Vinter, nytt tema, värme och några män

Nu är det vinter vill jag lova! Hela Grekland har fått in ett vädersystem med nederbörd, vind och låga temperaturer. Även vi på Kreta drabbas. Ibland klarar vi oss från stora vädersystem eftersom ön ligger så långt ner. T o m Ierapetra får sin släng av sleven! Igår hade vi en störtskur med hagel och åska mellan regnskurarna! Hagel nere hos oss betyder att det är riktigt kallt uppe i bergen. Brrr!

Idag har solen tittat fram en stund, men nu samlas molnen för nästa omgång. Och temperaturen fortsätter sjunka. Som lök på laxen hade vi elavbrott i förmiddags. En kylig och småfuktig lägenhet blir då inte varmare. Jag kröp fullt påklädd ner under duntäcket med en bok och när el:en kom tillbaka körde jag elfilt så soffan glödde!
Vandra är givetvis inte aktuellt utan nu är det städa, planera vandringar, läsa, netflix och andra ”innesysselsättningar” som gäller.

Och, som jag skrev i förra blogginlägget, tankar kring bloggen, bl a hur ofta jag ska blogga. Det finns olika ”skolor” kring bloggfrekvens och en är att det gäller att blogga ofta för att inte tappa läsare eller glömmas bort. Det passar inte mig, jag kan inte slänga ut nå’t ”bara för att” utan tänker att jag vill fortsätta försöka sträva mer mot kvalité än kvantitet. Och att jag ska ha roligt! Två gånger i veckan är ganska lagom för mig, men det kan givetvis periodvis bli både mer och mindre. Det beror på vad som händer och vad som känns angeläget och roligt att skriva om.

Ett tema har jag kommit fram till! Grekland ska ju börja försöka marknadsföra sig som ett resmål som är mer än ”bara sol och bad” så jag kan väl lämna ett litet men välment bidrag till det. Jag håller på att samla material till första blogginlägget i serien som blir skidsemester! Men jag behöver hjälp till fler exempel som blir blogginlägg. Har du kännedom om eller varit på en resa/semester i Grekland som inte var ”sol och bad”? Snälla, hör av dig till mig med tips! Och om du är arrangör så hör av dig – gärna med länk som jag kan lägga här i bloggen.
Min tanke är att inläggen sedan hamnar under egen temarubrik uppe i menyn under TTT – Tips Till Turist och matas på när något nytt dyker upp.

Igår var vi två stycken som lunchade och fikade på ett relativt nytt ställe i sta’n: Boheme (ni som varit i Ierapetra: Boheme ersätter Veterano på Frihetstorget). Vi försökte lista ut hur det fungerade, men lyckades inte. Vi njöt nämligen av en skön, torr värme som man aldrig känner här. Den bästa beskrivningen vi kunde komma på var ”svensk inomhusvärme”. Inte den där ytliga AC-värmen, centrerade kaminvärmen eller konstlade infravärmen utan hela byggnaden var genomvarm! Nackdelen med Boheme är den något höga musiken, men nu är ju inte musik tillåten så det är bara att njuta!

