Rättelse, bön, möjlig mardröm och helt kort

Jag har varit ute en runda i dag i kraftig blåst och regn på slutet. Det gjorde ingenting, bara härligt att få känna elementen ordentligt innan det är dags att krypa inomhus igen. En bit fick jag sällskap av en liten hund som verkade uppskatta sällskapet. Jag tyckte det var väldigt trevlig att ha nå’n att prata med en stund.
Några foton från sta’n (klicka för större storlek):

Jag stötte också på en Ebenus Cretica som ligger i startgroparna att blomma.

Snart kommer bergssluttningarna att vara rosarödaktiga och se’n kommer de olika gula ärttörnen. Och här sitter jag. Vädret i mars hade nog också fått virus för det var inget vidare, men det betyder att där var många perfekta vandringsdagar. Nåja, det kommer en ny mars.

Rättelse
Jag skrev i förra inlägget att viruset heter Covid-19 och fick en mängd kommentarer på facebook. Efter att ha läst på kunde jag konstatera att bland kommentarerna fanns de som hade förstått begreppen helt rätt och de som var virrigare än jag. Så här kommer rättelsen efter att jag noga läst (och förhoppningsvis förstått) WHO:s hemsida, ICTV:s hemsida (det är de som namnger virus) samt några andra hemsidor. Så här hänger det ihop:
Coronavirus är en grupp virus som tillhör en underfamilj i en familj (låter som botanik). Namnet kommer från latinets corona (=krona) och grekiskans κορώνη (=koroni eller korona) eftersom viruset i sin infekterade form i genomskärning ser ut som en krona eller som solens korona. Det är nästan lite komiskt att en osynlig och dödlig liten djävul fått namn efter den livgivande solen. De första coronavirusen upptäcktes på 60-talet och det finns ett antal, bl a SARS-CoV som bröt ut 2003. Det virus vi upplever nu heter SARS-CoV-2 och orsakar sjukdomen Covid-19. Att det fått ett likartat namn som det tidigare SARS beror på att de båda är genetiskt lika fast de är olika.
WHO har en väldigt informativ sida som reder ut begreppen och varför de inte använder förkortningen SARS.

Bön
Snälla, snälla, bidra inte till felaktigheter på nätet! Om det i en artikel står förväntas, troligen, kanske, enligt en källa, kanske osv så betyder det inte att det är så utan det betyder precis vad orden säger. Det finns flera exempel där ”dela”-knappen använts innan det ögonen läst nått hjärnkontoret. Ett exempel var när det trummades ut att flygplatserna i Grekland skulle stängas. Det var från en artikel där det stod att regeringen förväntades meddela att…. och det kom inget så’nt meddelande, men då var det redan en ”sanning” på nätet. Det senaste i raden läste jag i veckan och hoppade till: hotellen i Grekland ska öppna i maj. Oj då, tänkte jag, hur har jag kunnat missa det? Jag läser artiklar och nyheter varje dag, jag har vänner som jobbar inom turism (t o m en hotellägare) och har inte hört ett dugg om någon öppning. Var det här ”ryktet” eller den här ”nyheten” kom ifrån vet jag inte, men var försiktig! Vi översvämmas ändå av nyheter och information så låt oss sålla!

Möjlig mardröm
En kvinna födde barn på sjukhus i Aten och testades då positivt för viruset. Inget anmärkningsvärt egentligen förrän man läste vidare. Hon kom från flyktinglägret Ritsona, nordost om Aten. 63 personer i lägret testades omedelbart varav 20 var positiva. Nu ska alla lägrets 2 500 ”invånare” testas. Jag har hela tiden tänkt att måtte inte viruset hitta in i flyktinglägren. De är överfulla! Hur ska människorna kunna hålla avstånd till varandra? Hur ofta kan de tvätta händerna när flera hundra delar på en (1) kran? Toaletter och duschar ska vi bara inte tala om. Och människorna i lägren är redan nergångna och i dålig kondition. Prata om att vara i överriskriskgrupp!
Tragisk att många flytt från krig och oroshärdar bara för att fastna i läger där de möter en osynlig fiende som kan slå ut dem. Vilken monstruös mardröm!

