Våren rullar på som vanligt!

Idag är det helgdag för det är Greklands nationaldag! Inga parader, inget firande, inget folk på sta’n utan tyst och stilla. Den får väl firas desto mer nästa år då det är 200-års jubileum.
Nationaldagen kallas ibland lite slarvigt för Greklands självständighetsdag. Det var den 25 mars 1821 som Grekland utropade sig som självständigt från det Osmanska riket, men det var startskottet för det grekiska frihetskriget. Efter strider och avtal godkändes Greklands dåvarande gränser i juli 1832. Greklands nutida gränser beror på ytterligare krig och avtal.
Kreta ingick inte i den självständiga staten 1832 utan styrdes av Egypten, lämnades tillbaka till osmanerna, blev självständigt 1898 och gick på egen begäran upp i Grekland i maj 1913.
Men allt det där kan du läsa om i detalj på nätet!

Som du kanske minns så jublade jag i förra blogginlägget över att det fanns en godkänd orsak, kod 6, som gjorde att jag kunde vandra. Glädjen förbyttes igår i nedstämdhet. Efter lite mer noggrann läsning och översättning så var jag tveksam. Träning var ok, men det stod ”nära hemmet”. Kanske det inte var ok att köra upp i bergen? Skulle jag chansa och i värsta fall åka på böter? Fast det kändes fel, trotsigt och dumt. En vän var i kontakt med polisen i måndags i ett annat ärende, men tänkte på att fråga om att köra upp i bergen för vandring – var det ok? Svaret var nej och det fick jag alltså veta igår. Våren, bergen, buskarna, fåglarna, molnen, getterna, de gula sluttningarna, bina och gräshopporna får vara ostörda där ute. Klara sig själva. Utan mig.

Idag har jag varit ute på långpromenad och kanske har jag varit för långt från hemmet, det vet jag inte. Jag fyllde i blanketten, la ner passet och gick iväg. Ut ur sta’n, i en båge runt sta’n och tillbaka. Promenad och långpromenad är ju inte detsamma som vandring och inte riktigt min grej, men under rådande omständigheter givetvis bättre än ingenting alls. Tre timmars rörelse utomhus var skönt! Vädret i stort sett vindstilla, men en konstig, lite klibbig värme. Det utlovade regnet får gärna komma och rensa upp.

Fågelkvitter i mängd, kanske är det så att det hörs så mycket mer nu när det är tyst och stilla. Inte ens alla hundar vid hus, skjul och växthus skällde, de verkade ha gått in i djup, välbehövlig sömn.
(klicka på foto för större storlek)

Citronträden har börjat blomma och apelsinträden är inte långt efter. Önskar att jag kunde skicka deras ljuvliga doft genom bloggen! Olivträdens blommor är i knopp och mandelträden går från blom till frukt. Mimosa blommar och jag kan inte köra till mitt mimosaställe. Känns lite sorgligt, men jag har förra årets fantastiska vår i minnet och det kommer en ny vår att njuta av. Utan störande inslag förhoppningsvis.
Jag fortsatte mitt blomsamlande så här kommer en ny vårbukett! Den förra hittar du i ett tidigare blogginlägg.
(du kan bläddra i bildspelet med pilarna eller låta det rulla i egen takt. Om du högerklickar på en bild och väljer ”Öppna i ny flik” får du en större bild)

Detta bildspel kräver JavaScript.

När jag kom tillbaka till sta’n blev jag omkörd av motorcykelpolis, men inte stoppad. Och när jag kom in i gamla sta’n mötte jag en polisbil med blåljuset igång. De är ute och kontrollerar, tydligen.

Ikväll blir det Home delivery och några glas vin – måste ju skåla för Grekland!

Ha det gott och var rädd om dig och andra!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med SARS-CoV-2!

10 tankar på “Våren rullar på som vanligt!

 1. tomnil01

  Du kanske kan ”blomvandra” kom jag just på. En variant på stjärnorientering. Alltså: Gå en liten bit hemifrån, tvära över till nästa gata/väg och gå tillbaka. Gör sen samma åt ett annat håll. Till sist har du fått en lång och omväxlande promenad utan att vara allt för långt hemifrån. Och på kartan ser traden ut som en blomma med fröhus i mitten och kronblad omkring. (Jösses vad kul det är att tala om för andra vad dom ska göra 🙂 )

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   🙂 Alla tips mottages tacksamt!
   Eller så kan jag vandra på balkongen där jag har krukväxter! Med tanke på att jag vandrar i medel 5 timmar så kommer jag väl till slut att vara både snurrig och tokig! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Monica Björnsson

  Tänk att möta våren på Kreta, något att fundera på till nästa år. Tack för underbara blomfoto! Riktiga små konstverk. 🍋🍊🥑🌱🌹💐🌷
  När jag blundar kan jag känna mimosans underbara doft.
  En av vårfavoriterna, mjuk och en fin gul färg.
  Skål på dig i afton, många hundra mil bort.
  Hälsningar Monica och Rune

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Mars-april är ren underhållning i naturen. Det ena avlöser det andra. Mimosa är fin, framför allt att se på när de står i klunga. Doftmässigt för mig vinner citron- och apelsinträd. Men vi får ju inte glömma mandelträd och vildpäron! Många underbarheter finns det!
   Skål på er!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s