En lång radda av premiärer

God fortsättning!

Vardagens tristess kryper nu innanför ditt skinn efter allt helgfirande? Tänk på att sedan tolvslaget på nyårsnatten är allt du gör första gången, i alla fall år 2022. Så det finns massor med anledningar att fira! Premiär efter premiär efter premiär…

För egen del hade jag vandringspremiär igår (vilket firades med en dry martini – på kvällen!). Det blev ”nygammalt” för dels har jag inte vandrat i området på 3-4 år, dels har jag bara gjort vandringen på andra hållet.
Det började soligt och fint, men svarta moln drog in västerifrån. Vi ska få regn och åska några dagar. Allt är så grönt nu att det nästan känns jobbigt med all livskraft. En bamserovfågel, en tidig vacker röd anemon, blommande clematis, en fåraherde och en mängd andra intryck och upplevelser. Himlen som ständigt förändrades med olika molnformationer stod för underhållningen.
Foton finns på min flickr-sida (manual till flickr finns här ute i högermarginalen)!

I torsdags firades andra dagen i Theofania (firas i tre dagar). Det var dags att välsigna vattnet vilket i år var en så kort ritual att jag kom för sent, ramlade in på slutet! Inte många människor i hamnen, alla är försiktiga nu i och med Omikron plus att det låg ett mörkt molnlock över sta’n. En 14-årig grabb ”vann” korset, här finns bilder och videos från Ierapetra.
Mer om Theofania kan du läsa i tidigare blogginlägg Väder och Theofania samt allmänt om högtider i Infekterat firande.

Du kanske tror att det känns trist att vi har regniga dagar framför oss? Grekiska meteo har sammanställt regnstatistik för 2021 och där kom Ierapetra näst sist bland de som fått minst regn. Problemet för oss är att regn kommer från väst – nordväst och när molnen färdats över halva ön och bergen så finns inte mycket kvar till oss, ibland inget alls. Vatten är ju en förutsättning för liv så regnet behövs. Verkligen.

Omikron härjar i full fart. Jag skriver inget om antal fall, inlagda, avlidna och regler. Just nu är vi inne i en virvelvind där det mesta ändras från dag till dag. Det som gäller idag behöver inte gälla fr o m måndag. För den som vill följa utvecklingen här i Grekland kommer några länkar:
Hela Kreta är nu i djuprött när det gäller antal fall och smittspridning, men skifta till vaccineringar så ser du att mitt län, Lasithi, fortfarande leder ligan på Kreta. Covidkartan finns här.
Följa vaccineringar gör du här och antal fall, inlagda osv är bäst att följa via en nättidning, t ex ekathimerini (på engelska) och specificerat för Kreta på t ex neakriti (på grekiska, men använd översättningsfunktionen i webbläsaren).
När du tittar på smittade fall från vilket land som helst så försök också hitta antal utförda tester. Ett land som inte testar mycket kan ha stort mörkertal. Grekland leder testligan i EU, finns att läsa här.

Nytt år är en naturlig brytpunkt för reflektion bakåt och framåt. Jag funderar en del på bloggen. Lite har lusten minskat i och med att pandemin överskuggar det mesta både i verkligheten och i bloggen. När rörelsemöjligheterna begränsas och minskar så händer inte mycket att skriva om. Jag har försökt att hålla viruset utanför bloggen så mycket som möjligt, men lite smittad har den blivit.
Så hur ska bloggen gå vidare? Visningsstatistik ger viss hjälp, men den säger inget om vad jag tycker är roligt att skriva om och vad läsaren tycker är intressant och underhållande.
Boktips kommer att dyka upp lite då och då. Jag har fått bra gensvar med boktips tillbaka vilket uppskattas!
Nyhetsbulletin är jag lite mer tveksam till. Undrar hur stort intresset är? Det är ändå en del jobb med att sammanställa och länka.
Vandringar har jag inte skrivit så mycket om under 2021. Under senare delen av året har jag satsat på att oftare uppdatera facebook-sidan ”Vandringar på Kreta”. Finns inget som hindrar att jag gör både och!
Inlägg med reflektion över olika händelser, människors beteende, livet i största allmänhet kommer att fortsätta dyka upp. De är kanske inte av något större intresse, men det speglar den funderare som jag är och hur viktigt jag tycker att det är att vi alla stannar upp då och då för att ta…just det: en funderare.
Så vad vill du hitta i bloggen? Vad gör den värd att läsa? Ge mig tips och önskemål!

