Vandring och några nyheter

En händelserik vecka som idag, fredag, kröntes med huvudvärk efter att ha besökt några grekiska myndigheter. För tillfället har jag också kontakt med svenska myndigheter vilket är en västanfläkt jämfört med grekisk byråkrati. Nu lämnar vi detta och tar något trevligare. Varför inte en vandring!?

Vandring
I onsdags var vi fyra stycken som packade in oss i en taxi och åkte upp till en bergsby. Därifrån vandrade vi upp i bergen, i bergen och sedan nedför bergen till en liten, liten by där taxi hämtade oss.

Vi startade i ett stilla landskap med lite kylighet men solen värmde. Alltmer moln samlades och skapade dramatiska vyer där de la sig på de högsta bergstopparna. Naturen börjar bli grön, vår ”andra vår” som jag kallar denna tiden, efter regnen som kommit i november. Tyvärr var september regnlös så den gröna explosionen är sen i år.

Halvvägs upp berättade jag om när jag hörde mystiska ljud i en olivlund och upptäckte att där gick två grisar och bökade. När vi kom upp till vår första (och enda skulle det visa sig) paus vid ett kloster såg vi en av grisarna! En stor sugga med nio kultingar. Och hon såg oss. Jag har aldrig sett en så spänd gris och hon hade full kontroll på oss. Hade vi tagit två-tre steg mot henne hade hon kommit som skjuten ur en kanon. Kultingarna såg oss lyckligtvis inte utan de sprang iväg på annat håll. Vi insåg att vår paus fick hållas bakom klostret istället för framför.

Efter en stund var vi uppe och hade vyer mot Dikti-bergen, Mirabello-bukten och Libyska havet med Ierapetra. Och lite senare mot Thripti-bergen och över Ierapetra-slätten. Vad ska man uppe på toppar att göra när det finns så magnifika vyer redan på låga höjder!
Nu hade det samlats ännu fler moln, några hade en inte så tilltalande mörk färg och vi kände lite fukt i luften. Nu la damerna in en något högre växel och någon paus blev det inte. Vi klarade oss torrskodda och fick njuta av regnslöjor i fjärran, ständigt nya molnformationer över bergen och Ierapetra-slätten. Fint som snus!
(klicka på foto för större storlek)

Framme i lilla, lilla byn satt vi ner och väntade på taxi. Som grädde på moset kom en byinvånare och beundrade vår prestation och så gjorde även taxichauffören. Fyra trötta, lite småkalla men nöjda damer njöt god lunch på taverna i sta’n.
(fler foton på min flickr-sida!)

…och några nyheter
Det är upprörande och oroliga tider. Igår och idag har vågorna gått höga i vår kommunstyrelse. Studenter stötte samman med polis idag i Aten så gator fick stängas av. I Aten har det också varit klimatdemonstration idag framför parlamentet. Premiärminister Mitsotakis telefonerade till Macron för att prata migration. Han försöker samla stöd inför NATO-möte och EU-möte, båda i december.

Men det är tre saker som jag tänker uppehålla mig lite mer vid och det ena rör just migration. Kanske du läst artikeln i Dagens Nyheter, annars finns den här. Flyktinglägret Moria på ön Lesvos ska stängas liksom lägrena på Samos och Chios och flyktingarna föras över till ”slutna läger”. De ska i praktiken låsas in (nu kan de röra sig utanför lägren på öarna). Om Moria:
Moria är byggt som förläggning för 3.000 flyktingar. Men i dag bor nästan 16.000 här under mycket svåra förhållanden. Mer än hälften lever utanför det egentliga lägret, i enkla campingtält, utan el och med begränsad tillgång till vatten, omgivna av stinkande sopor.
Om det är så eländigt är det väl bra om flyktingarna flyttas? Nja, så enkelt är det inte för vad är det de flyttas till? Inlåsning. De är redan i praktiken inlåsta eftersom de varken kommer fram eller tillbaka. Jag förstår inte tanken bakom. Det sägs att det är för att avskräcka flyktingar att ta sig över havet till öarna.  Jag tror att anledningen är att sätta press på de andra EU-länderna. Grekland spelar dock ett högt spel. Landet fick svidande kritik för några år sedan då man låste in ensamkommande flyktingbarn. Denna åtgärden kan alltså sluta med att inget händer mer än att Grekland får proteststormar från övriga EU-länder.
Och mitt i alltihop sitter en massa förtvivlade människor som inte har någonstans att bli av.
EU måste ta sig i kragen och bli handlingskraftigt på migrationssidan. Om EU är ett gemensamt projekt – ska då medlemsländer verkligen kunna bygga stängsel och vägra ta emot flyktingar? Jag blir upprörd, sorgsen, arg och uppgiven när jag ser vad människor gör mot varandra. Humanism och empati – är det verkligen helt borta till fördel för egoism och självupptagenhet? Du arma mänsklighet.

