Hemma igen! Och en dag i Köpenhamn.

Så är Skåne-besöket slut och jag är hemma i Ierapetra igen. Måste nämna chocken jag fick vid ankomst till Kastrup – julgranar! Sjunde (7) november!!
En stökig flight hem från Kastrup till Aten som inte var den vanligen lugna reguljära sorten utan ett gäng onyktra finländare höll låda. Högljutt. Och som grädde på moset försening pga hård vind så flighten till Iraklio hade avgått. Alla 12 som skulle vidare lyckades komma med en senare flight efter att ha blivit skickade hit och dit, upp och ner på flygplatsen. Inte en resdag som direkt ändrade min numera resolust i någon positiv riktning.

I söndags stoppade jag undan tjocka jackan, tröjor, bootsen och drog på jeanskjol och blus för att gå och äta brunch. Låter väl gott? Men säg den lycka som varar beständigt… Runt kl 22 på kvällen började det åska vilket pågick i 11 (elva) timmar! Efter cirka 1,5 timmes uppehåll startade det igen, men då mer av typen ”kommer och går” vilket slutade igår kväll med häftiga regnskurar. Det måste finnas väldiga och många spänningar i luften för att det ska bli så mycket åska! Gårdagens eftermiddag spenderades dock på bästa och trevligaste sätt: långlunch på taverna i bergsby.

Jag har bloggat tidigare om intryck vid besök i Skåne, skillnader mellan Grekland och Sverige osv så det gör jag inte denna gång. Det blir två inlägg: ett om besök i Köpenhamn och en överraskning.

Köpenhamn
Många hamnar på Ströget eller i alla fall i närheten. Denna gång vände vi Ströget ryggen och följde Istedgade via Ny Carlsberg till Frederiksberg. En spännande del av Köpenhamn som, efter vad vi förstod, exploderade under senare delen av 1800-talet. Många fina, vackra hus med fantastiska dekorationer. Höj blicken (även i din egen stad)! Där finns ofta mycket att se.
På många platser längs vägen stötte vi på Enghave som tydligen är namn på en gammal socken, men var kommer namnet ifrån? Om du vet skriv en kommentar!

Ny Carlsberg är en märklig byggnation och samtidigt vacker. Varför bygger vi inte vackra fabriker, lagerhus o likn idag? Carlsbergs historia är som en saga som börjar med ett litet bryggeri, innehåller innovativt tänkande och familjefejd fram till det internationella storföretag det är idag. Passerar du Ny Carlsberg så stanna upp och njut av byggnaderna, t ex Laboratoriet med sina fina dekorationer.

 

 

 

Så gick vi in i Søndermarken som är parken framför Frederikbergs slott. Uppväxt och mjukt anlagd gav den en känsla av att vara ute på landet trots att vi var mitt i Köpenhamn. Höstpalett på träd och buskar och vi konstaterade att här måste vara fantastiskt att ha en vårpicknick i det skira, ljusgröna vårljuset som blir när solen silas genom nyutslagna löv.

Vi hade siktet inställt på Cisternerne. De är tre stycken, byggdes när Köpenhamn började växa kraftigt och hjälpte till med att minska sjukdomar. En cistern är öppen för allmänheten och vi skulle se en glasutställning. Vi hade läst på slarvigt. Glasutställningen var inte kvar utan för tillfället var där en form av installation. Den grep inte mig, men det gjorde själva byggnaden och dess historia. Kändes mäktigt att gå där nere, imponerande bygge med cirka 170 år på nacken!

Vi strosade förbi Frederikbergs slott som inte är öppet för allmänheten för där håller Arméns Officerskola till. I början av 1700-talet gav sig dåvarande kronprinsen ut tillsammans med ett 20-tal bönder för att idka jordbruk utanför Köpenhamn. Det gick inte så bra, men ett slott blev det. Och en park och en trädgård. Hit ut åkte förresten köpenhamnare för att njuta av den vidunderliga utsikten över staden!
Vi promenerade runt i Frederikbergs Have med kanaler, öar, nappträd, broar. En riktigt angenäm promenad. På en plats i haven kan man se elefanterna inne hos grannen Zoologisk Have. Vi funderade på om den skapades av kungen genom att avstycka en bit mark, men vi kunde inte hitta något på nätet om Zoologisk Haves historia. Vet du? Skriv gärna en kommentar!

Runt Frederikbergs Have ligger en del muséer, vi styrde kosan mot Møstings Hus för utställningen Putins næse. Återigen en utställning som var sisådär, men ett intressant hus och dess historia, bl a att det inte alltid legat där det ligger nu.

Så började det suga i magtrakterna, vi slog in på Gl. Kongevej och hittade ett matställe som hade väldans goda smörrebröd. Jag vet inte namnet för jag blev bjuden så inget sparat kvitto. Om Frida minns ska jag uppdatera här.
Uppdatering: jag har hittat det! Vi var på Sans Souci.
Men det fanns mer utrymme i magarna efter allt promenerande så vi slank in på ett annat matställe på Bagerstræde: Lundgren V.I.P. Mycket originellt. Till en bricka med kallskuret serverades några vinflaskor med påritade streck. Varsågod och drick och ät! Inmundigad alkohol mättes och debiterades efteråt. Lite trist att vi hade min hyrbil stående på Hyllie station…
Och innan färden tillbaka till Skåne var vi tvungna att fika och det blev på ett café mitt emot Tivoli. De hade massor av chokladpraliner så jag var i sjunde himlen! Vi passerade Tivoli som var stängt. De var i full gång med att göra klart inför Jul på Tivoli som öppnade 16 november. Tyvärr för sent för min del, men nästa år hoppas jag kunna åka dit. Gör det om du tycker om ljusinstallationer och julstämning!

En härlig dag som visserligen var mulen, men vindstilla, inte kall och det regn som kom föll när vi åt våra smörrebröd. Bra planering! En dag fylld av natur, historia, vacker ögonfröjd och läckerheter för gommen.

Ha en skön vecka!

PS. Fler foton på min flickr-sida!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du
15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

5 tankar på “Hemma igen! Och en dag i Köpenhamn.

 1. Birgit Skov

  Enghave:
  Gadens navn kendes fra 1683 og stammer fra det historiske område Kongens Enghave, hvor man dyrkede foder til kongens heste.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det var en riktigt fin dag tillsammans med systerdottern!
   Det som förvånade mig med gänget var att personalen fortsatte servera dem även sedan dryckesvagnen var undanstoppad. Det blev en hel del öl och gin and tonic…. Och en i gänget som satt nå’n annanstans var tvungen att stå i gången hela flighten och prata högt och tydligt – jobbigt för oss som satt runt omkring. Till slut ville man bara gå av, men det är ju lite svårt! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. stadsmadam

    Man kan ju tycka att kabinpersonalen skulle ha satt stopp för det där gapandet. Men de kanske har mycket hög tolerans just för att man inte kan avhysa stökpellarna där uppe i luften. Jobbigt för övriga resenärer blir det ju hur som helst.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s