Utflykt, kulörfel och oljud

Utflykt
I måndags var vi två stycken som tog Panda på en utflykt. Vi började i Milatos-grottan, drack soumada i Neapoli, tittade in hos nunnorna i Kremasta-klostret och lunchade smarrig pasta i Agios Nikolaos.
Milatos-grottan har sin dramatiska historia när lokalbefolkningen gömde sig i grottan undan turkarna 1823. De blev förrådda och se’n gick det som det gick. Men grottan har en ännu längre historia långt tillbaka i tiden. Inne i en av håligheterna har man nämligen funnit ett altare och forntida gravar. Grottan är inte enkel att röra sig i och man måste ha med sig stark ficklampa. År 1935 byggde man ett litet kapell inne i grottan eller rättare sagt en ikonostas så grottan är kyrkorummet. Bredvid byggde man ett benhus där ben från offren 1823 förvaras. Utsikten från den största öppningen är fantastiskt vacker!
(klicka på foton för större storlek)

 

Kremasta-klostret mötte oss med storstädning, reparations- och trädgårdsarbete. Något måste vara på gång, tänkte vi, och det var det! Klostret fullständiga namn på engelska är Monastery of the Archangels Michael and Gabriel in Kremasti och på fredag har Michalis (ärkeängeln Mikael) namnsdag. Stor dag! Några nunnor tog en paus och pratade en stund med oss, en frågade om vi ville se ”hemliga skolan” och det ville vi gärna. Ett rum gömt för fiender där man inte bara kunde ha skola utan kanske ännu viktigare: smida motståndsplaner. Rummet kunde nås via en ingång från taket och en hemlig tunnel.

 

Under vår tripp föddes en idé om ett nytt inslag i min firma. Spännande och skulle kunna bli både givande och roligt. Jag får fundera och finslipa ett tag innan jag avslöjar något!

Kulörfel
Idag har jag varit hos frissan. Måste ju vara snygg när jag far runt i Skåne. När hon blekt slingor brukar hon tvätta mitt hår med silverschampo för att ta bort eventuell gul, gulröd nyans. Idag använde hon ett nytt medel som gjorde att mitt hår blev grått! Det är väldigt populärt här nere, men jag vill inte ha en så’n artificiell färg. Vad göra? Avboka flygbiljetten? Köpa hatt? Maria lovade att det skulle försvinna efter några tvättar. Så nu tvättar jag håret som en tokig och det börjar se riktigt bra ut. Maria var så nöjd med det första resultatet att hon ville ta ett foto och lägga på salongens facebook-sida. Jag meddelade då att jag är dyr som modell varpå hon kontrade med att undra om jag tror att jag är Naomi Campbell. Ack ja, spott och spe!

Oljud
Som jag skrivit i ett blogginlägg så tycker jag inte längre att det där med själva resandet är roligt, men denna gången kan jag inte komma iväg fort nog. Huset snett mitt emot mitt håller på att renoveras och det är bara en smal gränd emellan. Jag vet inte vad de håller på med, men mycket borrande (även med stort slagborr!) är det från tidig morgon. Lyckligtvis så sover jag på baksidan av mitt hus, men jag tycker så väldigt synd om den gamle mannen som bor vägg i vägg med huset som renoveras. Han kan dessutom bara gå några meter så han kan inte gå iväg och fika nå’nstans. Han måste vara helt slut i nerverna!
Jag berättade detta för min frissa som berättade att i sommar (hon bor också i gamla sta’n) kom australiensare som köpt hus. Och de började renovera. Till slut gick grannarna man ur huse och bad ”Mercy! Mercy!”. Maria var tokig, hon bor vägg i vägg och gissa vad som finns på andra sidan hennes sovrumsvägg! Något att tänka på för de som köper hus någonstans – hur nära bor grannarna? när kan man starta arbetet på morgonen? osv.

Till sist
Det blir inget bloggande på ett tag. Jag ska vara iväg i 10 dagar och bloggar inte under resa. Nu väntar familj och vänner, sjukhusbesök, tandläkaren, kanske en tripp till Köpenhamn och givetvis julbord på gästis! Och så måste jag nog proviantera lite…och äta en massa godsaker som falukorv, crème fraiche, ishavsräkor…och hälla i mig favoritvinet från Australien…
Ha det gott – det ska jag!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du
15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

10 tankar på “Utflykt, kulörfel och oljud

 1. Jan-Erik Öhlund

  Ia, byt färg genast.I SAMMA FÄRG SOM DIN BIL OCKSÅ! Gråhåriga tanter har vi nog av.
  Vi herrar i Koutsounari protesterar!
  Lycklig resa och ha en skön Skånevistelse!
  / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. stadsmadam

  Gråhåriga tanter är inte att förakta :)! Jag tycker att det var snyggt med det gråa, men det viktigaste är att du trivs i din kulör. Jag trivs alldeles utmärkt i min … Utflykten du berättar om låter spännande! Ha det gott under din vistelse i Skåne (gissar jag att det är).

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tycker om grått och vitt hår – naturligt. Det färgade gråa går alltför ofta över i andra nyanser som t ex blått.
   Ja, det är Skåne jag ska till. Kommer nära dig vid två tillfällen då jag ska hälsa på systerdottern som bor i Ystad!

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Thalassa

  Hoppas du får en problemfri resa och en riktigt fin vistelse i Skåne. Jag stannar här på Kreta ett tag till… Och du – du behöver inte köpa hatt så länge håret inte är amerika-tant-blått.

  Gillad av 2 personer

  Svara
 4. Lena i Wales

  Intressant om grottorna, de kan användas till mycket.
  Bra att du tar upp det där med renoveringar och oljudet det gör. Många tänker bara på sig själva och inte sina grannar.
  Ha det så trevligt i Sverige!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s