Skatteblues

Det händer att folk säger ”Du bor i paradiset!”. Vad de tänker på är sitt semesterparadis, antar jag. Att bo och leva här i ”paradiset” är inget Paradis i den meningen eller något ”Edens lustgård” utan vardagstillvaro som överallt annars. Och, i Grekland, en byråkrati som utövas av byråkrater vilket kan göra en svensk väldigt, väldigt trött. Men ibland är det inte bara Grekland som krånglar! Och dessutom kan ett missförstånd mellan två personer ställa till det.
Jag beskrev en prövande historia i Sjukvårdsblues. Nu är det dags för Skatteblues!

Tisdag 21 juni – ett mail ramlar in från min logistis (revisor). Handläggaren på skattekontoret undrar över de tre namnen på mitt svenska skatteutdrag – vad är de för nå’t? Jag går i baklås. Detta är dagen före jag ska upp till sjukhuset för att för fjärde gången försöka få remiss till sjukgymnastik. Alltså i slutet av Sjukvårdsblues. Jag är frustrerad och irriterad, oförmögen att tänka. Jag skickar länkar till logistis och han svarar att han ska prata med henne igen och återkomma.
Vi hörs av dagen efter, jag förstår inte hur jag ska få fram dokument som visar vad Pensionsmyndigheten, Malmö kommun och Swedbank Försäkrings AB är och samtidigt bevisa att jag inte arbetat i privat sektor. Jag ber att få några dagar att fundera.
Jag undrar samtidigt varför ingen frågade ifjol (så de har ju liksom en gång godkänt mina pensionsutbetalare, tycker jag) och får till svar att det är en annan handläggare i år och hon gör rätt enligt gällande lagar och regler. Jaha.

Anledningen till årets strul är det uppsagda skatteavtalet mellan Sverige och Grekland. Det avtalet omfattade olika inkomsttyper, bl a tjänstepension från privat sektor. Eftersom det inte berör mig har jag inte fördjupat mig i avtalet och dess uppsägningsdatum osv. Nu innebär det att jag måste visa att jag inte omfattas. Eller rättare sagt inte omfattades för det är ju uppsagt.

Måndag 27 juni – jag mailar Pensionsmyndigheten och Malmö kommun med önskan om någon form av dokument som dels förklarar vad de ”är för något” och ansvarsområde samt en kort text om att jag omfattas och varför. Känns väldigt märkligt. Jag trodde i min naivitet att länder inom EU hade någon sorts gemensam databas där de kan söka olika saker, t ex pensionssystem Sverige. Då skulle de få upp all information om Pensionsmyndigheten och allmän pension. Jag förstår att tjänstepensioner ser väldigt olika ut i länderna så det kan kanske inte ligga i en databas. Jag förklarar för min logistis att det kan ta tid att få fram dokumenten. Sverige har precis haft midsommar så nu börjar semestertider. Han svarar ”vi kan väl ge dem en vecka?”. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.
Lite plåster på såren är att jag upptäckt att deklarationstiden här är förlängd från sista juni till 29 juli.

Pensionsmyndigheten ger i autosvar information om att det tar 8 arbetsdagar för dem att svara. Malmö kommun….ja, det visar sig bli en helt otrolig historia! Jag vet inte om min gamle arbetsgivare totalt ändrat kurs när det gäller service och tillmötesgående eller om jag bara råkade på ett rejält stolpskott.
Tolv mail senare (6 från mig, 6 svar från HR-människan) står det klart att:
– nej, Malmö kommun utfärdar bara tjänsteintyg och tjänstgöringsintyg, inga ”brev” el likn.
(jag specar att det gäller några meningar om Malmö kommun, offentlig sektor och ansvarsområde och jag skickar 3 meningar på engelska som förslag till stycket om mig som tjänsteman i offentlig sektor och att tjänstepension förvaltats av både Malmö kommun och Swedbank Försäkrings AB)
– nej, man skriver ingenting på engelska, bara på svenska. Översätta får man göra själv om det behövs.
(jag försöker igen med att någon liten presentation av kommunen har man väl på engelska)
– nej, vill man ha information kan man gå in på nätet på kommunens hemsida.
(jag påpekar att jag inte kan hänvisa en personal på grekiska skatteverket till en hemsida på svenska då svenska inte förstås av så många utanför Sverige [ja, det var lite spydigt, jag vet])
– det går bra att trycka på ”översätt” eller välja engelska på hemsidan [då kommer man till information av turistkaraktär om staden Malmö]
– det finns ett pensionsbeslut också, men det kan jag kanske försöka leta upp själv på KPA:s sida?
(nu ger jag upp och ber HR-människan skicka det som finns, gärna skanna in och maila eftersom vanlig post kan ta evigheter)
– nej, maila går absolut inte pga GDPR
Om den här icke serviceinriktade, bekväma HR-människan istället för att lägga tid på att skriva 6 mail hade ringt infoavd och fått några rader från dem, lagt till mitt förslag och skickat så hade saken varit ur världen snabbt och enkelt. Det hade tagit max 30 minuter. För mig som fd anställd kändes det som om jag landat på en annan planet. Jag hoppas verkligen att så’nt här bemötande inte är någon ny ”policy”.

