Boktips

Söndag. Frukost på stamstället där de inte frågar vad jag vill ha utan bara kollar av att jag vill ha ”det vanliga”. Tråkigt, tycker kanske du, men jag är en så’n som gärna vilar i rutiner och återseende och igenkänning i vår föränderliga värld. Och det har hänt att jag ändrat beställning eller gjort nå’t annat på söndagar så det finns nog hopp för mig också.

Idag lyser solen, jag skulle gärna stanna ute och leta upp en lugn plats där solen kunde få värma mig ända in i benstommen. Men det är hemsidefix på gång, måste bli klar de närmaste dagarna. Innan jag sätter igång med det tänker jag ge två boktips som du kan njuta av en annan söndag. Eller nå’n annan dag. Eller inte alls.

”Till skogs” av Tana French utspelar sig på Irland och är en deckare som har flera bottnar och lager, inte en så’n jag sträckläser. Förutom själva mordgåtan finns gåtor bakåt i tiden, i relationer och hos varje person i handlingen. Många funderingar som sätts igång som t ex vem är ”offer”. Är vi kanske det lite grann allihop, i alla fall nå’n gång i livet. Yta är en sak, men vad bär varje individ med sig i sin historia. Vad är det som formar oss egentligen? Allt blir inte tydligt och klart besvarat, men det är ju så det är i livet. Och kanske vill vi eller behöver vi inte alla svar. Såg nå’n recension som tyckte att boken var för lång, det tycker inte jag. En ovanlig deckare och mycket lovande debut så jag ska leta upp nästa som hon skrivit.

”Madonnan i Notre-Dame” av Alexis Ragougneau är också en deckare som skiljer sig från mängden. Här landar vi i det franska rättssystemet i en handling som ger många funderingar kring rätt och fel eller moral. Om ”Till skogs” kan tyckas lång så är denna ovanligt kort och hade gärna fått vara längre. Skickligt lyckas författaren få in väldigt mycket och det känns inte ytligt eller kortfattat utan vi får veta precis vad vi behöver.
Upptäckte i slutet av boken att flera spännande titlar getts ut på förlaget Sekwa. Jag hamnar gärna i upptrampade spår med böcker, här fick jag förslag som kan variera min läsning.

Ha en skön söndag!

1 tanke på “Boktips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s