Vardagen hälsar på

En vardagsvecka utan vandringar – nästan deprimerande. Vädret är så ostadigt med hård vind så att ge sig upp i bergen (där det alltså blåser ännu hårdare än i sta’n) är varken njutning eller vettigt. Dessutom kommer det en skur då och då där uppe.

Tänder går sönder även på en utlandsboende. Min relation med tandläkare är mycket spänd och fylld av rädsla. Varför det är så är en lång och trist historia som jag inte ska trötta ut dig med här, men via tips (tips är en guldgruva när man bor utomlands…ja, egentligen alltid) har jag hamnat hos en väldigt bra tandläkare som dessutom är bettkirurg. Denna proffsiga, go’a människa lagade en av mina tänder i förra veckan och en igår. Och jag överlevde.

I onsdags ramlade det in ett sms med tid för mammografi i Skåne när jag är där. Det är också en lång historia som bl a handlar om hur knökigt det är att som utlandsboende få tillgång till vad man har rätt till. Lite synd att jag inte dokumenterade under resans gång för nu kan jag inte berätta hur många telefonsamtal jag avverkat. Mestadels med vänliga, rara människor men också med ett stolpskott som inte borde jobba med människor. Det gäller att hitta rätt plats i livet där man glänser och kommer till sin rätt!
Hur som helst så har jag alltså fått en tid. Jag vet inte hur sjukvården fungerar i Sverige idag, men att dela ut tider cirka 18 dagar före första tid tyder inte på planering eller framförhållning. Jag har svårt att föreställa mig någon annan ”bransch” som opererar på samma sätt med lyckat resultat.

I eftermiddags var jag och Panda på I.KTEO – den grekiska bilbesiktningen. I år var det inte dags för full besiktning (vartannat år) utan utsläppskontroll. Tog 5 minuter och kostade 10 euro. Och Panda fick godkänt.

Årets magsårsframkallare är igång! Som utlandsboende pensionär skattar man både i Sverige och det nya landet. Svenska Skatteverket skickar ett dokument som visar hur mycket skatt de dragit och resterande summa är föremål för beskattning här. Dokumentet skickas till mig som måste returnera det till Sverige så att Notarius Publicus kan stämpla med Apostillestämpel som sedan skickar tillbaka det till mig som måste lämna det till översättning med grekiska stämplar. Puh! Först därefter kan jag skicka det till min logistis (revisor) som deklarerar till mig här i Grekland.
Givetvis är det nervöst med de tre postgångarna mellan Sverige och Grekland så jag har funderat och funderat. Har fått till en smidig lösning som i år blir ännu smidigare då jag själv kan bära ner stämplat och klart dokument till Kreta. Perfekt!
Här kan du läsa om förra årets strul: Skatteblues. Du kan tro att det dokumentet är sparat för framtida bruk, till exempel i år…

I nästa vecka blir det inga blogginlägg för då är jag på resande fot. Ifjol var vi två stycken som begav oss västerut, besökte Askifou-platån och Chania. En utflykt fick ställas in pga bilkrock så den ska bli av denna gång plus lite annat. Jag återkommer om en vecka eller så.
Förra årets fyradagarstripp kan du läsa om här: dag 1: till Askifou, dag 2: Askifou och Chania, dag 3: en riktig fetsmäll och dag 4: hemfärd med delstopp.

Sedan landar jag här hemma en vecka innan det är dags att resa till Skåne och hoppas att jag kan vandra många dagar under den veckan, men mer om det då.

Avslutar med ett uppbyggligt och befriande citat från Kretas store författare:

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte att boka vandring, tur, promenad med mig!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Vardagen hälsar på

  1. stadsmadam

    Härligt med Panda och fixade tänder. Hoppas även på effektiv skattehantering för din del. Det är ju något enklare som svensk i Sverige då man bara kollar, skriver under och därefter väntar på skatteåterbäringen 😊.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s