Turisttips till Minos

Som vanligt den här tiden på året är det ingen reda på bloggandet. I högsommarhettan har jag fullt upp med att ta mig runt i tillvaron – svettig och urlakad. Idag har vi hård vind och temperaturen har gått ner så nu är det bloggdags!

Vid mina besök i Skåne känner jag mig mer och mer som en besökande betraktare och en del fenomen blir tydligare, mer komiska och underliga jämfört med vardagen i en annan miljö. Så jag började fundera över hur en kretensare som besöker Skåne skulle reagera och behöva veta.
Jag använder ”kretensare” och ”skåningar”, ”greker” och ”svenskar” i en enda röra!

Välkommen till Skåne och Sverige, Minos!
Visserligen landade du i Danmark så det kanske förvirrar, men Kastrup är flygplats även för södra Sverige. Ta tåg eller hyrbil till Skåne! Över havet går Öresundsbron som binder samman de två länderna.
Kreta har haft olika befolkningsströmningar och främmande makter. Det har även Skåne som varit handelscentrum och religiöst centrum, Skånemarknaden (sillamarknad i Skanör-Falsterbo), viktigt för Hansan, pantsatt till greven av Holstein och tillhört Danmark. Vi har varit attraktiva för många pga läget som ger närhet till kontinenten samt den bästa åkermarken i Sverige.
År 1658 kom svenskarna norrifrån och kastade ut dansken samt försvenskade skåningarna snabbt som tusan.
Bara lite mer fakta: Skåne är det tredje befolkningsrikaste länet i Sverige, men bara på tionde plats i storleksligan. Tidigare var jordbruk huvudnäring, men småjordbruk har försvunnit under en tid då gårdar slogs ihop så idag är många byar till stor del semesterbyar. Med andra ord har Skåne varit med om en omvandling som liknar den som pågår på Kreta.
Skåne är troligen det mest konstnärstäta landskapet i Sverige. Ofta har de dörren öppen till sin ateljé och du är välkommen in!

När du närmar dig land så breder Skåne ut sig framför dig. Det böljande vackra landskapet omgivet av hav är en vacker syn! Och det är bara början.

En praktisk detalj innan vi trampar skånsk jord: på tåget vid första stationen efter bron och vid betalningsstationen om du kommer i bil blir du ombedd att visa pass. Det är en kontroll som Stockholm infört och som vi skåningar inte tycker om (vi tycker ungefär lika mycket om stockholmare som ni om atenare…), men inte kan göra något åt. Det känns inte så välkomnande, men låt det bara passera.

Du kommer att känna dig vilsen och utsatt i det skånska landskapet! Här finns inga berg som begränsar blicken eller tanken utan här får du en andlös upplevelse av hur evigheten kan se ut. Landskapet är som havet som omger Skåne: böljande. Här och där bryts landvågorna av åsar som höjer sig över landskapet. Besök någon av dem – det finns fem stora och några mindre (ibland utskott från de stora). Du ska givetvis också besöka någon av våra slätter så varför inte Söderslätt? Kör från Veberöd mot Skurup och du kommer att få flera fantastiska vyer. I Skurup svänger du mot sydost och är då ute på slätten.
Skåne bjuder också på kustliv med små fiskelägen (dock inte många fiskare kvar), fina stränder, gamla städer, insjöar, skog. Det är ett skiftande landskap, t ex tycks nordöstra hörnet och sydvästra hörnet nästan vara från olika planeter. Så olika är deras natur!

Skåne upplevs bra i bil, det finns inga stora avstånd. Stanna här och där, lämna bilen och se dig omkring. Den minsta lilla by kan ha ett gammalt fint café! Tröttnar du på att köra så ta en titt på tåg och bussar. Vi har ett mycket väl utbyggt nät av allmänna kommunikationer. Något att inspireras av och ta med hem till Kreta!
Annars är vägarna mycket bra och skyltning tydlig (och ja, vi skyltar från båda håll). Skåningarna kör dock annorlunda än kretensare. Hastigheterna är mycket höga och något samarbete i trafiken existerar nästan inte alls.
I städer är cyklister och gångtrafikanter kungar och drottningar. Det finns en väjningsplikt för dig som bilist, men också en skyldighet för cyklister och gångtrafikanter att se upp, men det gör de inte. De är inte medvetna om att de kan bli fällda för vårdslöshet i trafik. Kör försiktigt!

