Heta dagar i augustistart

Ja, då har vi kommit in i augusti! Nu gäller det att bita ihop månaden ut och sedan hoppas att högsommaren ger med sig. Då vi kan börja leva igen och alla som nu jobbar hårt sju dagar/veckan får andas. Tills dess rullar vardagen vidare och jag blandar hemmadagar med AC med stranddagar. Nu har vi några dagar med sänkt temperatur och idag blåser det ganska ordentligt – skönt!

I förra veckan var jag på mina favoritstränder vilka är små badvikar som inte är väldigt kända och en av dem ligger dessutom lite avsides. På den ena hörde jag plötsligen danska och på den andra svenska! Vad är detta? Håller vi på att bli invaderade av skandinaver?

I torsdags körde jag upp Panda till grabbarna på verkstaden. De skulle kontrollera vatten, olja, ringtryck och så’nt (nej, jag gör det inte själv. Jag har gjort det i alla år så jag tog tacksamt emot erbjudandet att hålla fingrarna borta. Jag bara kör!). Då upptäcktes en liten läcka på en vattenslang, så liten att jag inte sett någon fläck under bilen när den varit parkerad. Läckan fixades dagen efter. Det kunde blivit mycket strul och väldigt dyrt så det var tur i oturen.

I lördags gav Panda och jag oss upp i bergen på en fin tur. Det var inget roligt alls. Kändes som när man håller godis utom räckhåll för barn. Som ”se men inte röra”. Det rycker i benen och kryper i kroppen och knoppen går på högvarv emellanåt i den påtvingade passiviteten. Väldigt tacksam för vandringen i Skåne, den bröt upp vandringsuppehållet här så det känns inte så långt. Som lite tröst har jag så smått börjat planera uppstarten av vandringssäsongen. Ser ut att bli en bra och spännande start!

På kvällen åkte jag ut till en by och åt en väldigt god middag. När jag kom tillbaka pågick tre olika evenemang i sta’n varav två i närheten av där jag bor. Så det blev till att leta parkering och till slut hittade jag ett hål en bra bit iväg.
Igår, söndag, skulle jag hämta bilen efter frukost på mitt stamställe. Då får jag ett märkligt och ovanligt ryck: jag kör en sväng till Agios Nikolaos (AN)! Jag undviker AN på sommaren eftersom där är så mycket folk så jag förstår inte var idén kom ifrån. Måste vara min överhettade hjärna som slant in på nå’t sidospår.

Körde gamla vägen upp och det var överfullt med bilar vid varje strand. Så blir det när det är söndag, grekerna har semester och turistsäsongen är på sin topp. Uppe vid nordkusten var det inte lägre temperatur, men de hade lite vind. Damen i lilla hytten vid parkeringen hade nog ganska varmt där inne för hon tänkte ge mig tillbaka mina pengar istället för kvittot. Ett gott skratt förlänger livet.
Det är ganska stor skillnad på AN under och utanför säsong. Området är turisttätt (bl a ”Kretas riviera”: Elounda) och ovanpå det kryssningsfartyg och en välbesökt marina. Turisterna flockas kring de två centrala butiksgatorna och den s k bottenlösa sjön. Alldeles för mycket folk och kommers för min smak. Jag gav mig in i gränderna istället och funderade som vanligt över hur man kan pensionera sig i en stad med så branta gator. Jag menar, höfter och knän blir ju inte yngre. Jag var tacksam för platta Ierapetra när jag haltade runt i juni-halva juli med mitt onda ben.

Husen läade för vinden så något längre strosande blev det inte. Jag brukar tända ljus i kyrkan, men det gick ju inte med shorts och linne. Det fick bli en kaffe med crepes på Asteria innan jag körde hem igen.

Och väl hemma gick jag på soffbio och såg en väldigt bra film: ”Lykke-Per” med väldigt bra skådespelare och en enastående Esben Smed. Ordleken med lykke för att få fram skillnaden mellan att ha och att vara fungerar på svenska eftersom det är samma ord för att ha lycka och vara lycklig, men blir totalt bortkastad på engelska. Spännande med språk!

Innan jag stänger detta inlägget måste jag nämna att jag kommit med på en lista över de bästa blogginläggen om resor i juni och juli på en blogg som heter halloj världen. Och det var ett lustigt sammanträffande för jag satt på Kreta och bloggade om norra Skåne samtidigt som Inger satt i Karlshamn (västra Blekinge) och bloggade om Grekland! Familjen har öluffat och inläggen börjar visserligen med ficktjuvar i Aten, men klicka dig framåt (kommer lite annat emellan, men bara fortsätt) så hittar du flera inlägg om olika öar i Kykladerna.

Ha en skön kväll!

PS. Det finns foto på min flickr-sida från stranddagar här på Kreta och mitt i alltihop några foton från Skåne!

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

10 tankar på “Heta dagar i augustistart

 1. Thalassa

  Grattis till listplaceringen!
  Många år sedan jag senast var i AN. Jag har alltid tyckt att det är en mycket charmig stad, men jag har samtliga gånger varit där i månadsskiftet mars-april.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena Tsombos

  Trevlig läsning läsning här hos svärmor i Agrinion😀🤗 hoppas kunna besöka Kreta så småningom. Vi åker tillbaka till Paleros imorgon. Krya på benet. Häsningar Lena Tsombos

  Gilla

  Svara
 3. Lena i Wales

  Ja, nu måste det var hett hos dig, tur att det finns AC.
  Alltför mycket turister tar också på krafterna.
  Längesedan jag var i AN, minns inte så mycket mer än stränder och barer. Ja, det var den tiden det!
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s