Filmdags – mat

Ett nytt inslag i bloggen: Filmdags! I blogginlägg delar jag videolänkar till i huvudsak Kreta men även Grekland under olika teman som t ex mat, resa. Du hittar tidigare Filmdags uppe i menyn under Teman.
Har du någon videolänk som du vill dela med andra får du gärna höra av dig till mig! Kanske din länk kommer med, jag tänker hålla det till 4-5 videos per inlägg.

Jag tycker matprogram oftast är erbarmligt tråkiga. Det är som om samma mall används till alla och det blir lätt lite småskoleaktigt eller väldans komplicerat. Jag tillhör de som uppskattar och njuter av god mat, men inte lagar så mycket mat och, framför allt, inte är intresserad av att stå vid grytorna i timmar eller jaga fatt i ovanliga ingredienser. Det behövs nå’t annat som lockar och intresserar för att få mig att titta.

Jag har skrivit mer utförligt om Akis Petretzikis förut, men han får vara med här också. Hans ”Food Tour” (12 avsnitt) runt om på grekiska fastlandet är lika mycket reseprogram som matprogram. Varje region han besöker presenteras och det åks skidor, vandras, fiskas, körs motocross. Bland annat. Traditioner och nytänk lyfts fram. En sak delar Akis och jag: vi älskar mat! Jag undrar hur många gånger han njutningsfullt utbrister Panagia mou!
Om jag ska plocka fram något negativt så är det synd att programmen är sponsrade av en viss dryck. Det hade varit roligt med en kombination av lokal mat och lokala drycker.
”Vanliga” matlagningsvideos finns på hans kanal Akis Petretzikis.

Laga mat tillsammans med en präst? Ja, varför inte? Fader Panthenios finns på youtube och har även en facebook-sida. Han lagar, enligt egen uppgift, traditionell klostermat från Medelhavet. Jag kan lista ut en del från hans videos, men det hjälper givetvis att kunna grekiska. Eller så kan man passa på att träna sin grekiska!
Hans youtube-kanal heter ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ PATERAS PARTHENIOS och på facebook hittar du honom här.

Mat är allvarliga saker! Här en video från kanalen Καλοκαίρι Στο Νότο! En del av mina vandrare känner nog igen tavernan. Gå in på kanalen och titta på fler av deras videos!

Du vet från inlägget Ett gott skratt… att jag tycker om Gus Constantellis. Han har några korta videos där han lagar mat och förutom att han driver med ”det grekiska” så gör han travesti på vanliga matlagningsupplägget. Mått – vem behöver det?
Av någon underlig anledning kan jag inte bädda in hans korta matlagningsvideos här, men med denna länken släpper jag fram hans mor:

https://www.youtube.com/shorts/2T-X7o1wWDk

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Filmdags – mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s