Moppebud – unga och gamla

I ett tidigare blogginlägg fick du, bloggläsare, en inbjudan att välja ett foto som jag skulle skriva om på ett eller annat sätt. Det skulle hjälpa mig med inspiration och uppslag nu i högsommarhettan när knopp och kropp är trötta och snurriga. Nu är det dags för det nionde och näst sista inlägget!
Inläggen i denna serien finns samlade under ”Teman” uppe i menyraden som ”Tankar kring ett foto”.
(klicka på foton för större storlek)

Monica Holmqvist har valt fotot och hon skrev till mig ”I Sverige har vi ju mer cykelbud och bilbud, sällan moppar. Men det som främst skiljer är ju åldern på buden. Dvs många äldre män som kör bud, i alla fall i Chania. Det är lite sorgligt att se kan jag tycka och där syns den stora skillnaden på pensionsreglerna mellan våra länder.”

Låt mig säga med en gång: någon jämförelse mellan svenskt och grekiskt pensionssystem blir det inte. Bara för att reda ut sin egen pension med statlig/tjänste/privat med olika åldrar för uttag, fonder, flyttningar osv behöver man en mindre ekonomiavdelning. Och då menar jag i Sverige. Den grekiska är som kinesiska för mig med sina kvalificeringar osv. Dessutom är jämförelser mellan två ting som pension, lön el likn av inget värde utan ska man jämföra måste fler delar vägas in som kostnadsläge, bnp, skattenivå, obligatoriska försäkringar osv.

Kort kan jag berätta att det varit olika reformer och ändringar 2010, 2012, 2016 och ett nytt pensionssystem trädde ikraft 2019. Det gör att jag nämner inga summor för det cirkulerar hur många som helst och man måste sätta in dem i rätt årtal för att det ska bli korrekt.
En domstol har slagit fast att en del av de nedskärningar i pensionerna som gjordes 2015-2016 var olagliga. 1,4 miljarder euro kommer att utbetalas i år till cirka 2 miljoner pensionärer.
Kostnaden för de grekiska pensionerna har ökat stadigt sedan 90-talet och kostnaden dubblerades 2000-2008. De genomförda reformerna och ändringarna i kombination med lågkonjunktur bromsade dramatiskt kostnaderna. Finansieringen av pensionssystemet är ett problem dels eftersom andelen äldre är stor, dels eftersom ungdomsarbetslösheten är stor. Och det måste till effektivare inkassering av skatter. Vissa åtgärder har gjorts och fler är på väg, t ex att så många transaktioner som möjligt ska vara elektroniska, att företagare (Grekland har högst antal företagare i EU) ska få enklare regler och deklarering.
Fr o m 2013 är pensionsåldern 67 år, men det finns fler krav än ålder, se Greece: Pension system.

Till moppebuden! Jag blev förvånad över äldre personer som moppebud vilket tydligen är vanligt i Chania. Här i Ierapetra har jag inte sett en enda. Jag är ganska ofta i Rethymno, Iraklio, Agios Nikolaos och Sitia, men inte tillräckligt ofta eller länge för att ha någon uppfattning om ålder på moppebuden där.

Monicas text startade funderingar hos mig! Det är givetvis tragiskt om en pensionär mot sin vilja och ork måste arbeta för att klara sin försörjning. En tavernaägare i Matala en kväll i november för en del år sedan pekade på en omständighet som jag inte tänkt på. Vi diskuterade de äldres boendestandard i byarna och kom då in på pensioner. Han menade att en pensionär i en by klarar sig bättre ekonomiskt än en pensionär som bor i sta’n. Den som bor i byn bor oftast i ett litet hus utan lån, har en liten täppa där den kan odla grönsaker, kan byta ”varor” med grannar osv. Pensionären som bor i sta’n måste betala för allting plus hyra. Så kanske arbete som moppebud ger ett välkommet tillskott.
Så kanske äldre moppebud är vanligare i större städer än i mindre.

