Recept? Bättre med en kock!

För ett tag sedan behövde jag inspiration och bad bloggläsare komma med förslag på vad jag skulle skriva om. Ett förslag resulterade i blogginlägget Smultronställen. Ett annat förslag var att jag skulle ge recept. Du som följt bloggen ett tag vet att jag inte är huslig, jag brukar säga att jag klär inte i kök. Jag lagar ingen komplicerad mat, inget som är värt att dela med andra. Och jag lagar inte grekisk eller kretensisk mat. Och är man inte ett kakmonster så bakar man inte heller. Så recept!? Bättre med en kock! Och han kan komma hem till dig! Eller ja, hem och hem. Via skärmen får det bli.
(klicka på foton för större storlek)


Akis Petretzikis föddes 1984 och växte upp i Thessaloniki, flyttade till Aten som 18-åring för att studera ekonomi. Efter ett tag började han också på kockskola. År 2006 flyttade han till England, återvände till Grekland 2010 och blev landets första Master Chef vilket ledde till olika jobb och till två år som chefskock hos Michel Roux på the Avenue Bistro at the Metropolitan Hotel, Aten.

Första gången jag stötte på Akis var på engelsk TV. Han är inte rädd för att experimentera så i ett avsnitt bakade han yoghurt i ugn! Och jodå, det fungerade.
Han arbetar mycket via TV, youtube, sociala media av olika slag, böcker och e-shop. På hans hemsida akispetretzikis.com finns gott om recept och via youtube kan han göra dig sällskap i köket. Dels via Jamie Olivers ”Food Tube channel”, dels via sin egen kanal.
Hans inriktning är hemlagad mat och street food. Det ska vara smakrikt, enkelt att laga (och ibland avancerat). Och givetvis också desserter och bakning!

Under senare år har han öppnat Kitchen Lab Café (en brunch där skulle sitta fint!) och Burger AP i Aten.

Så dyk ner i hans matvärld där du hittar traditionell grekisk mat, snabblagat, grekiskt med internationella influenser, kakrecept, veganrätter! På hans youtube-kanal finns dessutom ett antal avsnitt ”Food tour” där han reser runt i Grekland (textat på engelska). Kanske extra roligt att följa med på hans ”Food tour” nu i pandemitider! Som en resa!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

5 tankar på “Recept? Bättre med en kock!

 1. Lena i Wales

  Jag gissar att det kan vara jag som ligger bakom tanken till detta inlägg.
  Verkligen roligt att du high lightar grekisk mat. Visst kan man hitta mycket på nätet själv, men för mig är det en djungel och det man behöver är lite inspiration att börja och kanske sedan gå vidare. Gillar grekisk mat och gick ofta på grekiska restauranger i Göteborg, men har insett att jag egentligen vet väldigt lite om maten och därför, tyvärr, lagar grekisk mat väldigt sällan.
  Jag har börjat titta på länkarna och kommer att fortsätta undersöka mer.
  Detta inlägg var en bra inspirationsspruta, tack!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, du är skyldig! 😉 Akis är bra, tycker jag, för han krånglar inte till det. Och har ibland lite modern touch – roligt när det kan finnas både tradition och nytänk.

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: Helg, virus och lite annat | ia mitt i livet

 3. Pingback: Ljusa ögonblick från minnet | ia mitt i livet

 4. Pingback: Filmdags – mat | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s