Fredagsutflykt

Ja, nu går bloggfrekvensen ner lite för under högsommaren händer inte mycket. Hittills har vi haft svalkande meltemi (etesian på grekiska) vilket gjort att juli inte varit lika het som vanligt hos oss i sydost. Nu ska vinden mojna något och temperaturen har gått upp. Stranddagar är inte mycket att berätta om, men jag gjorde en utflykt i fredags!

Men först måste jag berätta att jag hade en stadspromenad en söndag med ett mycket ungt par från Helsingborgstrakten! Härligt med ”hemlandstoner”! De hade bara tagit en resa i högen och hamnat en vecka i Ierapetra, men tyckte så mycket om sta’n och oss här nere att de vill komma tillbaka. Så roligt!
Ett par från Malmö-trakten har varit nere. Vi träffades ifjol då de också vandrade med mig. Roligt att ses igen!

Till utflykten! Iraklio har i sin magasinerade konstsamling cirka 1 000 konstverk och nu ställdes 59 stycken ut i Markus-basilikan. Givetvis ville jag ta vara på ett så unikt tillfälle.

Körde upp till Agios Nikolaos där jag valde ”gamla vägen” som är fantastiskt vacker. Första året jag kom hit, 1987, var det den vägen transferbussen körde och det tog en väldig tid. Men vilken njutningsfull tur!
Jag körde in på National Road igen i höjd med avtagsvägen ner till Sisi. Ville undvika att köra inom Malia och Hersonissos så här i högsäsongstid.

Väl inne i Iraklio blev det ett kort besök i Mountainclubs butik, en vepa i basaren och se’n till Markus-basilikan. Utställningen omfattade verk från tiden efter andra världskriget till nå’n gång på 1980-talet. Den var arrangerad i tidsperioder och stilar.
För den intresserade så är här mer information och också en digital katalog med konstverken.
Som så ofta på konstutställningar fanns verk jag gick tillbaka till och stod länge vid, verk jag tyckte om, några som jag inte tyckte om och några som jag bara behövde kasta en snabb blick på och se’n gå vidare. Roligt med de olika stilarna för man blev lite utmanad och det behöver man ibland för att lämna invanda spår.

Eftersom det inte är så längesen jag var i Iraklio hade jag inga ärenden och värmen inbjöd inte till att strosa runt. Jag satte kurs mot Amalia’s Kitchen för läcker lunch i ”TexMex”-stil.


Promenerade sedan en stund bara för att göra hål för fika med crepes på stamstället Indigo (mitt emot Agios Titos-kyrkan). Tips: fika inte precis vid Lejonfontänen – dyrt (fast det dyraste kaffe jag druckit i Grekland var i Chania – i december!)

På väg till bilen höll jag utkik efter skor, vi har ju sommarrea. Det var inga som tilltalade mig utan det blev inköp idag i Ierapetra! Ibland går man kanske över ån efter vatten…

På hemvägen lämnade jag National Road vid avtagsvägen till Mochos, körde upp på Lasithi-platån och sedan ner mot Agios Nikolaos där jag körde på National Road igen. Jag tycker om att inte bara transportera mig utan också uppleva något på resvägen. Fungerar bra för det mesta och denna gång behövde jag inte mycket tid i Iraklio. Jag var inte ens på Praktiker – bara en så’n sak!

När jag kör de vackrare vägavsnitten blir jag så tacksam och glad. Tänk att jag har den stora förmånen att få bo och leva på en så vacker ö!

Annars rullar sjukgymnastiken på med två gånger i veckan plus egen träning de andra dagarna. Jag är just nu på en platå så det händer inte så mycket plus att det finns lite oro kring ett ställe där jag har smärta i vissa lägen. Alla delar i kroppen – ligament, vävnader och annat – behöver väl komma ifatt.
Panda ska upp till verksta’n i veckan och få ny AC vilket vi ser fram emot! Nu när det blir hett så är svala bilturer en uppskattad omväxling.
Vidare ska jag till tandläkaren på fredag för att fixa en tand som jag bitit av en bit på. Är så tacksam för att jag fick tips om denna tandläkare före jul när jag behövde en lagning! Tandläkarbesök tillhör inte mina favoritaktiviteter om jag säger så.
Och i veckan ska nya vandringar studeras på kartor! Snart, snart är det dags igen…ska bara sega mig igenom augusti…

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte inbjudan som jag la ut i förra inlägget: Jag kom på en sak som jag gjorde ifjol vid den här tiden – bjuda in dig att välja ut ett foto som jag skriver om. Förra årets inlägg finns uppe i menyraden under Teman och heter ”Tankar kring ett foto”. In och välj ett foto (behöver inte vara från Grekland) på min flickr, kopiera länken och maila den till mig på ia.lofquist@live.com eller Messenger!

PPS. Jag har bloggat en del om Lasithi-platån, Iraklio, Mochos osv – är du intresserad så använd sökfunktionen! Inlägg finns också uppe i meny-raden under ”Utflykt”, ”Biltur” med mera.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Fredagsutflykt

 1. Thalassa

  Vad roligt att vandringskunder kommer tillbaka. Ett väldigt bra betyg – du suger väl åt dig?! Skönt också att julihettan varit uthärdlig!
  Det är inte alls kul det här med våra handleder! Jag har fått tillbaka så gott som hela rörligheten men är ändå begränsad av att det gör så ont på (för mig) oväntade ställen: överarm och axel. Blir därför lite lugnad av det du skriver om att andra delar måste komma ifatt. Tålamod, tålamod (inte min bästa gren!).
  Som sagt – snart, alltför snart för oss, är även augusti avverkad. Ha det bra och lycka till hos tandläkaren!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Överarm och axel – låter som om du hållit armen i fel ställning eller överansträngt? Jag har ont vid karpaltunneln vid vissa övningar så det som ligger där inne är inte riktigt läkt. Är också förvarnad om att det tar tid och då är det gott att få höra att jag är på normal ”nivå” i alla fall.
   De vandrade inte denna gången, men kanske nästa år. Jag tycker det är jätteroligt med de som kommer tillbaka och vandrar igen. Jag suger åt mig – det blir ju som ett kvitto på att det jag gör är inte helt fel!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s