Jag måste också ta en funderare över mina vandringar och hemsidan inspirewiz.com. Det verkar inte finnas något större intresse för vandringar, att se mer av ön än stränder, men nu funderar Grekland ju på att satsa på mer än ”sol och bad” så kanske bäst att fortsätta. Det är så himla roligt att få visa människor det vackra landskapet och naturen på nära håll samt att försöka tända ett intresse för vandring.
Och bilturer och strandpromenad ska ligga kvar. Det är så roligt att få berätta och visa.

Något som kommer att nämnas i stort sett i varje blogginlägg är läget i Egeiska havet. Jag känner starkt för vad migranterna utsätts för av Turkiet, Grekland och oss i EU. Push backs fortsätter och de gjorde inget uppehåll över helgdagarna tvärtom. Trots att inte många kommer iland (och även om de lyckas så sätts de i båtar tillbaka) så har nu befolkningen på Chios och Lesvos fått nog. Ett fartyg som ska leverera material till nya läger tillåts inte gå in i hamn. Intressant att följa! Kanske EU äntligen vaknar! Kan vi fortsätta kräva att några öar ska ta stöten när det finns EU-länder som stängt sina gränser? Vad står EU egentligen för, vilka värderingar gäller?
Risken är givetvis att Grekland blir ännu hårdare med push backs och det drabbar de som redan är drabbade.

Nu är det dags för kaffe och skidskytte! Sahara-damm och regnstänk kommer nerför bergen i väster som jag ser från mitt skrivbord. Det blir en innedag idag. Kanske gå ut och äta ikväll om det inte åskar och regnar alltför häftigt…

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

7 tankar på “En lång radda av premiärer

 1. tomnil01

  En blogg kan nog kännas som en plikt ibland men fortsätt du. Dina vandringar, och reflektionerna de ger upphov till, är trevliga att följa för oss hemmasittare. Men kaffe och skidskytte har vi också så livet är inte så illa här heller. 🙂

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Plikt känns det inte som ,men jag tror att en del bloggare känner som jag – vi är lite ”tomma” efter att pandemin, virus, vaccin osv överskuggat och begränsat. Men det kan väl bara bli bättre!? Ha det gott!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Thalassa

  Jag uppskattar dina inlägg väldigt mycket, och det är nästan omöjligt att peka ut vilka ämnen som intresserar mig mest. Naturskildringarna, så klart, tar mig till bergen och till olivlundarna. Känner nästan dofterna. Och boktipsen! Och skildringarna av vardagslivet! Det jag inte i dagsläget är sååå intresserad av i detalj är statistiken om pandemin. Det är mer eller lite mindre hemskt överallt. Punkt. Passar mig perfekt med länkar till infon. Nyheter, såväl om Grekland/Turkiet som om flyktingläget följer jag rätt flitigt via våra media MEN det är värdefullt att få infon direkt från Grekland/dig. Sammanfattningsvis: fortsätt … så mycket du orkar!

  Här har vi skottat lite snö idag, men bara lite, och tittat på skidskytte (bland de roligaste TV-sporterna!). Ingen dry martini men nu är det dags för ett glas rött framför braskaminen.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Roligt att du tycker om inläggen! Det blir inga större ändringar i bloggen. Ska bara försöka strukturera mig lite bättre. Tror vi är många bloggare som känner oss lite ”tomma” efter att nästan allt under lång tid kretsat runt pandemin. Den kommer jag bara att ta upp om något speciellt händer – det är ju ungefär samma elände överallt.
   Nu blir det vin här också, men ute på lokal. Ska ta mig ner till en taverna och äta en bit! Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Fortsätt! Jag vill se och uppleva mer av Kreta och det är tack vare dina inlägg. Det bristande intresset för vandringar hänger väl mycket samman med pandemin, tror du inte det? Och som du skriver; ska Grekland satsa på annat än stränder ska du hålla i och hålla ut!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Lena i Wales

  Det känns lite allmänt avslaget ett tag nu efter jul, men snart blir det bättre, tror jag.
  Att blogga ska vara ett nöje och jag hoppas denna glädje kommer tillbaka till dig.
  Jag minns att jag skrev några förslag för något eller några år sedan när du frågade. Kommer inte ihåg exakt vad, men tror jag känner samma då som nu. I alla fall hoppas jag att du fortsätter.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jodå, jag har kvar ditt mail! Tror att många bloggare känner sig lite tomma efter att pandemin dominerat så mycket i snart två år. Men vi får försöka skaka det av oss och hitta vardagens händelser och olika ämnen igen för, i alla fall för mig, skrivglädjen finns kvar!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s