjligt att flytta en religiös högtid? Vad händer med kyrkoåret? Ska alla högtider flyttas så man hinner med alla texter? Vad händer med liturgin, dvs ska flera gudstjänster slås ihop så man hinner ifatt?
Givetvis kan inte en religios högtid bara flyttas.

Det som är flyttat är den uppståndelseceremoni som man har vid midnatt på påsknatten. Den kommer istället att äga rum på natten mellan 26-27 maj, dvs i avslutningen av den 40 dagar långa uppståndelsetiden som avslutas den 28 maj med Kristi Himmelsfärd.

Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν πρόκειται για μεταφορά της εορτής του Πάσχα αλλά για μεταφορά του εορτασμού της τελετής.
(ungefär: Det bör noteras att detta inte är en överföring av påskhelgen utan en överföring av firandet av ceremonin.)
Källa: iefimerida.gr

Nu säger du kanske att påsken flyttar ju redan på sig. Det stämmer inte. Den kristna påsken styrs av flera variabler som bestämmer när den ska infall vilket i sin tur bestämmer Kristi Himmelsfärd osv. Att datum för oortodox och ortodox påsk oftast skiljer sig åt beror på att en av variablerna är olika kalendrar. Ortodoxa kyrkan använder den julianska, resten av de kristna kyrkorna den gregorianska.

Jag nämnde i förra inlägget att Israel planerar hur ljusceremonin ska gå till och jag har inte hittat något slutligt besked så jag får återkomma om det.

Resa
Jag är förvånad över hur många som verkar tro att UD:s avrådan är det enda som styr resande. Det är inte säkert att alla länder öppnar sina gränser samtidigt, det är inte säkert att alla nationaliteter släpps in, det kritiska med att packa ihop folk på flygplan och flygplatser försvinner inte. En del menar att de ska resa för att hjälpa företagare som har det svårt, t ex inom turismnäringen. Den och lokalbefolkningen är inte hjälpt av att turister släpps in för tidigt. En ny smittvåg kan slå ut företagen helt i onödan eller för en längre tid än nödvändigt plus, vilket är betydligt viktigare, deras egen och deras anhörigas hälsa sätts på spel. Det vill väl ingen bidra till, eller hur?

På en del låter det också som om att resa är en livsnödvändighet eller nå’n form av rättighet som man ska kunna göra baserat på egna behov och önskningar. Det är för mig ett väldigt främmande synsätt, antagligen pga att jag aldrig sett på resande på det sättet. Att resa har för mig varit något jag kunnat göra utöver det som är nödvändigt i livet så ibland har det funnits utrymme, ibland inte.

För egen del håller jag på att omboka en majresa i år till Cotswolds och Oxford. Hotellen och flygen är bokade var för sig. Flygen kan jag inte göra så mycket åt, de pengarna är jag beredd att bli av med, men hotellen har hittills varit positiva. Så om resterande också ställer upp så har jag vandringar i Cotswolds i maj 2021 att se fram emot. Härligt!
Det är trist att de besök Ierapetra och jag skulle få av vänner vid den ortodoxa påsken inte blir av, men de som skulle komma är hemma och friska så nytt försök nästa påsk.

En sidoeffekt av uteblivit resande kom jag på i helgen: tänk så många platser som får vila! Jag tänkte närmast på lilla ön Chrissi strax utanför Ierapetras kust. En ö som är tungt belastad, framför allt under juni-aug. Nu får den återhämta sig en stund. Samma sak med andra naturplatser som t ex Samaria-ravinen där det under högsäsong är rena lämmeltåget. Och alla historiska sevärdheter och landmärken som kan få vila, kanske ses över, få behövligt underhåll. Det kan rent av bli så att detta är en sidoeffekt som kommer oss till godo i slutändan!

Till sist
Inga foton i bloggen idag, det finns inga nya att använda. Det är torka även på fotograferingsfronten.
Jag kommer att reducera min närvaro på sociala media pga att jag helt enkelt finner det onödigt tröttande att sortera bland all information som läggs ut, inlägg, tveksamma artiklar osv. Om du planerar att åka till min del av Kreta och vill ha tips eller vandra så kan du titta på TTT-Tips Till Turist uppe i menyn, skriva ett pm på messenger eller maila ia.lofquist@live.com.

Ha en bra vecka och var rädd om dig och andra!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

14 tankar på “Senaste nytt, påsk, resa och trötter

 1. Birgitta i Umeå

  Men grekerna kunde flytta 1 maj det år då 1 maj inföll på en söndag. Man vill ha sina lediga dagar! Så det blev 2 maj demonstration och vi var i Chania då.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ylva

  Nej Ia, du får inte sluta skriva. Dvs. Om du orkar med oss. Du är en ljuspunkt för oss åldringar som är helt isolerade. Vi kollar varje dag. Kram och håll dig frisk.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Visst kan man flyg flytta firanden, men inte högtiden. Man kan i princip kalla det vad som helst. Folk behöver kanske något att se fram emot med glädje.
  Jag tror tyvärr att vi får vänta en ganska lång tid med resande. Längtar att få resa till familjen i Sverige, men det lär dröja.
  Hur påsken än kommer att förlöpa, hoppas jag att du får fira lite extra i alla fall. Glad påsk!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Många tror att påsken är flyttbar – har vi svenskar kanske förlorat känsla och kunskap om vilka högtider som är religiösa och vad det innebär?
   Jag har numera dubbelpåsk – helgen som kommer och helgen efter. I år blir det inte mycket firande, men inlagd sill väntar i kylen.
   Glad Påsk!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s