Helgen, bokning, virus och vaccin

Helgen som gick var ljuvlig! Fin naturbiltur på lördagen på östra Kreta. Vi funderade bl a över var de människor som påstår att östra Kreta är som en öken, utan grönska, har varit. Kanske de kört längs kusten i augusti. Min planerade vandring på söndagen gick om intet pga vädret, men det blev en annan vandring istället med sällskap.

Både förra helgen och denna helgen hade jag digitalfritt. Jag brukar ha det på söndagar, men har glidit ur den goda vanan. Den digitala världen har varit en stor hjälp under lockdown och strikta regler, men den får inte ersätta det verkliga livet.

Under förra veckan blev min Englandsresa flyttad till maj 2022 efter ombokning, avbokning och nybokning. Så härligt att inte förlora några pengar och att ha något att se fram emot! Maj 2022 är tredje gången gillt (kunde inte resa ifjol och inte i år). Blir det inte av då heller så är det väl inte meningen, som man säger.
Sverige-resa står skrivet i stjärnorna. Jag behöver resa till Sverige, men jag ska vara färdigvaccinerad, de jag ska hälsa på ska vara färdigvaccinerade, läget måste lugna ner sig, karantän o likn vara borttaget. Det blir när det blir, kanske senare i höst.

Hur har vi det här då? Ja, turismministerns uttalanden läser jag över huvud taget inte längre. Jag såg en artikel där någon läckt att Grekland funderar över att öppna för turismen i tre steg. Den 15 maj skulle ryssar och israeler komma, i slutet av maj fler länder och i slutet av juni skulle allt vara igång. Det man främst bevakar är givetvis de länder där de flesta turister kommer ifrån som Storbritannien (man har pratat löst om att erbjuda britterna samma avtal som Israel, men jag har inte sett om det blivit nå’t avtal), Tyskland och USA. Även Canada och Australien nämns, troligen eftersom de har stora grupper av grekiska medborgare och de som har Grekland som ursprung.
Vi får väl se! Vi har ju för närvarande bara rätt att ta bilen ut på landet inom vårt län på helger, munskydd överallt, skicka koder vid utgång och inga datum för när allt det som är stängt ska öppna så det där med turismen är inte så intressant och aktuellt. Det känns som om vi först måste få vår vardag tillbaka innan det börjar öppnas för charterturism.

På tal om att öppna så öppnades gymnasieskolorna igår. Lärare och elever ska testas enligt vissa regler varje vecka. Och igår startade de med drygt 600 positiva tester.
Vårterminen för alla är förlängd två veckor, förresten.

I torsdags roade jag mig med att ta fram lite siffror. Jag funderade över länder som har ungefär samma befolkningsmängd som Sverige och Grekland och tog fram lite uppgifter. Tyvärr kunde jag inte ta med siffror på antal friska efter covid-19 och nu aktiva fall eftersom Sverige inte rapporterat in det:

Jag är medveten om att verkligheten är mer komplex än bara befolkningsmängd som t ex andel äldre, antal intensivvårdsplatser, sjukvårdsorganisation, lagar. Lite intressant är det i alla fall, tycker jag.

Och hur ser det ut här på Kreta? Denna tabell visar perioden 10 mars – 7 april:

Vi i Lasithi ligger där nere på gröna linjen och smyger fram, men tendensen är ökande. Inte bra. Kreta är dessutom hårt belastat av mutationer som går ner i åldrarna.

Så har vi det här med vaccinering! Hur går det för Grekland som är ett så’nt där medelhavsland utan ordning och reda, ineffektivt och utan redig organisation och Sverige är ju (eller har varit) ett föredöme när det gäller ordning och reda, effektivitet och organisation. Jo, hör och häpna: vi ligger före Sverige och har gjort det ända sedan vaccineringarna började:

Greklands mål? Enligt biträdande civilskyddsministern idag i ekathimerini.com:
Deputy Civil Protection Minister Nikos Hardalias said Greece is aiming for more than 4 million vaccinations by the end of May, while predicting that the country will hit 6 million vaccinations by the end of June.

När det gäller vaccination dök det i veckan som gick upp ett felaktigt uttalande av en programledare på svensk tv. Jag blev så arg att jag inte sett inslaget, men tydligen sas det att Grekland prioriterat att vaccinera ”turistöar” och att därför andra, t ex äldre, fått stå tillbaka eller blivit utan.
Denna ”hypotes” faller på att om ”turistöar” prioriterats skulle befolkningen på Kreta, Rhodos, Santorini och Mykonos nu vara vaccinerade allihop. Vad myndigheterna gjorde var att de valde ut småöar med liten befolkning, åkte dit och vaccinerade alla oavsett om de ingick i den grupp som för tillfället vaccinerades enligt vaccinationsprogrammet. Man behövde sedan åka dit en eller två gånger till så var det klart. Om man strikt följt vaccinationsprogrammet hade man fått åka flera gånger till de här öarna för att vaccinera några stycken åt gången. Och alla dessa öar är inte ”turistöar”.
Som kuriosa kan jag nämna att Grekland har över 2 500 öar varav 227 är bebodda.
En annan sak som flyter runt i media är att det i Grekland finns ”covidfria öar”. Ministrar här i Grekland har varit ute och dementerat. Det finns givetvis inga sådana öar.

Jag har fortfarande inte kommit fram till hur jag ska göra min vandringsverksamhet coronasäker. April är i alla fall uteslutet.

Till sist
Vi i västvärlden är inne i vaccinering, många är irriterade över att det inte går snabbare. I lördags ”firade” Jemen en årsdag: den 10 april 2020 hade de sitt första konstaterade covid19-fall. I ett, efter 6 års strider, sönderbombat land där en av vår tids värsta hungersnöd lurar runt hörnet (mer än 20 miljoner människor) dröjer det nog ett bra tag innan vaccinet anländer. Och hur ska det administreras ut till befolkningen när ingen logistik fungerar. Och det är bråttom. UNHCR och WFP kämpar på och inte bara i Jemen.
Bara ett perspektiv.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

4 tankar på “Helgen, bokning, virus och vaccin

 1. Thalassa

  Bra och klokt inlägg, som alltid! Ja, nog blir våra perspektiv lite vridna i dessa tider! Vem hade kunnat tro att vi på ett drygt år skulle ha tillgång till ett vaccin för en ny pandemi? Sedan kommer otåligheten – och alla besked fram och tillbaka. Och så bakslagen: igår meddelades det ju att Janssen-vaccinet pausas. Samtidigt är det ju så viktigt med försiktigheten!
  Jag har fått första dosen, första resan blir till Norrbotten! Säger dock som du: vi ska vara färdigvaccinerade, liksom syskonen som vi ska besöka, innan vi åker. Sen kan vi börja fundera på Kreta.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Har funderat på hur det blir med din Englandsresa. Nog bra att du inte kommer i år, även om läget är bra här just nu.
  Ja, det är inte bara att stänga, utan öppnandet ska också fungera bra. Inte lätt.
  Intressanta att jämföra länder med ung samma befolkning, men inte roliga siffror.
  Visst är det frustrerande när man via svensk media hör felaktiga uppgifter från där man själv är. Jag har skrivit om detta i mitt inlägg om Nordirland.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s