Helt kort
Grekerna är oroliga, men står bakom sin regering. En undersökning (gjord 30 mars – 1 april) visade att 78 % är oroliga över pandemin, 82 % är nöjda med regeringens åtgärder och varannan räknar med att bli smittad.

I dessa tider måste vi stötta varandra, så ock mellan länder. Den grekiske utrikesministern, talmannen och den italienske ambassadören deltog vid en ceremoni i veckan då Grekland markerade sitt stöd och deltagande med Italien som ju är hårt drabbat av viruset och dödsfall. Båda flaggorna hissades och nationalsångerna spelades. Senare skulle parlamenstbyggnaden vara belyst i de italienska färgerna.

Från olika håll rapporteras att våld i hemmen ökar – vem är förvånad? Att ständigt gå och gnaga på varandra och kanske också ha några rastlösa, frustrerade barn hemma…inte helt enkelt att hantera.

Ett riktigt dubbelfel utfördes av en typ från Rethymno. Han gav sig ut nattetid på harjakt med strålkastare. Han skulle givetvis hållt sig hemma och jakt med strålkastare är förbjudet.

Absurd realitet: hemlösa som ligger på gator och torg och i parker osv får böter för att de inte följer restriktionerna, dvs de ska vara hemma. Och flyktingar har fått höga böter för att de inte följer restriktionerna utan sover på stränder eller i övergivna byggnader, går på gatorna och söker jobb. Det måste vara flyktingar som antingen lämnat lägren eller som slunkit igenom myndigheternas kontroller.

Hur blir högtidernas högtid – Påsk? Ja, det diskuteras inom kyrkan som ska diskutera med regeringen. I Israel har man börjat planera hur ljusceremonin ska kunna utföras. Jag återkommer när det finns något beslutat.

Vi väntar på besked om förlängning av utegångsförbudet och hur det blir med olika restriktioner. Jag vågar inte skriva ”jag tror att det blir förlängning och mycket striktare regler, bl a eftersom påsken är i antågande” för det kanske är någon som inte läser ”tror”. Det cirkulerar en lista på 10 förväntade åtgärder, men vi får se vad som faktiskt händer.
För den som vill följa vad som meddelas varje dag kan jag rekommendera ekathimerini.com som alltid har en artikel kort efter informationstillfällen. Gå in och titta vid 18:30 – 19-tiden! Du kan klicka på tagg ”corona” och få upp alla artiklar som har den taggen eller söka på ”corona”. Ekathimerini är på engelska.

Nu ska jag gå och roa mig med att diska en stund så går den tiden! Hm…
Ha en skön och fridfull söndag! Var rädd om dig och andra!

PS. Sysslolös och rastlös? Titta i mitt förra blogginlägg och dess kommentarer så finns där en del tips!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

6 tankar på “Rättelse, bön, möjlig mardröm och helt kort

 1. stadsmadam

  Även jag har tänkt på dem i flyktingläger. Först en flykt med livet som insats och sen ett osynligt virus som ett nytt och stort hot. Hålla avstånd, tvätta händerna, isolera sig … Det är omöjligt. Och det finns fler grupper som är extremt utsatta. Utöver alla andra som drabbas hårt och på olika sätt.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Thalassa

  Tack för bra inlägg! Alltid intressant läsning. Jag läste, apropå informationsspridning, att vetenskapliga artiklar (även s k seriösa) i dagsläget inte alls kollas och nagelfars som tidigare eftersom allt måste gå blixtsnabbt nu. En forskare har publicerat en studie om att C-vitamin motar viruset. Vips – inte en tub vitamintabletter i butikernas hyllor!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, det är extra viktigt att vara källkritisk i våra dagar och inte snabbt hjälpa till att sprida vad som helst. Se’n kan man ju fundera över varför människor har så lätt för att svälja vilka tokigheter som helst…

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s