Högsommarvardag och en inbjudan

Vad sysselsätter man sig med under högsommaren? Ja, det är helt och hållet hettan som sätter dagordningen. Vi har haft en del blåst vilket är väldigt skönt för det ger en paus för båda kropp och knopp.

Förra fredagen började färjan gå ut till ön Chrissi. Normalt sett ska det ligga fyra färjor här nu varar två gå dubbla turer i juli-augusti. Så blir det inte i år. Det sägs att det ska komma en färja till så i år blir det bara två stycken. Chrissi har behövt vilan den fått under våren. Den lilla ön tar emot 200 000 besökare under säsong. Det har under några år höjts varningens röster om träden på ön, men inget har gjorts. Nu har det konstaterats att 80 % av träden är döda eller döende (de torkar ut, bl a beror det på för hög besöksbelastning), men de får stå kvar. Trist vad tanklöshet, girighet och turism kan ställa till med.

Förra helgen var det väldigt varmt eller som en lokalinvånare uttryckte det på lördagen: ”Today we are going to die.” Jag köpte veckan före två bänkar på Praktiker som skulle monteras vilket givetvis inte borde vara några problem för en svenska som monterat ihop ett otal IKEA-möbler i sina da’r. Ha! Högmod går före fall! Alltihop fick lastas in i bilen, ut till vänner och vi slog ihop våra kloka huvuden. Allt som skulle behövas var skruvmejsel och sexkantsnyckel, men det tog oss nästan en hel eftermiddag att med hjälp av borr, skruvdragare, olika skruvmejslar, lim och vax få ihop bänkarna. Urdålig konstruktion med opedagogisk instruktion. Och det var så satans hett ovanpå alltihop!
På söndagen var jag utslagen.

I veckan blev de lackade samt blommor och ytterkrukor inhandlades. Jag är väldans nöjd med resultatet!

I onsdags var jag i en av mina favoritbadvikar. Ibland får jag frågor om vad de heter, men det behåller jag för mig själv. Nästan. De finns med i sammanställningen ”Stränder i öst” uppe i menyn så riktigt hemliga är de inte. Inte mycket folk, men några fanns det att studera. En mor och hennes dotter startade en diskussion om att inte betala för sina solstolar för de skulle inte stanna så länge. Att folk bara orkar, det gäller bara några euros. Efter en del tjafs gav killen upp och gick iväg.
När jag skulle gå upp till bilen för att köra hem stannade jag plötsligen till tvärt. Måste ha sett konstigt ut, men jag var tvungen att lyssna noga. Jodå, det var en familj lite längre bort som pratade svenska! Undrar hur de hittat den lilla badviken.

En liten utvikning: när jag varit på stranden i juni och framåt har jag sett ganska många grekiska familjer och några personer känner jag igen från tavernor, butiker o likn. Kanske det i alla fall för barnen kan vara positivt att det inte rör på sig så mycket. Det blir mer tid tillsammans som familj och med den förälder som de annars inte träffar så mycket under en normal sommar.

I torsdags behövde jag lite miljöombyte och körde upp till Agios Nikolaos. Jag brukar inte besöka sta’n under sommaren, alldeles för mycket folk för min smak. Att det är en ovanlig säsong märktes betydligt mer där uppe än vad det gör nere hos oss. Det fanns t o m turistbutiker, caféer i centrum som inte öppnat.
Jag traskade runt i gränderna och det slog mig att Agios Nikolaos är en ganska sliten stad, i alla fall i gränderna. Spruckna trappor, söndriga trottoarer och trottoarkanter, skräpiga ödetomter, flagnande färg. Det här året kommer inte att ge sta’n en chans till uppryckning eftersom det blir låga intäkter.

En annan sak som jag alltid funderar över i Agios Nikolaos är hur det är att bo i en så kuperad ort när orken börjar tryta eller när höfter och knän säger ifrån. Undrar hur många av de som pensionerar sig och flyttar utomlands som tänker på så’na saker, som föreställer sig hur det kan vara några år framåt. Kanske vi inte vill inse att vi är inte unga för alltid.
Jag körde upp via Elounda och Plaka, den delen av kusten kallas Kretas riviera (lyxiga hotell och lyxvillor till salu). Vackra vyer, men inget område som tilltalar mig. Bara hotell. lägenheter och villor så långt ögat når. Stannade till i Plaka och tänkte tillbaka på när jag vandrade där för snart 10 år sedan. Då kunde man fortfarande urskilja lilla byn, nu är den liksom uppslukad. Och det byggs fortfarande.
Körde över bergen mot Neápoli och sedan hemåt. Skönt att komma ut nu när det inte går att vandra. Miljöombyte är aldrig fel.