Under några dagar har några män varit i medias strålkastarljus. Sinsemellan olika. Först var det tennisspelaren som betedde sig som en diva när han inte kom in i Australien, t o m krävde speciellt hotell när han fick stanna kvar medan hans överklagan behandlades. Jag känner inte till honom närmare, men slogs dels av om allt som skrevs var sant, dels av hans tidigare ”incidenter” och uppträdande. Trist att se när en person tror att vara bäst på något ger ett frikort till arrogans och nonchalans.
Påven rörde upp en storm av indignation med sitt yttrande om att skaffa sällskapsdjur istället för barn. Oavsett vad man tycker om den ståndpunkten så blev jag förvånad över reaktionen som menade att han sagt att djurs liv är mindre värda än människors. Var sa han det? Jag har letat och letat, men inte hittat det någonstans. Det måste alltså vara någon sorts egen tolkning som en grupp människor gjort. Ja, det är inte lätt att öppna munnen för den som är i en officiell ställning. Konstigt nog hördes ingen högröstad opinion som gav sitt stöd när påven under sitt besök i Grekland pratade om behandlingen av flyktingar som ”shipwreck of civilization” och bl a sa:
”In Europe there are those who persist in treating the problem as a matter that does not concern them – this is tragic,” ”History teaches us that narrow self-interest and nationalism lead to disastrous consequences.” ”It is easy to influence public opinion by instilling fear of the other,” ”The remote causes should be attacked, not the poor people who pay the consequences and are even used for political propaganda.”
Om du undrar över antal push backs 2021 och antal tillbakaskickade människor (vuxna och barn) 2020/2021 så finns Aegen Boat Reports siffror här.
Från katolicism till ortodoxi – Kreta har fått en ny ärkebiskop! Den förre har avgått och ligger på sjukhus. Den nye ärkebiskopen valdes igår av den heliga synoden och när valet tillkännagavs ringde det i flera kyrkor på Kreta. Han är född 1968 och kommer från Iraklio. Han förlorade sina föräldrar tidigt och växte upp hos sin moster. Jag vet inte om han först skickade en tacksamhetens tanke till Gud, men visst är det rart att den första han ringde och berättade för var till moster Ioanna!

Ännu en regnskur har dragit förbi, men det regnar uppe i Dikti-massivet och de gråsvarta molnen är på väg hitåt så snart får vi en ny omgång. Dags att slå på elfilten igen och koka en kopp kaffe!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!


18 tankar på “Vinter, nytt tema, värme och några män

 1. Lena Kl

  Bussluffa istället för att hyra bil. En bra sysselsättning under vår och höst. Till de små orterna går det kanske bara en buss om dagen men då får man en möjlighet att övernatta och verkligen lära känna orten

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Lena Kl

    Promenader speciellt på våren när det blommar mycket och när det kommit några regnskurar på hösten. Finns det något museum så slinker jag in där. Ett exempel är museet i Gavalo Chori som b l a har en knypplad brudklänning. Där finns även ett kvinnokooperativ som arbetar med att bevara den kretensiska knypplingstraditionen. Har man tur kan man hitta någon som pratar engelska och kan berätta om saker som hänt i området.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Thalassa

  Apropå bloggtäthet är jag så imponerad av dig o LiW som har så mycket att berätta och visa så ofta och regelbundet! Mina egna inlägg blir futtigare och futtigare och färre och färre, men det känns som om grunden/orsaken till att jag började försvann med pandemin.
  Jag har förstås inga förslag på vintersemester, men ett besök uppe på Omalosplatån i månadsskiftet nov-dec är oförglömligt! Det var snö på backen och vi åt en härlig måltid framför en stor stockvedsbrasa på en pytteliten restaurang (vars namn jag inte minns). Vägen upp var tyvärr också oförglömlig. Jag satt bredvid grekiska yiayia som gjorde korstecknet i var och varannan hårnålskurva.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vem är LiW? Många bloggare går lite på tomgång i och med pandemin. Jag tycker inte dina inlägg är futtiga. Tempo, lust osv återkommer!
   Förslag behöver inte vara vintersemester utan kan vara vad som helst utom ”sol och bad”. Er tur till Omalos låter som en riktig upplevelse! Blogga om den! man får minnas i en blogg och den passar ju bra nu i vintertid.

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Oj, såg att någon annan använt förkortningen LiW – fick för mig att det var du. Alltså – vår gemensamma bloggvän Lena i Wales.
    Tack f uppmuntrande ord! Ja, kanske skriver jag något om Omalos. Upplevelsen glömmer jag inte men däremot ortsnamn o liknande. Detta var innan jag började blogga.

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. stadsmadam

  Spinalonga – oförglömligt, starkt och vackert. Matala – fascinerande grottor. Och så var det den där grottan som jag har glömt namnet på. Halt och slipprigt och man gick neråt och det var mycket fascinerande. Vet du vilken jag menar?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s