Sevärdheter, byar att besöka, historiska monument, slott osv kan du hitta på internet eller gå in på Turistbyrå (varje stad med självaktning har en så’n) och få tips. Jag tänker här ge dig några tips på saker som kan vara bra att vara förberedd på:

 • på skyltar står ofta ”Vi tar inte emot kontanter”. Det betyder inte att allt är gratis utan det är så att i Sverige använder man kreditkort och swish (det sistnämnda behöver du inte lägga på minnet – det är en svensk specialare). Och jag vet faktiskt inte varför det blivit så eftersom det inte var så när jag flyttade. Det är alltså ingen idé att du tar ut pengar i någon automat.
 • svenskar är bra på att kräva service utomlands, men inte speciellt bra på service på hemmaplan. Du kommer att möta vänliga och trevliga människor i butiker o likn, men också en hel del som ger dig känslan att du kommer och stör, att du är besvärlig. Och det händer då och då att du får hämta personal, dvs de kommer inte och frågar om de kan hjälpa dig.
  Positivt är att nästan alla kan engelska. Det är lätt att ta sig fram!
 • när det gäller kaféer kommer du att känna dig som hemma! Det finns gott om ställen där skåningarna ”fikar” som innebär att de träffas, sitter ner och dricker kaffe eller te tillsammans med en kaka eller en smörgås. Ganska likt hur ni gör söderöver.
 • leta inte efter traditionell svensk mat, det är näst intill omöjligt att hitta. Det är inte som hemma hos dig att traditionell mat finns i nästan varje by och definitivt i varje stad, både lunch och middag, dag- och kvällstid. Det finns lunchrestauranger som har ”husmanskost” på matsedeln, t ex en i Malmö som heter Malou. Skåne är en spännande matupplevelse eftersom här finns influenser från nästan alla världens hörn. Om du har hemlängtan hittar du enkelt en grekisk restaurang!
 • våra invandrare reagerar på att allt är så välordnat, det är ordning och reda. Det kan tyckas lite obekvämt först och kanske göra dig lite nervös, men efter ett tag upptäcker du att det är väldigt skönt och gör tillvaron enkel. Saker och ting flyter på.
 • du kommer att slås av att det är så tyst. I Sverige hojtar och ropar vi inte, vi pratar med varandra utan att störa andra. Det är faktiskt riktigt vilsamt och lättare att koncentrera sig. Vi pratar inte när någon annan pratar, de flesta svenskar anser att det är väldigt oartigt att avbryta någon annan. Du får bita dig i läppen!
 • svenskar stressar alltid och överallt. Alltid på väg (oftast till träning på nå’t gym). De är alltid på fel plats så de måste ha näsan nere i mobilen även när de gör andra saker som t ex cykla, gå, ”fikar”, handlar. Ja, överallt och alltid! Svenskar har ett lustigt sätt att hantera tid – de kan ”vinna” tid, ”tjäna” tid. Och de planerar och ”bokar”.
 • i Sverige köar vi och blir väldigt upprörda om någon tränger sig före. Här fungerar inte tekniken att ”jag ska bara…” eller att räcka fram ett papper och se stressad ut. Du får vackert vänta på din tur.
 • svenskar kan upplevas som lite stela och tillknäppta, men är också nyfikna och öppna så vi pratar gärna, men tar kanske inte första steget till kontakt. Vi är trevliga och underhållande, men har en negativ sida: vi klagar ganska mycket och ofta. Trots att vi har så mycket att vara tacksamma och glada över. Det är ett riktigt mysterium!

Jag hoppas du får bra dagar i Skåne! När du kommer tillbaka hem till Kreta kan vi diskutera en fusion. Nog vore det värt ett försök att skapa en tredje plats som innehåller allt som är bra i Sverige och allt som är bra på Kreta?
Kalo taxidi!

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen för 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

9 tankar på “Turisttips till Minos

 1. Thalassa

  Så otroligt bra skrivet – vettigt, underhållande och så många ”huv’et på spiken” även om jag inte håller med om exakt, precis allt… (läs:bilkörningen). Men, förstås, jag är ju ingen skåning 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. MONICA Björnsson

  Du har så rätt – Skåneland har allt – ett skiftande landskap där allt finns representerat. Här i Nordskåne finns de djupa skogarna, på gränsen mot Småland och Blekinge som kontrast till slätten söderut. Det som jag upplever som negativt är den bitande iskylan och blåsten på vintern söderut. Vad man fryser, det finns knappt kläder som hjälper.😀 Här uppe finns det gott om restauranger med husmanskost på dagens rätt. Det ska vara rejäl mat och mycket mat här uppe i skogsbygden.😉

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Skånevintrar är råkalla, många norrlänningar som flyttat ner säger att de aldrig frusit så mycket. Skånevintrar kan också vara förfärligt deprimerande, tycker jag, när dimma lägger sig och inte lyfter på några veckor!
   Så roligt att ni har restauranger med husmanskost! Det kanske är på väg tillbaka? Var finns de?

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Roligt att få läsa lite om Skåne också.
  Bra och kul kommentarer om hur det är i Sverige. Man ser lite annorlunda på landet när man flyttat därifrån och kommer tillbaka som besökare. Mycket ändras väldigt fot, som kanske inte märks när man bor där. Swisha och vabba och allt det där, även språket ändras snabbt.
  Ta det lugnt i värmen!

  Gilla

  Svara
 4. stadsmadam

  En fantastiskt underhållande läsning och visst finns det mycket att känna igen både sig själv och andra skåningar i. Kul idé – och vem vet; kanske kretensarna nu vill köpa Skåne. Men jag tror att vi gör på samma sätt som danskarna gentemot Trump – vi nobbar dylika inviter:):

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s