Så kom det – utegångsförbudet

Jag vet inte riktigt varför jag skriver det här inlägget, kanske för att reda ut mina tankar. Så ha tålamod, det här kan bli rörigt och i värsta fall helt ointressant.

Allra först vill jag skicka mandelblom och hälsning från mig och det kretensiska biet till alla snälla och uppmuntrande kommentarer jag fått både på bloggen och facebook efter förra blogginlägget ! Jag skriver vidare om allt möjligt! Stort tack!!

Då har vi fått utegångsförbud vilket trädde ikraft kl 6 i morse. Anledningen är alla de ärthjärnor som inte förstod den oerhört komplicerade restriktionen ”stanna hemma”. De var ute och hade picknick, åkte till öarna, reste till fritidshus, åkte norrut för att köra skidor mm. Du kanske inser att det handlar mest om fastlandsgreker som hade svårt med förståelsen. Jag skickar inga blommor eller bin till dem.

Vi har fått ut information på nätet om hur vi ska göra för vi får faktiskt gå ut. Vi kan fylla i en förtryckt blankett, skriva ner vissa uppgifter på ett pappersark eller skicka ett sms till ett speciellt nummer och få ett svars-sms. Google översätter det grekiska ordet med ”certifikat”, men jag tycker intyg passar bättre.
Det finns 7 godkända anledningar att lämna hemmet och intyget (pappret eller sms:et) ska man ha med sig tillsammans med pass eller godkänd id. Jag jublade igår kväll över kod 6: ”träning utomhus, gå ut med hunden”. Jag har alldeles självsvåldigt beslutat att vandring omfattas. Härligt! Kanske inte blir någon av de närmaste dagarna för det är risk för regn. Men se’n: hej våren, nu kommer jag!

I förra veckan skulle vi stanna hemma och bara lämna hemmet om det var absolut nödvändigt. Det kändes ofritt. Nu är det mer specificerade orsaker och reglerat med intyget och legitimationen som vi måste ha med oss. Plötsligen känns förra veckan inte alls ofri utan fri och det är istället nu det är ofritt för nästa steg är inlåsning. Det är märkligt hur upplevelsen av en omständighet kan förändras när omständigheten ändras. Och hur bra vi människor är på att anpassa oss!
Så jag har beslutat att när allt det här är över så ska jag gå ut och in flera gånger om da’n. T ex gå till super market och se’n hem igen, ut till banken och se’n hem igen, ut och fika och se’n hem igen, ut med soporna och se’n hem igen. Bara för att jag kan!

Och när är det slut? Ja, ingen vet. I sommar kan vi hoppas, men kanske troligast i höst. Det är ju inte så att det tar slut en dag och allt är ok nästa dag. Alla restriktioner vi har måste lyftas pö om pö med kontroll av effekterna. Se’n får det ju gå ett tag innan turister släpps in så att inte allt börjar om igen.
Som du kanske läst tidigare har jag en resa bokad till England i maj. Den kommer jag givetvis inte iväg på utan ska försöka få boka om till nästa vår. Ska jag vara helt ärlig så vågar jag inte åka till England även om det skulle lugna ner sig där eftersom de i mitt tycke haft en väldigt avslappnad syn på pandemin. De senaste dagarna verkar de ha vaknat till pga många dödsfall, men det räcker ju inte för min avresa 13 maj.

Det är en märklig känsla det här med ”utegångsförbud”. Det är så’nt som händer i länder där det är krig eller nå’n stor naturkatastrof eller politiska spänningar. Tänk att ett litet jäkla virus kan vara orsaken!
Och att jag ska uppleva utegångsförbud! Jag som är van att kunna röra mig fritt oavsett var jag bott i mitt liv.
Det är en svindlande tanke som gör mig lite virrig, faktiskt.

Så för att låta hjärnkontoret vila ett tag var jag tvungen att städa balkongen. Där får jag vistas utan intyg och pass.