I fredags kväll dags för musik på taverna. Jag var där eftersom de inte hade högtalare och förstärkare (greker har bara två läge på volymknappen: på och av). Fin kväll! Och lördag var det marknad, söndag frukost på stamstället. Där Chrissi-färjorna ligger låg en stor motoryacht. Inte något vi ser så ofta vilket till viss del beror på att vi inte har någon marina. De hade anlänt på lördagskvällen och vid lunchtid i söndags gav de sig iväg. Det tog lite tid, tydligen inte så enkelt att krångla sig ut, tror att det finns några grund strax utanför. Inte så vacker när den låg i hamn, men oj vilken skillnad det blev när den satte lite fart! Båtens linjer följde så snyggt havet och horisonten.

Jag knallade hem för lugn och ro med bok på balkongen.

Inbjudan!
Det är lite motigt att blogga under högsommaren. Det är en inaktiv och passiv tid då det inte finns mycket att blogga om. Hettan suger massor av energi och jag blir också ganska tankspridd. Jag funderade över att ta ett långt bloggstopp, men det vill jag egentligen inte. Kan inte du hjälpa mig med inspiration? Gå in på min flickr, välj ett foto (måste inte vara från Kreta), skicka fotots adress till mig så skriver jag utifrån fotot. Det kan handla om fotot i sig eller så kanske det inspirerar mig att utifrån fotot koka ihop en berättelse.
Inne på flickr kan du klicka på ett foto och får då upp en hel del information plus fotots adress uppe i webläsarens adressfält. Kopiera den och skicka på Messenger eller till min epost. Eller klicka på andra pilen från vänster och skriv in min epostadress ia.lofquist@live.com.
Klistra inte in länk i kommentar på facebook eller i kommentar nedan för då blir det ju ingen överraskning för andra bloggläsare.

Ha en skön vecka! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga Covid-19!

17 tankar på “Högsommarvardag och en inbjudan

 1. Monika M Ringborg

  Du får gå till Ikea nästa gång :-). Men fint blev det med lite ”a la´ grekiskt samarbete”.
  I Kavala är det som i Agios Nikolaos. Svenska huset ligger högt upp, så när jag är där går jag ner till centrum, badstrand mm. och tar taxi upp (bara det är en upplevelse varje gång, de kör rally upp dit). Första gången jag var i Kavala gjorde jag en erfarenhet jag aldrig glömmer. Gick ner till en livsmedelsbutik, men så skulle jag gå upp också. Det var andra dagen och det kändes som hjärtinfarkten inte var långt bort. Så det vara bara att stanna och sätta sig ett tag och vila. Sen kom en rak gata och så nästa backe, som än värre. Man går inte utan bestiger Kavala. Så om jag skall flytta dit, så blir det där det är plan mark eller korta backar. De flesta går inte upp, inte ens grekerna. Jag möter nästan aldrig någon på vägen ner. Det är bara vissa svenskar som inte ger sig, men efter några veckor börjar känna av i knä och fötter, att det nog inte är så bra att gå upp, speciellt inte i 40 grader.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fy så jobbigt! Man både kan och får ordna det bra och smidigt för sig. Och man kanske klarar sig med bil nu, men hur länge…
   Ta’t lugnt i backarna, ta taxi i hettan! Låter förståndigt!!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Ja, värme kan verkligen ta på krafterna.
  Gick in på Flickr (första gången i mitt liv, tror jag). Hittade inga nummer, men kategori Three Cretan villages. Att du skriver om och visa många vackra bilder från byar på Kreta. Du kan även använda dig av repriser, något du skrivit tidigare. Detta var min önskan.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Pingback: Boktips – några favoritkaraktärer | ia mitt i livet

 4. Pingback: Livsviktig service | ia mitt i livet

 5. Pingback: Liten kan vara naggande god | ia mitt i livet

 6. Pingback: Upp och in i bergen | ia mitt i livet

 7. Pingback: Nu är det damernas! | ia mitt i livet

 8. Pingback: Bergsbyarna – på väg bort | ia mitt i livet

 9. Pingback: Bysans, kristen, kupoler, ortodox – hur hänger det ihop? | ia mitt i livet

 10. Pingback: Två ansikten – två liv | ia mitt i livet

 11. Pingback: Flygande, sött surr | ia mitt i livet

 12. Pingback: Moppebud – unga och gamla | ia mitt i livet

 13. Pingback: Final och en annan inbjudan! | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s