Mosaik

Ibland är tillvaron lite av varje, ungefär som mosaik. Det blir oftast väldans fint och bra tillsammans till slut!

Datorbytet snart klart! I paniken över den gamla datorns flämtande sista dagar gjorde jag givetvis ett fel vid beställningen, men det går att rätta till. Hårddiskar idag måste ju vara så himla stora eftersom programmen är stora eftersom de inte packas ihop eftersom hårddiskarna är så stora eftersom…. en rundgång där den ene föder den andre så att säga! Viss irritation bubblade upp vid några tillfällen som t ex när två favoritprogram inte längre går att installera.

På facebook råder inte irritation utan snarare panik. Det finns tydligen väderappar som visar regnskurar några dagar i nästa vecka. Nu har det väldigt stor betydelse var man ska vara på ön och det finns så mycket mer att se och uppleva än stranden så jag förstår inte riktigt problemet. Med tanke på hur nederbördsfattigt det varit i år och den snart icke existerande vattennivån i vår vattendamm så tror jag att alla som kommer ska vara glada så länge det kommer något ur duscharna.
Och det är inte bara på Kreta det är vattenbrist, förresten!

När jag kom hem till sta’n efter vandring i början av månaden fanns det en grupp militärer med militärlastbil i fiskehamnen. Precis då började en militärhelikopter snurra över husen. Nu har turkarna kommit, tänkte jag. Läget är ju minst sagt spänt fortfarande. Ute på sta’n skämtade vi om invasion, men det finns ett underliggande allvar. Det visade sig att det var övning av landsättning av trupper och de använde ön Chrissi. Jag har inte sett någon militärövning här på 4 år så visst undrar man….
Kreta hade i förrförra veckan ett annat besök: Charles och Camilla från Storbritannien avslutade sitt Greklandsbesök på Kreta! Ierapetra var med på ett hörn när det vid ett tillfälle bjöds på mat tillagat på minoiskt vis.

Det mest dramatiska som hänt i mitt lilla liv är ett nageltrång som dunkade uppåt knät. Fram med diverse instrument och operation. Två dagar senare – helt ok. Liten tuva kan stjälpa stort lass, men ibland behövs det inte mycket för att rycka upp tuvan. (Ja, jag är själv impnerad över hur jag lyckades svänga till den formuleringen!)
En inte fullt så dramatisk sak, men ändå omvälvande är att jag tycker att jag börjar förstå grekiskan och hur den hänger ihop. Troligen är det bara en av värmen överhettad hjärna som producerat någon sorts självbedrägeri utan förankring i verkligheten!

Agios Pnevma i kapellet med samma namn på Viannou-platån.

Helgen som kommer har vi pingst så på måndag är allt offentligt stängt och, håll i dig nu, frisörerna har helgdag. Pingsten handlar ju om att den helige ande, Agios Pnevma, gavs till lärljungarna och räknas därför som kyrkans födelse, dvs när man började sprida ordet. Om jag förstått det rätt så landade den helige anden på någons huvud och räknas därför som ”skyddshelgon” för frisörer.
Ordet pingst kommer från grekiskans Πεντηκοστή (Pentikosti) som betyder 50 och den enkla förklaringen är att undret med den helige anden skedde 50 dagar efter påsk. Det där pingstundret avbildades senare som ikonen här till vänster med jungfru Maria i mitten. Var konstnärerna fick det ifrån vet jag inte.

 

Du som följt bloggen vet att jag inte firar födelsedag med kalas och presenter utan gör något speciellt på min dag. För visst måste man på något sätt uppmärksamma den dag då man fick den finaste gåvan som finns: livet. Om jag är i Grekland på födelsedagen blir det hummer, men i år är det jämnt så det blir ett annat arrangemang. Imorgon bär det av på tvådagarstripp! Jag kör västerut tidigt på morgonen, har två intressanta stopp innan jag är framme vid slutmålet. Där ska jag njuta av min dag. I blogginlägg i nästa vecka ska jag berätta var jag varit och gjort och om det är något att rekommendera!
På tal om födelsedagar så pratade jag för ett par veckor sedan med min mor:
– I år är vi ju tre som ”nollar”, sa jag.
– Är vi?
– Ja, Frida (min systers dotter) börjar med att fylla 30, sa jag.
– Jaha.
– Och sedan fyller ju jag 60, sa jag.
– Va!? Fyller du 60? Är du så gammal??
– Ja, jo, det är jag, sa jag något tillkämpat. Och sedan fyller du 90.
– Det tycker jag att vi talar tyst om, sa hon. Men fyller du verkligen 60??
Då bytte jag samtalsämne.

Ha det gott och fridfull helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

20 tankar på “Mosaik

 1. Lisa Brissman

  Tack tack! Du skriver så mysigt som vanligt. Sitter på Kastrup och väntar på Aegeans avgång till Aten. Dryga 5 veckor och redan på lördag och söndag är regn aviserat på Amorgos! Det stör oss inte det minsta . Det är ett himla tjatande om ev regnväder på Kretaforumet. Sorgligt om semestrar blir förstörda. p g a lite regn…det finns ju oceaner av andra aktiviteter att göra. Nu är vandringsskorna, de nya, på. De ska gås in inför oktoberresan. Grattis i förskott på den stora dagen. ! Kram

