Garanterad virusfri och maffig vårhälsning

I veckan har jag varit ute och badat i våren! Den har kommit för att stanna och jag kan hälsa att den skickat upp några förlöpare i norr så snart är det vår där uppe också.

I tisdags åkte jag till ett av mina blomställen (hemligt!) och igår, söndag, vandrade jag i området mellan Amiras/Ano Viannos och havet (västerut från Ierapetra). En jobbig terräng där jag inte vandrar när värmen stiger så igår var det ”adjö på ett tag och ha det bra tills vi ses igen i slutet av oktober”. De närmaste dagarna ska vi få storm och regn och sänkt temperatur – det sista är bra för om det blir för hög temperatur för snabbt och den ligger stabilt så springer våren ifrån oss. Och det vill vi inte utan vi vill vara med i alla skiftningar och byten.

Fåglar, insekter, bin, trollsländor, gräshoppor, flugor, fjärilar och jag tror att jag såg en fet cikada flyga förbi. Alla flygfän var som tossiga! Verkade alldeles yra när de for omkring och stannade inte länge när de väl landade nå’nstans. Våryra!
(jag lyckades fånga några med kameran – finns på min flickr-sida)

Vandringstakten blir annorlunda på våren, tempot långsamt. Då och då måste man huka sig eller falla på knä för att se det småttiga. Jag undrar ibland om orkidéjägare och de som letar sällsynta blommor ger sig tid att se det som händer liksom nedanför, i den undre världen, om de ser förbi det som de letar efter. I det småttiga finns stora under, skönheter och lustifikationer.

Kontrasterna igår var så ljuvliga: snöfläckar på Dikti-massivet och bisurr i mandel- och vildpäronsträden som båda doftar och blommar för fullt. Surret gör att det låter som om träden ska lyfta! Eller som om de morrar åt en när man går förbi…
(klicka på fot för större format)

Nu börjar också en gul buske blomma på sluttningarna. Nej, det är inte den ginst man ser längre fram i vår. Nu börjar Calicotome villosa blomma och senare avlöses den av Anthyllis hermanniae. Båda tillhör samma familj och är ärtväxter, men har olika storlek på blommorna, olika blad osv. Hur som helst – vackert är det!

Och de gula mattorna av vinterblomman Getoxalis i olivlundarna får nu börja maka på sig så snart är olivlundarnas mattor vita.

Rovfåglar fick jag också se. Stora. Som segelflög så där fritt och vackert som bara de kan.

Förutom att njuta av allt som nu bjuds i naturen tog jag en hel del foton. Många hamnade i papperskorgen eftersom nya kameran och jag inte riktigt kommer överens än. Det blev många blomster och här kommer ett urval. Det är en så stor variation nu med gamla fröställningar, knoppar, blommor som börjat slå ut och blommor som är i full gång. Koka en kopp kaffe, luta dig tillbaka och njut du också!
(du kan bläddra i bildspelet med pilarna eller låta det rulla i egen takt. Om du högerklickar på en bild och väljer ”Öppna i ny flik” får du en större bild)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ha en bra vecka!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med SARS-CoV-2!

7 tankar på “Garanterad virusfri och maffig vårhälsning

  1. Pingback: Μένουμε σπίτι – Vi stannar hemma | ia mitt i livet

  2. Pingback: Våren rullar på som vanligt! | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s