Kanske inte alla äldre moppebud är tvingade att arbeta. Det kan också vara så att de vill inte sitta hemma eller vara sysslolösa. Det ger en möjlighet att träffa folk och vara ute ”där det händer” som t ex att veta vad som är på gång i sta’n. Många utlänningar tror att greker lever i nå’n sorts lyckliga storfamiljer, men det finns många här också som lever ensamma. Även om man bor nära familj och släkt så är de kanske på arbetet och iväg på annat den mesta tiden. Kvar står änkan/änklingen ensam. Kafenio, ouzeri o likn är en möjlighet för att få träffa och prata med andra men blir oftast personer i den egna åldern, arbete som moppebud kan kanske ge en känsla av att fortfarande ”vara med”.
Det finns ju faktiskt också pensionärer i Sverige som fortfarande arbetar av olika skäl. En av mina vänner, som är över 75 år, jobbade länge hel- och deltid, numera några procent (man kan säga ”på uppdrag”). Vi är olika. För de flesta är nog pensionärslivet det ”tredje livet” (som japanerna säger) då man har tid och möjlighet att ägna sig åt saker man inte kunnat göra tidigare. För en del är det inte en positiv tanke att lämna arbetslivet helt.

Två saker har jag reagerat på och undrar över. Det ena är varför moppebud alltid är unga killar – inga unga tjejer. Vore ju ett bra sommarjobb eller jobb vid sidan om studier. Det andra är deras brist på trafikvett. För några år sedan hade vi ett dödsfall. Ett moppebud som, om jag minns rätt, var 23 år och krockade med en bil. Jag har själv varit i situationer där moppebud ska vara tacksamma över att jag tänkt ”jag väntar, låter budet köra först”. T ex kan de ställa sig på en bilists vänstra sida och sedan göra en förbjuden högersväng. Framför bilen. Visst, det kan vara tidspress, men i en så liten stad som Ierapetra kan den pressen inte vara så stor.

För övrigt är jag fortfarande helt fascinerad över moppebud som kör ut dryck! Bara tanken att jag skulle lyfta luren, beställa en mugg kaffe och få den hemkörd istället för att fixa mitt eget kaffe är så främmande för mig.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga Covid-19!

6 tankar på “Moppebud – unga och gamla

 1. Thalassa

  Intressant och trevligt inlägg, som alltid, från ”min” älskade ö!
  Ämnet grekiska pensioner har det rått ganska stora missuppfattningar om i Sverige – framför allt när den stora ekonomiska krisen började. Alla – nej, men många – var helt övertygade om att ALLA greker levde rätt gott på de pensioner ALLA kasserade in redan vid ungefär 55 års ålder. Alltså även de som inte var offentliganställda utan försörjde sig på små egna verksamheter, säsongsanställningar o s v. Det gick inte riktigt hem hos vissa när jag talade om att min granne – då 57 och sjuklig – inte skulle klara sig utan sin lilla täppa och sina barn.

  I Sthlm finns det förstås en del moppebud, och postutdelarna för CityMail/Bring kör moppe hos oss. Här även tjejer. Men övervägande delen bud i City cyklar.

  Ha det fint! Hoppas du får många fina vandringar!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Man kunde ju som statligt anställd gå i pension vid 50 om man uppfyllde alla villkor. Plus lite andra regler som är borttagna, men dessa ”generösa” gamla regler får man fortfarande dra runt. De ska ju försörjas… Glädjande att 2 milj pensionärer får tillbaka pengar, i alla fall lite plåster på såren efter nedskärningar.
   Inte dags att vandra än, för varmt, men du ska tro att det spritter i benen! 😉
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Roligt när du filosoferar lite över det ena och det andra.
  Pensionssystem är bland det mest komplicerade som finns. Så svåra att jämföra för det finns alltid et men med.
  Det verkar dock vara samma för alla länder, när det är kris är det pensionärerna som drabbas hårdast.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ska man jämföra får man ju väga in olika delar så man får en helhet. Ett land kan ha saker som är gratis eller kraftigt reducerade priser för pensionärer och man kan tycka att det är fantastiskt, men kan samtidigt ha låga pensioner.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s