Pensionsmyndigheten mailade ett dokument efter 8 dagar (det går bra att maila trots GDPR om viss information tas bort) och skickade även med vanlig post. Dock blev där ett annat problem: på samma dokument fanns text på både svenska och engelska vilket fick översättaren här nere att säga nej, jag kan inte översätta dokumentet när så mycket är på svenska. Vid återkoppling till Pensionsmyndigheten fick jag veta att jag kunde göra översättning i Google translate. Jag svarade med att maskinell översättning godkänns inte och tackade för hjälpen.

Vad i hela fridens namn ska jag göra nu? Det kostar 100 euro att inte lämna in deklaration och jag vet inte om man också blir ”sköntaxerad”. Inget alternativ dock för det blir väl samma sak nästa år: bevisa att du har allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor.

Helgen 1-2 juni – jag går igenom alla dokument jag har som t ex beslut, besked. Jag sätter samman information från olika hemsidor om hur offentliga Sverige är uppbyggt, pensionssystemändringen vid millennieskiftet och kort förklaring om de tre inblandade (PM, Malmö kommun och Swedbank). Jag sätter också samman ett cv på engelska med tjänstetitlar, perioder och arbetsuppgifter. Till slut tycker jag att jag fått fram en pdf som ger den information som efterfrågas.

Måndag 3 juli – skickar pdf:n till min logistis så han kan se om det är ok. Nu följer 5 dagar då jag tror att han totalt har tappat koncepterna! Han ställer de konstigaste frågor och verkar inte förstå eller bry sig om mina svar. Det känns som om jag står och slår huvudet i väggen! Till slut är jag desperat – vad faen är det som krävs egentligen? Är det här landet helt tokigt!? Jag har inget mer att rota fram, jag får ingen användbar hjälp från Sverige. Ska jag åka till skattekontoret och stå på huv’et (vilket jag inte kan)!?

Fredag kväll 8 juli – det ramlar in ett mail från min logistis: ”I’ve just realised that the pdf you have sent me has 22 pages!! I only read the first one.” Vi har alltså totalt pratat förbi varandra i 5 dagar!! Lika frustrerade båda två. Inte underligt att det var så underligt.
Han hör av sig en timme senare, ber mig göra en ny pdf med de dokument som han bedömer är användbara. Jag är på väg ut, men lördag morgon är det det första jag gör och mailar till honom.

Helgen går i ett töcken och jag är helt slut efter sjukvårdsstrulet och så det här skattestrulet. Är i spänd förväntan under måndagen, men håller mig ifrån att skicka ett mail för att fråga hur det går.

Tisdag 12 juli – min logistis mailar ”Success!” Skattehandläggaren har godkänt dokumenten i nya pdf:n som förklaring till allmän pension och, framför allt, att jag har tjänstepension från offentlig sektor. När mailet ramlar in ligger jag i solstol på stranden. Jag ligger där en stund och fånler och det faller faktiskt en-två lättnadstårar också.
Återstår att hon vill ha in ”Extract” (sammanställning på betald skatt i Sverige) i original med översättning. Inga problem, det har legat här i några månader med apostille-stämpel och allt som krävs (det lärde jag mig ifjol under några stressiga veckor med tidspress…). Jag kan lämna det på skattekontoret här i Ierapetra som skickar det till skattekontoret i Agios Nikolaos, men aldrig i livet! Jag ska lämna det i handen på skattehandläggaren i Agios Nikolaos för det får absolut inte komma bort. Jag tyar inte mer.