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Kristina J

  Jag skall ner till Chania på lördag och när jag läste yr.no i måndags och såg att det skulle regna 68,1 mm mellan 9-15 tyckte jag inte det var särskilt roligt. Nästan 7 cm på sex timmar är mycket och jag föreställde mig skyfall och bortsvepta vägar liknande oktober förra året. Nu har yr.no ändrat sig och det kommer inte riktigt lika mycket. Återstår att se vad det blir i verkligheten. Jag förstår att det väcker en viss uppmärksamhet på fb eftersom många som reser ner har en vecka på sig och väldigt många vill ha sol och bad. Själv vill jag vara ute och röra på mig, inte hyra bil, utan gå. Moln gör mig inget men regn, usch. Och jag är van vid regn/snö/storm mm eftersom jag har hund och går i alla väder.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jodå, jag kan förstå att man vill ha ”fint” väder på semestern, men om man är väldigt väderkänslig så ska man kanske välja andra resmål. Fast det finns väl inte solgaranti någonstans i världen. Lite synd om man låter en dag med annat väder få förstöra hela semestern. Se’n är ju prognoser bara prognoser så jag tycker att en del överreagerar. Det är ju inte alls säkert att vädret blir så!
   På tal om solgaranti så är det lite märkligt att så många reser till västra Kreta med tanke på att det är den blötaste delen av ön.
   Jag brukar bara rulla förbi väderinlägg, men i år har turisterna och vi som bor här så totalt olika perspektiv och verklighet. Vi behöver regn, mycket regn. Jag blir också lite upprörd över att odlarna hos oss här i Ierapetra-området uppmanats att vattna sina växthus så lite som möjligt medan hotellens pooler är välfyllda…det blir snett och konstigt.
   Hoppas du får en skön semester! Pigg på att vandra på en annan del av ön – välkommen bort till oss nästa gång! 😉

   Gilla

   Svara
 3. Ylva

  Då får man gratta på födelsedagen! Byter du namn på sajten nu? Ia, efter mitt i livet? Jag förväntar mig ett bitskt svar!
  Ha en härlig tripp önskar
  / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vaddå ”efter mitt i livet”? Var är i så fall du med tanke på vår åldersskillnad?
   Allvarligt talat så anspelar inte ”mittilivet” på någon ålder utan på att livet pågår ständigt så vi står mitt i det hela tiden. Tills det tar slut. Då ligger vi ner. 😉
   Kram

   Gilla

   Svara
 4. Jeanette

  Västerut?!
  Blir det månne vandring i någon ravin tro?
  Samariaravinen, Imbros eller bara i området däromkring. Hur som ha det bäst på födelsedagen

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Lena i Wales

  Känner igen konversationen med din mor, jag bytte också ofta ämne när det inte helt gick fram, så att säja.
  Vi har bank holiday denna helg, ledigt lördag t o m måndag. Fast pingsten var förra helgen här.
  Grattis, trots att du inte firar.

  Gillad av 1 person

  Svara
 6. juliann66

  Nu har jag läst ikapp och imponerades av både historiebeskrivning, naturupplevelser och din fantastiska förmåga att målande berätta om allt möjligt. (När kommer boken, nu igen?)
  Jag dras med en bredbandsuppkoppling som är toppen vissa dagar eller timmar och knappt befintlig övrig tid, så jag kunde inte ”gilla” ett av inläggen. 😉
  Tror det är routern som måste bytas ut, för bolaget säger att det enligt deras mätningar inte bör vara nåt problem. Datorer, bilar och hushållsmaskiner ska bara funka och gå, det är verkligen inte för mycket begärt!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tackar! Boken är ute hos förlag, de tar ganska lång tid på sig att svara men de svar jag fått har än så länge varit negativa.
   Har bolaget provat att nollställa er router? Kanske nya nätet är ganska nyligen uppdaterat och ni har en gammal router? Håller med dig om att maskiner ska bara fungera!
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag kom på en sak till: vet ni om någon kan surfa på er linje eller ni har eget lösenord, dvs ni har inte tagit över från de som bodde där innnan? Om ni inte är ensamma på routern så går det långsammare….

     Gillad av 1 person

     Svara
 7. juliann66

  Den hyr vi, så den är relativt ny och ingen annan har surfar på oss. Det märkliga är att mobilerna uppmäter bättre resultat än datorerna, fast det säger inte så mycket.
  Det finns olika kanaler har vi fått reda på och trafiken kan vara stor på en, då ska man byta eller ställa på auto, så byts den om det blir för trångt, men det verkar inte funka så bra.
  Vi har dessutom en förstärkare så det borde inte vara ett problem….

  Gillad av 1 person

  Svara
 8. juliann66

  Hallå, du talar grekiska! 🙂 Hur vet jag det? Det lustiga, eller inte alls egentligen, är att det började bra i februari och vi började fundera i april, om vi betalade för mer än vi får, då filmer fick startas om, det tog lång tid att byta sida på fb och Anders ”hittade” inte leverantörernas hemsidor lika snabbt längre.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag rekommenderar konsultation hos datorteknisk snubbe! Internet är beroende av nätet, routern, nätverkskort och datorns allmänna snabbhet (som t ex grafik och cache). Det är ungefär vad jag vet så där tar grekiskan slut. Den som kan så’nt här brukar kunna se med en gång var den felande länken finns. Själv sitter jag i sisten att gamla datorn fungerar snabbare med internet än den nya, men det är samma uppkoppling och samma router….då kan jag i och för sig utesluta dom och konstatera att det är nå’t som är galet med nya datorn…men pust, så trött man blir…det ska bara fungera!

   Gillad av 1 person

   Svara
 9. Pingback: Ljusa ögonblick från minnet | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s