Fyradagarstripp – dag 2: Askifou och Chania

Vandringsdagen på vår tripp! Stor spänning: hur var vädret? Vinden lugnat sig och det syntes små, blå fläckar i molntäcket. Alltså – grönt ljus! Först en stadig, rejäl frukost, se’n packning och checka ut.

Medan vi åt frukost laddades röken, förresten. En stor rök så mängder med kött hängdes över smala stänger, lock las på och hela härligheten tändes på. Så det var så de fick fram det goda kött vi åt kvällen innan!

Vi tog sikte på att först gå upp till de två koulédes (torn) som ligger på en egen kulle. De byggdes av ottomanerna som svar på den kretensiska revolutionen 1866. Koulédes byggdes lite varstans på ön, vi har några i vårt område också. De fungerade som utsiktstorn för övervakning och kontroll.

Det första som mötte oss på vandringen var en kraftig vind så ögonen tårades, men den slapp vi senare. Och vi mötte minsann snö som ännu inte smält bort!

Stigen upp till det bäst bevarade koulés var bitvis väldigt stenig och sista biten upp avstod mitt ressällskap och hittade en fin utsiktsplats så länge. Jag gick upp och därifrån har man utsikt åt alla håll på platån. Mäktigt! Lite borttagning av stenar på vägen upp och runt koulés samt inne i ruinen skulle göra susen!

Så vandrade vi längs kullens sluttning ner på platån. Då hade solen hittat oss! När den gick i moln då och då kändes det kyligt. Platån var väldigt grön, men tycktes inte vara speciellt uppodlad. Däremot gick det får nästan överallt. Och en del getter givetvis. Där bor inte så många (uppgifter skiftar mellan 200 och 400 invånare) och finns egentligen bara en riktig och levande by, Ammoudari. I övrigt utspridda hus och några minde hussamlingar. I Ammoudari hade vi fikastopp som vi blev bjudna på! Vi hade gärna också tagit emot tsikoudia (raki för oss från öst), men det avstod vi. Inte tillrådligt med alkohol vid vandring och senare bilkörning.

Vid hus och särskilt i byn Ammoudari växte massor med påskliljor! Jag har aldrig sett så’na påskliljehav på Kreta så vi fick verkligen en påminnelse om att snart är det påsk!
Svårt att fotografera pga staket och annat, men här är i alla fall en bunte.

På platåer är vädret aldrig detsamma någon lång stund så förutom grönskan, knoppar på träden och platåns omgivande snöiga berg fick vi moln- och solspel som underhållning. Särskilt vackert när molnen ligger lågt och sveper in bergstopparna.

Framme vi bilen efter sammanlagt sisådär 4,5-5 timmar, nöjda och fulla med intryck. Jag kunde lägga platå nummer nio till min samling av vandrade platåer. I och för sig inte därför jag var där utan bara en lustig följd av besöket.
Jag misstänker att de flesta bara passerar Askifou-platån på väg till Imbros eller vidare söderut. Synd. Det är en vacker plats, värd att stanna upp på. Och om de flesta passerar så har du chans till en fin, lugn och egen stund!

Kurs och fart genom Vrisses, ut på gamla vägsträckan via Neo Chorio. På den vägen fick vi en underbar vy av höga toppar i Lefka Ori (Vita bergen) med gott om snö och blänkande is! Vackert! Vi har ju våra bergsmassiv i öster, men inte så höga så det blir annorlunda.

In i Chania och till vårt hotell Elia Palazzo Hotel. Superläge och mycket fint hotell. Eftersom vi reste så tidigt på säsongen fick vi en rabatt – tack för det! Jag brukar undvika att boka via booking, men där fick jag ytterligare en rabatt och hotellet kunde inte matcha det slutliga priset så det fick bli booking. Tyvärr. De tar ju sin del av kakan som hotellet inte får.

Vi kände inte för några längre promenader utan strosade i några gränder, passerade Tamam där vi tänkte äta men där var fullt utomhus när vi kom tillbaka. Det var en skön kväll och efter vår hemska vinter ville vi gärna sitta ute. Vi hamnade på Namaste (indisk restaurang) där vi smorde kråset med god mat.
Efteråt drog vi oss ner till hamnen och man får ju skylla sig själv. Chania är inte känd som någon billig stad och nere vid hamnen är det väl ”turiststråk”. Jag var dock något förberedd eftersom jag för några år sedan drack mitt absolut dyraste kaffe någonsin i Grekland i just Chania. Men 4 euro för en vinskvätt? Rena stölden! Och vad min kompanjon fick betala för en kaffe och en bottenskyla av Metaxa ska vi bara inte tala om. Men det hör väl till lite grann att bli lite ”lurad” som turist.

Vi strosade hemåt och föll i god sömn med förväntningar om en fin, intressant och vacker utflykt med nytt museibesök på vår tredje dag. Föga anade vi…

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Fyradagarstripp – dag 2: Askifou och Chania

  1. stadsmadam

    Ja, det är som det är med turistpriser. I mina svenska öron låter dock 4 euro helt ok för en skvätt vin. Men allt är ju relativt och beroende av det allmänna prisläget på aktuell plats. Det fattar jag ju 😏.

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Pingback: Vardagen hälsar på | ia mitt i livet

  3. Pingback: Tripp västerut – del 1:2 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s