Helg, virus och lite annat

Då är det påsk! I alla fall i några delar av världen. Vi i den ortodoxa sfären får vänta en månad och i flera delar firas ingen påsk alls. Förutom att vi alla är människor oavsett var vi befinner oss så är det för tillfället en sak som inte bryr sig om statsgränser, religioner, traditioner, kulturer – coronan. Den drar fram helt respektlöst, styr och ställer.

Egentligen ska långfredag vara en stilla och vilsam dag, men jag har farit runt som ett torrt skinn. Varit på bilprovningen (fick kallelse via sms så det var ok att köra dit), handlat, städat, putsat fönster, hängt tvätt, påskdekorerat. Adrenalinkicken ebbade ut lagom till försenad lunch vid 14-tiden så nu har helgfriden infunnit sig.

Men slappt blir det inte i helgen! I onsdagskväll fick vi besked om två lättnader varav den ena är att vi kan använda kod 6 ”training” i vårt län, dvs vi kan köra iväg. Men bara på helgerna. Gissa vem som ska ut och vandra i helgen?

Det pågår en hel del diskussioner mellan regeringen och expertgruppen när det gäller öppna/stänga. De är medvetna om att befolkningen är trötta på ett nästan stängt samhälle och begränsad rörelsefrihet samtidigt som fallen och avlidna ökar, sjukhusen går på knäna, mutationer far fram i farlig fart. De väljer att öppna lite i taget och mycket försiktigt med tanke på att det finns en utbredd trötthet med ”öppna/stäng”-strategin. En talesman sa att ”det vi öppnar nu kan vi inte stänga igen” och det har han rätt i för det börjar bli svårt att hålla i minnet vad som gäller just nu.
Trygga Kreta är t ex inte längre så tryggt, även i Lasithi ser vi ökning men vi ligger fortfarande bland de lägsta i landet och vår ökning är inte stor. Men det är en ökning! För tillfället har alla sjukhus på Kreta, förutom Neapoli, patienter på covid-klinik eller intensivvård. Ett av sjukhusen i Iraklio har dessutom drabbats av att viruset spridits till andra kliniker. Privatläkare har tvångsinkallats. Åldern på covid-patienterna har sjunkit vilket man tror beror dels på att många äldre är vaccinerade, dels på att äldre är bättre på att skydda sig.
Idag kom nyhet om att inlagda återigen stiger i Thessaloniki och det kom siffror angående sjukhusen:
På de 12 sjukhusen i Thessaloniki och norra Grekland finns 181 intensivvårdsplatser för covid-patienter varav 21 var lediga igår.
På de 14 sjukhusen i Attika finns 402 intensivvårdsplatser för covid-patienter varav 12 var lediga igår. 60 patienter var intuberade utanför intensiven.
Beläggningen på landets intensivvårdsplatser för covid-patienter är nu 85 %.
(källa: ekathimerini.com)

Det har varit lite upprört på sociala media kring några flyg som ankom till Iraklio och Chania under helgen som gick. En del har undrat varför de nu ”släpper in turister”, men då är man lite fel på det. Gränserna har inte varit stängda sedan maj ifjol och de flyg som ankom var inte charterflyg utan easyjet som startat reguljära linjer från bl a Tyskland. Det har varit möjligt att resa till Grekland ända sedan juni 2020 så det är inte så att man nu ”släpper in” turister. Se’n är det en annan sak att jag undrar över varför man reser under pandemin där tredje vågen pågår i de flesta länder samt vad man har ut av att vistas här med hårda restriktioner och partiell lockdown. En del av passagerarna kan vara människor som har hus eller lägenhet här nere och de kan inte räknas som turister.

Men man hoppas att de som väljer att resa tar reda på sjukvårdssituationen dit de ska resa. Och restriktioner. Väldigt många inlägg och kommentarer på sociala media rör sig kring inreseregler, men det kan också vara idé att ta reda på vad man kommer till. Nedstängt? Munskydd överallt? Hur långt har vaccineringen kommit?
Ett skrämmande exempel tycker jag är den spanska student som greps efter att ha haft party för 52 personer. Alla fick böta 300 euro och värdinnan 3 000 euro. Utdrag ur artikel i ekathimerini:
A court on Wednesday found her guilty of violating regulations for the prevention of disease transmission and for breaching the peace, and sentenced her to six months and 10 days in jail, suspended for three years.
The woman, who said she had been in Greece for just one month and hadn’t realized there were lockdown measures in place, was released after her trial.

