Förbudsfunderingar och några tips

Då har vi avverkat en veckas utegångsförbud som vi ju fick pga att det fanns folk som inte respekterade ”stanna hemma”. Och det finns de som fortfarande har svårt att förstå. Kreta ligger tyvärr på andra plats i ligan ”otillåtna rörelser”. De har inte haft intyg med sig eller ett felaktigt handskrivet eller tolkat någon av de godkända orsakerna fel. De får betala böter, pengar som kunde använts till något roligare.

Vårvädret är inte det bästa. Efter den blåsiga veckan har vi haft en hel del molniga dagar och regn är utlovat i veckan. När solen är framme är det väldigt skönt, men vinden är fortfarande kylig. I och för sig är det bra att vi inte har pangväder för det känns inte lika hårt att vara så mycket inomhus.

Tiden kan användas till reflektion över olika fenomen och det egna lilla livet. De kan se ut så här:

 • varför är det en hel del som inte använder virusets korrekta namn? Covid-19 är ju inte svårt att uttala eller komma ihåg. (rättelse 6 april: Covid-19 är sjukdomen, viruset heter SARS-CoV-2)
 • varför pratas det om epidemi när det är en pandemi?
 • tänk så mycket skada och förvirring som skapas av alla rykten och felaktiga uppgifter! På sociala media har det farit runt att flygplatserna i Grekland är stängda vilket de inte är, men eventuellt skulle bli. Kan inte folk ta det lite lugnare med ”Dela” och kanske läsa ordentligt?
 • varför påstås det att alla virus kommer från Kina när det inte är riktigt? Har alla glömt t ex svininfluensan från Mexico?
 • tänk så många ”kloka” gummor och gubbar det finns som kan förutse både det ena och det andra framöver. Inser de inte att de skapar förvirring eller är strålkastarljus så lockande?
 • och alla toknissar som kommer med ”kurer” som ska hjälpa och t o m kurera Corvid-19! Bikarbonat, pumpa in C-vitamin (de erkänner själva att man bli dålig på annat sätt av massiv C-vitaminchock…) och alla andra påhitt. Som att på morgonen dricka ett glas ljummet vatten för viruset dör vid 26 grader!? Ursäkta mig, men hur klarar sig då viruset i kroppen som har omkring 37 grader? Och vad hjälper ett glas vatten kl 7 om man blir smittad kl 9?
 • på tal om värme så är det en annan sak jag inte får att gå ihop. Viruset klarar inte värme sägs det och ska i stort sett inte klara sommaren för att återkomma i höst. Hur kunde då t ex Australien få konstaterade fall mitt i sin sommar?
 • hur kan företag behöva varsla tusentals anställda efter 2-3 veckor? Fåmansföretag gå omkull från en dag till en annan? Har de ingen buffert? Antagligen så är det i aktiebolag viktigare med utdelning till aktieägare än att behålla personal…fast om bolaget lägger ner så blir det ju inga framtida utdelningar….

Det finns andra tankar också som t ex tacksamhet för att jag har det som jag har det trots allt. Det finns de som har det betydligt värre för det pågår ju en hel massa andra saker i världen samtidigt som viruspandemin. När jag är ute på promenad så tänker jag på hur bra vi har det i Ierapetra. Inte de som verkar inom turism, men vi är något så ovanligt på Kreta som ett område som inte är beroende av turister, det är inte huvudnäringen. Det gör det också konstigt att se tavernor och caféer stängda, det är vi inte vana vid. 4-5 tavernor är bara öppna under turistsäsongen, övriga (flertalet) kör året runt. Vi har inte så stor skillnad mellan vinter och sommar utan folkliv och aktivitet är ganska jämnt fördelat.

Så var det några tips! Vad ska man sysselsätta sig med när man är begränsad? Ja, filmkanaler finns ju, böcker osv, men man kan också:

 • söka upp webkameror (här finns en sida med webkameror från hela världen) och besöka någon stad eller plats. Bloggen barabrittiskt la ut länkar till parker mm i Storbritannien.
 • svtplay har öppnat en ny kategori som heter ”SVT Scen”. Och man kan njuta av gamla godingar i Öppet arkiv.
 • undrar du hur det ser ut för andra ute i världen så gå in på airvüz. De har drönarvideos från olika platser och flera intressanta samlingar.
 • sugen på att se nå’t från Broadway? Här finns tips och länk!
 • känner för att gå på museum? Här är länkar till 12 museum i världenmuseum mm i Grekland och spelningar och utställningar i Sverige som du kan besöka från soffan.
 • streama filmer! Det finns massor av streamingtjänster på nätet. T ex har svenska bibliotek öppnat upp så du kan låna filmer via nätet.

Så ut och surfa på nätet! Där finns massor och nu verkar det som om mer och mer öppnar upp eftersom folk inte kan ta sig till olika platser och tjänster. Sök på svenska, sök på engelska, sök på alla möjliga språk.
Du får gärna lägga in tips i en kommentar nedan!

I nästa blogginlägg tänkte jag ge tips om böcker och tills dess ska jag samla alla boktipsinlägg uppe i menyn, men nu är det dags för lunch!
Ha det gott och var rädd om dig och andra!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med SARS-CoV-2!

17 tankar på “Förbudsfunderingar och några tips

 1. Ulf Eklund

  Kanske det är svårt att komma ihåg att viruset heter Covid-19. Det händer på alla håll att mänskor struntar i förhållningsreglerna, de t.om. bryter karantän! Det leder till skärpta regler och i längden eventuellt förlängd sjukdomsperiod. Försök hålla ut, det här förväntas pågå ett halvår eller så!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kanske det, men Corona är en hell grupp av virus så det blir lite tokigt.
   Karantän är också ett olyckligt ord. Det enda land som jag känner till som haft karantän i ordets rätta betydelse är Kina. Avskildhet skulle vara ett bättre ord.
   Visst kommer det här att bli långvarigt!

   Gilla

   Svara
 2. tomnil01

  Tack för goda tips till såväl tvingade som frivilliga eremiter. Själv ”reste” jag jorden runt på den tiden då google earth hade massor med bilder. De är färre nu men får duga. Street view i Google maps är också kul (fast man vill ju inte ha sitt eget hus avbildat). Ierapetra ser ju om inte annat riktigt trevligt ut.
  https://litteraturbanken.se kan man f ö bl.a. hitta Fredrika Bremers ”Lifvet i Gamla Verlden” där del V och VI handlar om ”Grekland och dess öar” som det tedde sig kring 1860.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Hannas krypin

  Om man ska vara petnoga så är namnet på sjukdomen som viruset orsakar covid 19 medan själva viruset heter SARS-CoV2. Men störande att folk inte respekterar karantären. Hur svårt ska det vara liksom.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag upptäckte det när jag surfade runt lite, jag har blandat ihop och missuppfattat. Ska reda ut det i nästa blogginlägg.
   Precis – hur svårt är det?

   Gilla

   Svara
 4. Lena i Wales

  Jag var i Spanien när det bröt ut och om jag inte minns fel kallades det corona där. Så jag fortsätter nog bara så. Här på UK TV säjer man också corona.
  Tänk om alla dumma människor hade slutat i tid med att gå ut och göra andra dumma saker. Jag kanske uttalar mig skarpt, men jag är så heligt förbannad på dessa som bara inte bryr sig om andra.
  Våra inlägg idag handlar om lite samma sak.
  Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Pingback: Rättelse, bön, möjlig mardröm och helt kort | ia mitt i livet

 6. Pingback: Reflektioner kring 2020 och en önskan för 2021 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s