Onsdag 13 juli – jag lämnar ”Extract” i Agios Nikolaos, hon bläddrar igenom, nickar och frågar om jag vill ha kopia. Ja tack! Se’n strosade jag, fikade, strosade, lunchade, strosade, körde hem och en glad men trött liten skit sjönk ihop i soffan!
Sen eftermiddag kom mail från logistis: han kan se deklarationen i skattesystemet och den har gått igenom. Allt är klart!!! Halleluja!

Idag, 18 juli, kom de oanvändbara pappren från Malmö kommun med vanlig post. Dokumentet från Pensionsmyndigheten har ännu inte anlänt med vanlig post.

Nu väntar jag på tid för att lämna in Panda för byte av AC (men han går så jag sitter inte i sjön…eller i lägenheten rättare sagt). Banktjänstemannen som kanske ger mig ett kreditkort har gått på semester och är borta 14 dagar så nu tänker jag bara ägna mig åt ”vad ska jag göra idag?”, ”om jag kör till stranden – vilken strand?”, ”vilken bok vill jag läsa?”, ”vilken dag passar att köra till Iraklio och gå på utställningen?” och ”ska jag äta ute ikväll?” – dvs de stora, angenäma frågorna i livet!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte inbjudan som jag la ut i förra inlägget: Jag på en sak som jag gjorde ifjol vid den här tiden – bjuda in dig att välja ut ett foto som jag skriver om. Förra årets inlägg finns uppe i menyraden under Teman och heter ”Tankar kring ett foto”. In och välj ett foto (behöver inte vara från Grekland) på min flickr, kopiera länken och maila den till mig på ia.lofquist@live.com eller Messenger!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

11 tankar på “Skatteblues

 1. Thalassa

  Vilken beskrivning av livet i Paradiset! Så här på avstånd kan man ju inte annat än skratta åt din berättelse, men det beror nog till största delen på ditt sätt att skriva! Man baxnar – inte minst över den totala avsaknaden av service i Malmö. Nog är det tur att det faktiskt finns så mycket verkligt paradisiskt på Kreta! Njut nu av bok och strand!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Märklig upplevelse! Det var som att vara på en annan planet där ingen tänker logiskt och alla är ute efter…nå’t.
   Tur det inte är så här hela tiden…fast då hade jag givetvis inte bott här. Och nu ska det njutas!!

   Gilla

   Svara
 2. Bara brittiskt

  Hehe, nej just skattefrågor är ländernas enskilda angelägenhet och inget EU-harmoniserat.
  Liknande problem finns i Tyskland där sjukvården inte accepterar alla försäkringar. Har en vän som stångas sig ”blodig” där nu. Själv har jag problem att få vårdcentralen att skriva ut papper som de ska vara för oss på engelska.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Jag förstår att var och en har sina system, men samtidigt ska det vara så enkelt att flytta runt och leva i EU. Man vill främja och underlätta rörlighet, heter det ju. Men jag vette sjutton…det finns mycket kvar att fixa.

  Gilla

  Svara
 4. Eva Myrenberg

  Ja du Ia… så här har vi haft det med byråkratin här nu i sex år, men av andra orsaker än skatteavtalet… det tar musten ur en totalt och förtvivlan är enorm, stresspåslag som åtminstone vi inte riktigt klarar av.

  Vår logistis har lämnat in våra deklarationer och vi har fått bekräftelse på att Skatteverket har fått in dem, men….blir det granskning så vet jag inte om vi klarar oss….det blir kanske 100€ i böter ändå 😩 Vi får se…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   En bra logistis är a och o! När vi hade våra fem dagar då vi pratade förbi varandra och jag höll på att bli tokig på honom så tänkte jag att ”räkna till 10, Ia! han är din länk till myndigheter, utan honom står du dig slätt!”.
   Hoppas det går bra för er!

   Gilla

   Svara
 5. Pingback: Allt har två sidor – här är en av dem! | ia mitt i livet

 6. Pingback: Vardagen hälsar på | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s