”Hadn’t realized”!? Pandemin har pågått i över ett år! Varit här en månad och inte greppat regler och restriktioner? Kan man bli annat än mållös?

Som sagt: pandemin har pågått i mer än ett år och ändå dyker det upp frågor på sociala media om hur restriktionerna ser ut i augusti, kan man resa i maj osv. Nu borde det väl ändå stå klart för alla att viruset inte tillåter oss att planera eller ha framförhållning. Det blir som det blir. Eller rättare sagt det blir som corona vill om vi ger viruset de rätta förutsättningarna.
Det cirkulerar också en uppgift om att Grekland ska öppna för charterturism den 14 maj vilket vi som bor här inte känner till. Turismministern har varit ute och snurrat om att man planerar att eventuellt öppna den 14 maj om smittläget tillåter. Ifjol fick han förresten en offentlig reprimand av premiärministern efter att ha varit ute och snurrat om olika öppningsdatum. Suck!
Vad man har gått ut med är att turister från Israel kommer att prioriteras. Grekland och Israel skrev ju avtal om det tidigare i år. Man har också utökat kvoten ryssar som kommer att få resa in. Grekland kommer att hålla ett öga på hur långt ett land kommit med sina vaccineringar.

Hur kan man demonstrera när folksamlingar inte är tillåtna? Jo, genom att vara kreativ! Bilderna är från en demonstration på Frihetstorget i Iraklio där egenföretagare ville synliggöra vilken skada de åsamkas under pandemin:

Och i veckan har den kyliga våren fortsatt! På flera platser var det vitt i veckan, det snöade bl a i Anogia och Tzermiadon (Lasithi-platån). Jag ser Dikti-massivet från min balkong och topparna är helvita. Jag ser också Thripti-bergen och där fick högsta toppen ett tunt lager i veckan, men det är borta. Nu ska värmen komma sägs det och om det stämmer önskar vi några fler lättnader så vi kan njuta mer av fint väder och värme!

Renoveringarna i mitt grannskap tycks vara slut (ta i trä…)! I ett av husen har det flyttat in någon som spelar flöjt och gitarr. Väldigt mysigt! Och skön omväxling från oljudet.

Jag är klar med min genomgång av länkar i bloggen! Och har gjort lite andra uppfräschningar. Så nu lägger jag en del tid på att resa runt i Grekland med Akis (läs här). Vi har avverkat Evia och Lefkada och jag har lärt mig en del på vägen – både om mat och om platserna. Till exempel en anledning till att portioner är så stora och Lefkadas motsvarighet till kretensiska Dakos.

Ha en skön och fridfull påskhelg! Var rädd om dig och andra!

7 tankar på “Helg, virus och lite annat

 1. Inger Hansson

  Skönt att höra att du äntligen ska få komma ut och vandra. Tråkigt med den tilltagande smittspridningen igen. Vi har samma bekymmer här hemma. Inte så farligt än i Blekinge och Skåne, men i stora delar av landet i övrigt. Och risken är stor att tredje vågen snart når oss också. Men ha en glad påsk, trots allt och njut av våren på Kreta!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Förstår din längtan efter frihet att kunna röra på sig. Har varit i samma hemska situation länge nog.
  Tråkigt att smittan verkar ta fart igen. Alla dessa mutationer.
  Hur många människor agerar i dessa tider har jag undrat över många gånger, men inte blivit klokare av, tyvärr.
  Det har förekommit många demonstrationer här i UK mot förbudet om demonstrationer och stora folksamlingar också. Många verkar inte ha fattat läget. Visa sitt missnöje kan man göra på andra sätt också.
  Skönt om oväsendet är slut, måste ha varit fruktansvärt att leva i.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har nog svårast att förstå de som menar att viruset inte finns eller att det är som vilken influensa som helst – jag tycker att det är som att spotta på vårdpersonal, drabbade och anhöriga. Och jag är besviken och irriterad på de som inte tänker vaccinera sig (inte på de som inte kan av olika medicinska skäl) – jag tycker att man gör det inte bara för sin egen skull utan för allas skull.
   Jag vandrade igår och det var LJUVLIGT!!!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s