Jag funderade över rapportering av fall. Jag tittar på  John Hopkins Universitys sida eftersom de även redovisar antal tillfrisknade, man kan klicka på varje land och få deras siffror, de hämtar statistikunderlaget från officiella sidor som t ex WHO och ECDC. Men en sak slog mig igår! Jag tittade lite närmare på Schweiz, eftersom jag bott där, och de har betydligt fler fall än Sverige, men mindre befolkningsmängd. Antal fall borde faktiskt redovisas i relation till befolkning. Vad har hänt i Schweiz? ”Min” kanton är dessutom en av de värst drabbade? Mycket som är underligt i dessa tider.

Sverige verkar fortsätta med sin vänta-attityd. Jag hörde statsministerns tal igår – det gjorde han bra! Det finns givetvis många anledningar till att länder reagerar olika och väljer olika handlingssätt. Jag tror att en anledning till att Grekland är så proaktiv är närheten till Italien där smitt-explosionen ägde rum och där nu sjukvårdspersonal gråter och vädjar i videos på youtube. Ju närmare man är en katastrof desto mer medveten och/eller handlingskraftig, kanske.
Befolkningssammansättning spelar nog också roll. Italien, Spanien och Grekland har en stor del äldre befolkning och många av dem är inte i bästa form. Det är gamla utslitna jordbrukare, fiskare osv som varit med om krig och fattiga tider. Stor fysisk skillnad på t ex en svensk och en grekisk 75-åring.

Det är också hög tid att vi anammar att skydda varandra. I en del länder pratas det mycket om att skydda riskgrupper. Jag såg i helgen att Sverige hade 16 personer som fick intensivvård varav en tredjedel inte hade någon riskfaktor och den yngste var 26 år. Det här drabbar alla – mer eller mindre.

Här tänkte jag sluta, men kom på en sak till. Det finns de som skriver kommentarer på sociala media typ ”ni är i alla fall i paradiset”. Jag förstår att man kan längta till Grekland och hoppas att man kan komma hit i höst, men jag lovar att det just nu inte är det paradis ni föreställer er. Allt är stängt, ”organiserade” stränder är stängda (de får inte ställa ut solstolar), allmänna kommunikationer nerskalade osv osv. Vi har några turister i sta’n och jag förstår inte att de vågat sig ut på resa (”Virus can’t travel on its own, it travels with us” som en klok läkare sa), var de bor (troligen airbnb), vad de har ut av sin vistelse (sitta i en lägenhet och titta på väggarna – inte speciellt prisvärt eller upphetsande).

Själv ser jag fram emot nå’t så enkelt som att kunna ta med mig en bok, gå iväg för att sitta på ett fik och läsa med avbrott för att titta på folk. Det dröjer innan det kan bli verklighet och tills dess kan vi bara vänta och vara försiktiga.

Nu är det dags för lunch! Ha det gott och ta hand om dig och andra!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med SARS-CoV-2!

15 tankar på “Så kom det – utegångsförbudet

 1. tomnil01

  Gläder mej att du får gå ut. Ditt vandrande är ju träning för din yrkesverksamhet dessutom.
  Siffror får man ta med en nypa salt. De enda säkra är strängt taget antalet avlidna och lande3ts folkmängd. Jag gjorde en liten beräkning igår för att lugna mina nerver. Sverige ligger på trettondeplats mitt emellan värsta boven Kina och finaste hjälten Korea så man kan nog oroa eller lugna sig på alla sätt. Grekland ligger på 25:e plats och i samtliga fall är det knappt bråkdels promille det handlar om.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tänkte jag inte på! Transport till och från arbete är godkänt så då är ju transport till och från vandringsträningsjobbförberedelse ok! 😉
   Jag är så tacksam så länge Grekland ligger långt ner i alla listor. Detta är inget där förstaplatsen är eftertraktad….

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Testar, testar
  Har gjort några försök m ett längre inlägg, men det tycks inte funka. Ber om ursäkt om du fått det flera ggr men det kommer inte upp här. Får meddelandet ”ser ut som om du redan skickat detta” (underförstått ”tjatmoster”?).