Du har väl inte missat jordbävningen i Albanien? Den senaste tiden har det varit ovädersfronter, bl a stormen Victoria, och jordbävningar och översvämningar. Du har kanske sett foton från Kos och Rhodos där vattnet stod högt? Eller från Kineta (nära Mati där den stora branden var) där folk flydde upp på taken pga översvämning? Oroligt uppe i atmosfären och under jordskorpan. Här en artikel med kort sammanfattning om Frankrike, Italien och Grekland.
Samtidigt läser jag på nätet att Sverige upplever sin solfattigaste november på flera år och sociala medier översvämmas av inlägg typ ”jag önskar jag var i Grekland nu!”. Då är det svårt att inte dra på munnen lite.

Lag om rökförbud fick Grekland 2010, men det har varit lite si och så med efterlevandet och verkställandet. Nu ska det tas i med hårdhandskarna (artikel här). Böterna har höjts, polisen får bonus för tillslag och den ägare till taverna el likn som åker dit fem gånger får se sin verksamhet stängd i fem (5) månader. Det finns ett speciellt telefonnummer dit vem som helst kan ringa och anmäla anonymt. Det här tycker många, och jag med dem, är fjompigt. Det borde gå att respektera varandra och visa hänsyn genom rökområden och ickerök-områden. Här finns andra och större problem att ta itu med. Några har lyft fram oljuden från barer och diskotek som är igång hela nätterna vilket är en plåga för kringboende, andra att det vore värdefullt med en anonym tipstelefon för våld i hemmen, t ex barnmisshandel.
Någon påstår att skärpningen är initierad av premiärminister Mitsotakis pga att hans farfar dog av rökning, men då är herr Mitsotakis helt fel ute. Dels genom att utnyttja sin ställning i en personlig sak i ett land som bör lägga resurser, tid och kraft på betydligt viktigare och, för landet som helhet, mer avgörande frågor. Dels är det knappast alla rökares fel att hans far valde att röka. Ska fokus sättas på gifter som folk stoppar i sig borde man göra en samlad, kraftig kampanj mot rökning, alkohol (t ex fler alkotest i trafiken), droger (jodå, det finns gott om de varorna i Grekland) och läkemedel (grekerna knaprar mycket piller!). Allt i folkhälsans namn!

Hur som helst, detta är inget som vi kan lösa idag. Nu 17:30 sänker sig mörkret på min balkong, imorgon ska adventsstjärnor och ljusslinga upp, söndag frid och ro. På måndag styr Panda och jag kosan till Rethymno för ett tredagars-besök – mer om det i nästa blogginlägg!

Ha en skön första advent!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

4 tankar på “Vandring och några nyheter

  1. stadsmadam

    Jag läste DN-artikeln om flyktinglägret Moria. Det är ju verkligen överbefolkat och säkert helt vidrigt att leva där, men som du säger är inte heller inlåsning i andra läger ett bra alternativ. Det är svåra frågor det där och säkert mycket mer politisk spel bakom än vad vi kan föreställa oss.

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Pingback: Perspektiv på krissituation | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s