Ljusa ögonblick från minnet

Idag har vi skånsk höst – det blåser som attan, viner kring huset och sliter i mina blommor på balkongen. Jag har varit ute och det gällde att hålla hårt i peruken!

När jag saknade inspiration och bad om tips från bloggläsare om idéer så skrev Lena (som har bloggen Lena i Wales och Spanien) bl a att repriser är ok. Hon menade att inte alla som läser bloggen idag har följt den ända sedan 2013 och att repriser kan vara som de är eller uppdaterade. Jag har precis avslutat att gå igenom länkar i hela bloggen och jag läste givetvis inte varje inlägg (här är 955 st…), men när jag bläddrade så dök minnen upp. De flesta inlägg är bundna i tiden, men visst finns det pärlor som tål ännu en publicering. Så jag kommer att då och då lyfta in lite ”gammal skåpmat”.

Idag blir det två ögonblick som båda är fyllda av glädje och slagfärdighet.

Snorkiga gäster och kvick kypare
Vi styrde kosan mot Kato Symi för att få lite delikat middag. Jag kan verkligen rekommendera Taverna Omalos som ligger till vänster när du kommer nerifrån kusten (där är ett litet, litet torg framför…eller mer som en vändplats, egentligen…). Den ser inte stor ut mot vägen, men är djup och i tre våningar med en stor uteplats. Och god mat fick vi som vanligt! De serverar en läcker sallad i brödskål. Himla praktiskt, man äter alltihop.

DSC01375

Vid bordet bredvid oss satt två par varav i alla fall det ena var från Aten. Det var omöjligt att inte höra allt de sa för de var definitivt inte lågmälda. Jag fattade ju ingenting, min grekiska räckte inte till. Bra att ha översättare med sig. Det var lite gnäll vid deras beställning och de beställde påfyllning som de sedan inte skulle ha. Ja, du fattar ungefär. När det var dags att betala utspann sig en dialog mellan paren och kyparen. Inget märkligt för mina ögon och öron, men mitt sällskap hade all möda att hålla sig för skratt. Jag fick det översatt så här kommer ett stycke grekisk humor levererat av en kvicktänkt (i dubbel bemärkelse) kypare med neutral min:
– Det var många ben i köttet. Har du hund?, sa någon i sällskapet.
– Ja, det har jag, sa kyparen.
– Då kan du ge benen till hunden!
– Nej, han är vegetarian.
(från inlägg Söndagsutflykt 2016)

Lillan blir väl aldrig stor
Du som följt bloggen vet att jag inte firar födelsedag den 25 maj med kalas och presenter utan gör något speciellt på min dag. För visst måste man på något sätt uppmärksamma den dag då man fick den finaste gåvan som finns: livet. Om jag är i Grekland på födelsedagen blir det hummer, men i år är det jämnt så det blir ett annat arrangemang. Imorgon bär det av på tredagarstripp! Jag kör västerut tidigt på morgonen, har två intressanta stopp innan jag är framme vid slutmålet. Där ska jag njuta av min dag. 
På tal om födelsedagar så pratade jag för ett par veckor sedan med min mor:
– I år är vi ju tre som ”nollar”, sa jag.
– Är vi?
– Ja, Frida (min systers dotter) börjar med att fylla 30, sa jag.
– Jaha.
– Och sedan fyller ju jag 60, sa jag.
– Va!? Fyller du 60? Är du så gammal??
– Ja, jo, det är jag, sa jag något tillkämpat. Och sedan fyller du 90.
– Det tycker jag att vi talar tyst om, sa hon. Men fyller du verkligen 60??
(från inlägg Mosaik 2018)

Jag firade 60 i dagarna tre med fina stopp på väg till och från Iraklio och en god födelsedag där uppe. Mer detaljer finns i inläggen Nolletripp – dag 1 och Nolletripp dag 2 och 3.
61 firade jag 2019 med tre-rätters på restaurang i Monteverde, Rom. Och 62 firade jag 2020 med frukost, fika och middag på olika etablissemang för precis den dagen öppnade tavernor och caféer efter vårens lockdown. 63 var planerat att firas i Oxford, men det blir inget av med det eftersom pandemin fortsätter härja. Det går inte att planera så långt fram som det ser ut idag så det blir nå’t improviserat. Eller senarelagt. Men nå’t blir det!

Till sist
Hoppas du fick ett gott skratt eller två! Nu ska jag ladda inför helgen genom att resa till Ioannina med Akis! Det ska blåsa rejält imorgon också, men på söndag blir det vandring. Långt och länge. Det gäller att njuta när dörren står på glänt för på måndag är den ju stängd igen.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

7 tankar på “Ljusa ögonblick från minnet

 1. Lena

  Kyparen fann sig snabbt med ett bra svar! Roligt att läsa små tillbakablickar. Ha en fin helg, själv ska jag få min andra corona-spruta i em.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Roligt att du gillar min idé med repriser och hoppas att andra också gör det. Tack för länken också.
  Ha, ha, roliga repriser både ler och skrattar. Tack ! Precis vad man behöver i dessa tider.
  Skön söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Thalassa

  Ja, roligt med dina repriser tycker jag också. Jag har aldrig träffat på någon rätt i brödskål på Kreta – eller någon annanstans än i Lettland. I Riga åt vi en jättegod soppa i brödskål.
  Här är det jättetrist väder nu: iskalla vindar och helgrått. Nu längtar vi efter sol och värme. Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Soppa i brödskål – låter som om man fick äta fort innan det blev uppblött!
   Vi längtar också efter värme! Hittills har våren varit ovanligt kylig. Känns mycket märkligt!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s