  Gilla

  Svara
 3. Thalassa

  Jag följer ju situationen i såväl England som Grekland genom nära vänner. Vi har – än så länge – lite mindre stränga regler. Bl a är fortfarande skolorna för de yngre öppna. En orsak är förstås att vi annars kommer att få ännu större brist på sjukvårdspersonal när dessa barns föräldrar måste stanna hemma. Så tror jag – TROR alltså – att vi är mer disciplinerade än grekerna. I alla fall har vi nog generellt större tilltro till våra myndigheter o experter. Jag tror stora flertalet följt rekommendationerna rätt väl. Fast svenska ärthjärnor drog iväg till Åre och andra skidorter och after ski….Ja, tror o tror o tror… framtiden får ju utvärdera.
  Oss riskgruppare har det slagits en järnring om. Tänk, inte visste vi att vi är sååå älskade och viktiga för samhället :-). Vi ska inte gå på apoteket, inte handla mat o sv. Behöver dock inte ha några intyg om vi går ut. Men det sitter lappar i trapphus och andra ställen där vänliga yngre personer erbjuder hjälp åt dem som inte har anhöriga som kan hjälpa till. Vår son hjälper förstås till om det behövs, men eftersom han jobbar och inte kan undvika att träffa folk så vill han inte träffa oss inomhus. Vi följer alltså instruktioner och rekommendationer. För att skydda oss men också av solidaritet.

  Ja det blir en annorlunda vår och försommar för oss alla! Måtte det inte bli så långvarigt att alla ekonomier kollapsar så att vi får en riktig depression.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ärthjärnor finns lite varstans, men i dessa tider är de icke önskvärda…
   Jag tror faktiskt att grekerna är bättre på kristider och att då följa regler än vad svenskarna är.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 4. stadsmadam

  Inlägget är absolut läsvärt och inte det minsta virrigt 😉! Många intressanta reflektioner, inte minst om hur man saknar det som annars är så självklart och naturligt i ens vardag. Det låter därmed som en alldeles utmärkt plan att gå in och ut flera gånger om dagen när det blir möjligt igen, bara för att riktigt ta tillvara den möjligheten. Jag hoppas att vi i Sverige slipper den typen av utegångsförbud som ni har, men vi får se hur det utvecklar sig. Precis som du tror jag att det dröjer innan saker och ting återgår till det mer normala igen. Och vad blir det nya normala?

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Tess

  Stanna hemma om de säger så. Jag jobbar på sjukhus där är de coronasmitta men de är på en spec avd. Jag är dock bara förkyld med snuva hosta feber matt i kroppen o huvudvärk men ingen Corona men jag skulle lätt kunna få om jag små förkyld går o jobbar (vilket jag inte får just nu även om inte Corona existera ) för minsta förkylningssymtom å man ska stanna hemma dela för ja smittar kollegor patienter men också för jag blir mer mottaglig mot ex Corona. Bra inlägg vännen

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har haft en konstig förkylning – kanske en släng av corona, vem vet? 😉 Är helt ok igen och jag följer givetvis de regler som regeringen meddelar.
   Krya på dig!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, speciellt i ett så’nt här allvarligt läge. Alla borde förstå att reglerna finns av en anledning och vi måste skydda och vara rädda om varandra.

   Gilla

   Svara
 6. Lena i Wales

  Det är en mycket svår tid vi är i.
  Jag tycker läget i Sverige är för slappt,men vad vet jag , bor ju inte där.
  Spanien har hårda regler och jag har suttit i karantän där.
  Vad gäller UK, som jag bor i, så tycker jag att de vaknat för sent, det kommer att bli ett helvete här snart, har redan börjat.
  Jag tror att de korkade och egoistiska människorna alltid funnits, men de kommer liksom mer fram i en situation som denna. Så förbaskat trött på dem!
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är sin sak om bara de själva hade drabbats, men så är det ju oftast inte. Jag blir alltid paff över självcentrerade människor.
   Visst är det en svår tid, men i den historiska backspegeln kan vi se kriser som varit värre och som folk tagit sig igenom så det ska nog gå den här gången också. Men trist är det!
   Var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
 7. Pingback: Våren rullar på som vanligt! | ia mitt i livet

 8. Pingback: Månadens blogginlägg om resor i mars 2020 – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s