Pytt

Ett bogginlägg med spridda skurar. Eller som mosaik. Eller pytt. Lite av varje med andra ord. Väder, Nationaldag, vandring, fundering, foton.

Väderomslag – jippi!
I fredags gjorde vädret en total frivolt, kanske vädergudarna hade fest eller storstädning. Hur som helst, det slog bara om! Vinterväder ajö, vårväder välkommen. Kyliga nätter med värme (jag har nästan glömt hur det ordet stavas) dagtid. Stormbyar torsdag, dagen efter vindstilla och strålande sol! En, minst sagt, mental utmaning att hänga med. Nu tar det ett tag innan lägenheten blir behaglig, men vad gör det?
Brasklapp – vi räknar med att detta väder inte är tillfälligt, håller alla tummar och tår…

Nationaldagen firades i otroligt väder med folk längs paradgatan och därefter strosande längs strandpromenaden. I paraden gick ungdomarna från skolorna i bara skjortärmarna och högstadietjejerna hade kjol! Tror att jag blev lite tårögd över att tre månaders hemsk vinter är över (förhoppningsvis).

Igår var det ingen tvekan: här ska vandras! Ut och upp i bergen dit värme också nått så långärmade tröjan åkte av tidigt. Fåglarna var skogstokiga, grodorna sjöng i dammen, insekter fladdrade omkring, skogsbin brummade runt mig – ett underbart ljud! Ett par var ute och tittade till sin vingård, en ung herde, med hundar och gethjord, gick leende omkring i ett gröngult hav av getoxalis och frodigt gräs. Fler och fler blommor tittar upp och spricker ut i blom. En del är kortare än vanligt, har väl inte haft full ork i kyla, halv storm och regn/snö. På väg hem såg jag att sluttningarna börjar skifta i gult nu när ginstens släkting börjar blomma (ginsten blommar ju senare). Livet, lusten, glädjen återvänder! Allt tinar upp – människor, växter, djur, bergen, havet!

Fundering
Det är mycket som snurrar i tankarna i dessa orostider med krig, hot och ökning av smittade virusfall. En sak som jag inte förstår. På bilder från krigets Ukraina står det eller sägs det att man ”varnar”. På en text på nätet såg jag en dag: ”Varning för obehaglig info”. Vi kan läsa skräck- och kriminallitteratur, se läbbiga filmer, döda varandra i dataspel, men vi klarar inte av verkligheten!? Vad är det för fel på oss? Ja, lidande, krig, svält osv är otäckt, men det finns i vår vackra värld. Och om vi blundar så finns det där i alla fall. Om vi öppnar ögonen kan vi bidra, göra något. Känna något för en medmänniska – det kan väl inte vara ”otäckt” eller ”obehagligt”?
Lika konstigt är uttrycket ”negativa nyheter”. Det är faktiska nyheter, faktiska händelser. Visst behöver vi information om allt möjligt som händer runt omkring oss, både bra och dåligt, men vi kan inte plocka bort efter behag eller bara få ”positiva” nyheter.

World Press Photo
Du som följt mig ett tag vet att ett av mina intressen är fotografering. Det har också fått plats här i bloggen så uppe i menyn under TTT-Tips Till Turist finns Fototips och under Teman hittar du Tankar kring ett foto och Fotografi
När jag var i Rom 2019 besökte jag den vandrande utställningen World Press Photo 2019 (den kan du läsa om här). Nu har vinnarna i World Press Photo 2022 korats! Pressfotografering är en speciell del av fotografi. De måste ha ett särskilt öga, snabb tanke och reaktion för att fånga en händelse, en situation, och pressfotografi är långt ifrån sakligt och sterilt (se bara på vinnaren 2019!). De spelar också en väldigt stor roll för oss alla då de naket och direkt skickar in delar av vår värld rakt i knä’t på oss. Text kan man skumma igenom eller hoppa över avsnitt – en bild är svårare att undvika eller värja sig mot.
World Press Photos hemsida presenteras alla vinnare och det är så fyndigt att om man klickar på ett foto får man bakgrunden, plats mm. Så det blir lite som en repetition av vad som hände i världen 2021!

Och medan du i lugn och ro njuter av pressfotona ger jag mig imorgon iväg på en 4-dagars tripp! Som vanligt är jag bort-, från- och avkopplad digitalt så det blir tyst i bloggen fram till helgen. Nu ska jag packa!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

8 tankar på “Pytt

 1. stadsmadam

  Tillägg: Den tidigare kommentaren gäller dina bilder. Inte dem jag ser på World Press Photos hemsida. Det är fantastiska bilder ur ett dokumentärt perspektiv, men det är inga situationer eller miljöer att längta till. Åtminstone inte de bilder jag har sett hittills.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Det känns som vi haft vår här ett bra tag, tills i natt då det snöade. Det ostadiga aprilvädret verkar har börjat lite i förskott.
  Efter dessa år av åandemi är det mycket som behövs

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Förlåt skrev fel och tryckte på fel knapp så det publicerades lite tokigt.
  Fortsätter.
  Efter år av pandemi är det mycket som behöver tina upp.
  Har mest sett varning för hemska bilder, för känsliga personer. Jag tycker man ska vara försiktig med bilder eftersom många barn kan se dem, vuxna borde förstå, men inte barn. Det är svårare och svårare att hänga med på vad barn ser. När mina barn var små hade vi en TV i vardagsrummet med tre kanaler och jag satt alltid med och tittade om det var något som dök upp som behövde talas om. Så funkar det ju inte idag med flera TV och massor av telefoner, paddor m m. Många föräldrar idag har ingen koll på vad barnen ser. Detta tycker jag är lite skrämmande.
  Ha det så trevligt på din road trip!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nja, jag håller inte riktigt med. Barn ser så mycket skräp och som du säger kan man fundera på hur mycket föräldrarna vet om och styr upp. Riktigt små barn ska kanske inte se bilder, men de ser dem knappast på egen hand. Får man hoppas. Jag tror också att barn snappar upp mycket och att vuxna pratar om krig men tonar ner det tror jag är värre. Kanske barnen känner av konstig stämning, blir rädda om de inte får förklaring.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s