Stunder att vårda

Kyrka på en höjd, nedanför en stilla by. Landskapet färgas blågrått i morgonljuset. Tuppar gal, en hund skäller. Solen är precis bakom bergen, himlen är klarblå och molnig på samma gång. Både vita och nästan svarta moln. Rakt fram olivlundar, Ha-ravinen och bakom den syns den snötäckta toppen på Afendis Stavromenos. Snett till höger klamrar sig lilla fina byn Monastiraki fast på en bergssluttning och till vänster skymtar Kavousi. På kyrkomuren sitter en lycklig figur och njuter av frukostyoghurt med honung från här nå’nstans. Det finns ingen annan stund än nu och ingen annan plats än här.

Med karta i en hand och mobil med gps i den andra har ny väg vandrats. Dags för varm buljong när solen bryter genom molnen ner i dalen med strålar som liknar ”bibelhimmel”. Så passande. Getternas klockor pinglar i snåren, en killing bräker övergivet. Nere på vägen i dalen kommer två lastbilar, men det är som en annan värld eller i alla fall en parallell. Här på stenen med utsikt över dal och Thriptibergen är det lugnt och stilla. En förtrollad stund. Bäst att ta en banan också, lite energikick. Det är lyckligtvis halva sträckan kvar.

Vita majestätiska och imponerande snötoppar i fjärran, vitt vindpinat och litet kapell som rastplats. Varit inne och andats in friden och tidlösheten, fyra ljus tända. Som vanligt. Det finns ett fint, fint regn i luften emellanåt så det blir de vackraste regnbågar. Ingen större aktvitet i olivlundarna. Ser några som ser över och viker ihop sina nät – ska till förvaring till nästa gång. Några olivlundar ser ut som om kriget eller en farsot farit fram, men det är bara beskärning. Små rökmoln här och där när grenar bränns. Det känns som om allting stannat upp, lutat sig tillbaka för att hämta andan, en stilla stund. Vintern är på väg för en omgång till. Våren finns här, måtte den snart kunna ge vintern en rak höger.

Vi har haft många regnbågar den senaste tiden. De flesta är halva, dvs de börjar på marken och försvinner nå’nstans upp i himlen. Ibland har vi hela regnbågar som idag. Det är vackert, men också lite bekymmersamt. Det lär ju finnas en kruka med guld där regnbågen slutar så hur blir det med en hel regnbåge? Vad är början och vad är slut? Är det 2 början och inget guld? Eller 2 slut och dubbelt guld? Hm…..värt att fundera över en stund…

DSC02808

För övrigt reser jag till Sverige om tre veckor på ett kort besök. Kan ju inte lämna Kreta för länge under en av öns vackraste perioder: mars/april. Vilken som är den andra? Det kanske jag berättar imorgon.

Foto på min flickr-sida!

 

 

3 tankar på “Stunder att vårda

  1. Ylva

    Fin beskrivning från din vandring. Jag följer med! Men då det gäller guldet, är det bara Joakim von Anka, som hittar det! Men vi kan ju lura Knattarna!
    Kram / Jannis

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s