Om vandring fast omvänt

Eftersom du läser detta klarade du av sociala media-avbrottet igår – grattis! Jag undrar hur många som fick ett nervöst sammanbrott, ångest eller ont i klickfingret när linan in i den digitala världen klipptes av. Skönt avbrott tyckte jag och tänk, vi överlevde utan kattvideos, matfoton, kuliga bilder, felstavade tossiga kommentarer, klokskap och annat livsnödvändigt!

Jag skriver då och då om vandring jag varit ute på, men tänkte denna gången berätta om före vandring. Vad gör jag, hur förbereder jag mig, vad ska du göra som vandringskund.

Jag börjar med en idé om var jag vill vandra. Det kan vara en vandring som jag inte gjort på ett tag, en årstidsbunden vandring eller en ny sträcka som ska utforskas och kartläggas.
”Vilken dag?” – naturligt nog den första frågan. Väderprognosen måste studeras – vindstyrka, vindriktning, temperatur. Under mitt första vandringsår här nere testade jag olika vädertjänster och upptäckte ganska snabbt att den jag kunde lita mest på var och är meteo.gr.
”Var och hur ser där ut?” – måste studera karta, oftast satellitkarta. Är det en vandring jag tidigare gått behöver kanske minnet friskas upp, en ny sväng studeras. Är det en ny vandring måste jag lägga ner betydligt mer tid, använda kartans 3D-funktion för att se lutningar, skriva ut kartor i olika förstoring osv.
”Kan jag köra själv eller måste jag ordna transport?” – och om jag ska köra själv: är bilen tankad?
”Vad ska jag äta och dricka under vandringen?” – gifflar el likn tas fram ur kylen om jag ska ha kaffe med mig, bananer och ibland energibar inhandlas. Vattenflaskorna tas fram och fylls på. Om det är varmt läggs en djupfryst flaska med vatten i bilens bagagelucka på morgonen – den är kall och frisk när vandringen är avslutad!
Snabb kontroll av packningen – är allt där? Första hjälpen-lådan, visselpipan, lilla pennkniven, extra kamerabatteriet (laddat?), extra mobilen, knästöden osv. Om jag har en bit att köra så lastar jag in sandaler i bilen för byte efter vandringen.
Dags att plocka fram kläder och skor – allt ska hänga och ligga på sina platser. Morgnar är inte riktigt min starka sida så kan jag sova 10 minuter extra och se’n gå på autopilot är det en bra start på da’n.

Verkar det krångligt och omständligt? Inte alls. Efter ett tag går det på rutin och nu efter 11 år tänker jag inte så mycket, bara gör. För en sak vet jag: ju bättre förberedd och genomtänkt en vandringsdag är desto bättre blir den.

Du och jag har kommunicerat via epost eller träffats på plats. Du har fått berätta för mig om vandringserfarenhet, vad du förväntar dig osv så att jag kunnat välja rätt vandring. Som vandringskund behöver du se’n bara tänka på vad du ska äta och dricka, att du har kraftiga skor och bekväm ryggsäck, att du är på angiven plats på angivet klockslag. Resten tar jag, eller annan vandringsledare/guide som du anlitat, hand om. Som med de flesta arrangemang får du se och uppleva mer av ditt resmål och, framför allt, delar som du inte skulle nå eller hitta på egen hand samt kanske platser där du inte bör gå ensam.

Inför morgondagens vandring återstår nu för mig bara att imorgon bitti hoppa i kläderna, äta min yoghurt, ta fram vattenflaskorna från kylen och koka kaffe. På väg till vandringen ska jag plocka upp en återkommande vandringskund som får inviga en ny sträcka jag har i utbudet och som jag vandrat på båda håll.

Ett av världens vackraste landskap och en sakta uppvaknande natur, fantastiska vyer, olivlundar, en kort ravin, en ödeby, grönskande dal och vädret ser bra ut. Jag är övertygad om att vi får en toppendag!

Ha en toppendag du också! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Tillfälligt stängt 15-21 oktober 2021!

8 tankar på “Om vandring fast omvänt

 1. tomnil01

  Trevlig läsning men nyttig ändå. 🙂 Påminde mej om min ungdom som tränande tävlingscyklist. Inte minst bananerna men vi hade bara tre bakfickor på tröjan och ingen ryggsäck.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Jakob Lambertsen

  Vist skal man forberede sig optimalt og specielt, når man vandrer sammen med andre. Du vandrer nogle gange alene, og det samme gør jeg. Du ved også, at jeg i visse tilfælde ikke har været alt for godt forberedt og derved er kommet ud på uforudsete eventyr. Og det er ikke alle, som har lyst til at opleve sådanne eventyr!!!
  ”Väderprognosen måste studeras – vindstyrka, vindriktning, temperatur,” skriver du. Det gør jeg også gerne, og det er relativt let at gøre i dag. Men engang havde vi ikke nogen vejr-app, og endnu tidligere havde vi ikke mobiltelefon. Vi klarede os alligevel.
  I 2002 vandrede jeg flere kilometer på Kreta, end jeg nogensinde har gjort før eller siden, og jeg tænker især på de 3 sidste af tilsammen 6 uger, så vidt jeg husker 29. oktober-17. november dét år. Skænkede ikke vejret mange tanker, som jeg husker det.
  På 10 dage gik jeg fra Arhanes syd for Heraklio til Kato Zakros længst mod øst – det er vel mere end to tredjedele af Kreta på den lange led? Ikke en dråbe, Så til Hania, hvor jeg fik selskab af en bekendt, der aldrig havde været på Kreta tidligere. Det blev til en del ture i Chania-præfekturet og på Sydkreta. En dag blev vi fanget af styrtregn ude på ruten – mellem Theriso, Zourva og Meskla. Det er den eneste gang, det er hændt for mig under vandring på Kreta!
  Den sidste dag inden vi skulle hjem, vandrede vi langs havet mellem Agia Roumeli og Sougia, en lang og strabadserende tur. Det var flot vejr, og vi nåede frem. Vover ikke tænke på, hvad der var hændt, hvis der var kommet uvejr. På den årstid kunne vi ikke regne med, at der gik færge hver dag. Så den havde vi ikke som reserve. Så meget vidste vi.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag vet att du vandrat mycket och att du gärna besöker toppar. Men även innan det fanns appar och mobiltelefoner så fanns det väderprognoser…. 😉

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s