Glädjande besked: I’m back!

Då är jag tillbaka! Det har jag varit i drygt en vecka, men då sorterat foton från Rom och bloggat om dagarna i den eviga staden. Tyckte jag att det var skönt att komma hem? Nej, det tyckte jag inte och har aldrig tyckt efter resa. Förr sa jag att låt mig köra några maskiner tvätt, gå igenom posten, få ett glas kall mjölk och några grova mackor – sedan kan jag resa igen. Jag har aldrig hemlängtan, det finns helt enkelt inte tid för det.

Vi har haft en kort värmebölja så några vandringar har det inte blivit sedan jag kom hem, men två utflykter. Och strandpremiär!

Iraklio
I torsdags for Panda och jag till storstaden (skratta lagom – det är Greklands fjärde största stad) för att hämta mitt nya körkort på konsulatet. Mitt förra besök på svenska konsulatet var 1992 eller 1993 då jag behövde provisoriskt pass pga inbrott. Detta besöket var alltså betydligt trevligare. Konsulatet låg tidigare centralt, nu en bit utanför omedelbara centrum. Parkerade bilen, tog en stärkande promenad och på väg tillbaka mot centrum fick jag i en tvärgata syn på marknadsstånd. Traskade dit och hamnade på en av stadens marknader. Jag uppfattade den som stor och efteråt insåg jag att jag varit på adress Itanou 11 där det är ”Open air bazaar of Heraklio” och ”People’s market patel” torsdagar och lördagar. Det är sta’ns största marknad och väl värd att besöka. Jag gick runt ett bra tag och bara njöt av all frukt och grönsaker. Det var sådana mängder att vissa stånd bara sålde en eller två varor! Innanför frukt och grönsaker fanns en massa stånd med kläder, skor, köksattiraljer, solglasögon, smycken….allt man kan tänkas behöva och dessutom allt man inte visste att man behövde.

Tänkte gå in om Georgios-parken, men den var rörig. Det verkade som om där pågick en hel del arbeten med att städa, gräva upp träd osv. Synd att det måste göras just nu. Som du vet tycker jag inte om att shoppa, men några butiker var jag inne i. Om inte annat så för att få några minuters svalka för det var varmt! På H&M var jag inte den enda som sökte svalka i butik – se foto!
En sväng på bazaren givetvis, ett besök på  turistbyråns InfoPoint (inte mycket att hämta där, inte) och sedan lunch på Amalia’s kitchen. Därefter en promenad som jag varmt rekommenderar: ut på piren. Det svalkar, är en stunds vila från stadsbruset och Iraklio ligger så väldigt vackert med Ida-massivet i bakgrunden. Har du inte besökt borgen så gör det! Den restaurerades för ett par år sedan.

 


Så måste favoritfiket besökas innan Panda och jag for hemåt igen.

Agios Nikolaos
Igår kväll körde jag motvilligt upp till Agios Nikolaos. Jag brukar inte åka dit juni-augusti pga att det då är tjockt med turister, men det fanns gott om luft. Det verkar vara ett genomgående tema hittills på öarna i Medelhavet: var är folket?

Efter god middag på La Strada gick jag till biograf Rex för att njuta av Rauma ungdomsorkester från Finland. 65 ungdomar som hade en väldig musikalisk bredd på sin repertoar. Härliga två timmar! Sång blev det också, även av grekiska artister. Orkestern firar sina 70 år i år, bl a med konserter denna veckan på Kreta.

På väg hem strax före midnatt blev jag invinkad av polisen och som vanligt i dylika situationer var min första tanke ”vad har jag nu gjort?”. Jag har inte blivit stoppad så ofta av polisen så min erfarenhet är inte så stor, men detta var den minst effektiva poliskontroll jag varit med om. Tre (3) man tog god tid på sig att studera mitt körkort och bilens registreringsbevis medan bil efter bil passerade. Till slut var de klara så Panda och jag kunde rulla in i sta’n.

Strandpremiär

Ett annat premiärlejon!

Igår var jag på stranden för första gången i år! Sent tycker du kanske och visst, jag kunde varit där för en månad sedan. När man bor på dessa breddgraderna så har inte strand, sol och bad samma dragning som det har för frusen nordbo. I princip skulle jag kunna vara på stranden under fem månader, men oj, så trist! Jag sparar lite på krutet till juli-augusti som är den tråkigaste tiden här. Den heta högsommarvärmen sätter stopp för de flesta aktiviteter, t ex vandring, så då får det bli en hel del strandutflykter. För att inte tröttna startar jag alltså inte förrän i slutet av maj (men i år var jag ju i Rom).
Det där med att steka sig i solen tröttnade jag på för sisådär tio år sedan och njuter nu av parasollskugga, god bok, vågornas sövande kluckande, folkliv och tankeflykt. Då är livet gott!

Idag blåser friska vindar och det ska fortsätta imorgon – skönt! Prognosen för veckan som kommer innehåller julitemperaturer, blåst och regnskurar. Det blir som det blir, någon kort vandring ska nog gå att trycka in.
Ha en skön och fridfull söndag! Och glad pingst (vi väntar till nästa helg)!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av natur och landskap samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

4 tankar på “Glädjande besked: I’m back!

 1. stadsmadam

  Är sista dagen på Kreta i dag (Malia) och har tänkt på att det är relativt lite turister. Det märks speciellt på restauranger och barer. Jag tänkte att turistsäsongen inte är riktigt igång än, men det kanske är en allmän nedgång? Du har ju skrivit om detta i ett tidigare blogginlägg också.

  Hur som helst har det varit en mycket fin vecka med bilturer i bergen, Lasithiplatån, Spinalonga och Matala. Du bor på en fin ö! Och det har inte varit så dumt med sköna bad heller 😊👍.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Va? Är du här??
   Det är lugnt lite överallt. Tur att ni åkte nu till Malia – det är värsta partystället i augusti…inte så kul…
   Visst är det en fin ö! Och stor. Hör av dig nästa gång, jag kan ge tips!

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. stadsmadam

    Ja, det ska jag göra 👍! Ja, jag har tänkt att den där bargatan – eller vad jag ska kalla den – måste vara ett partyhäng för ungdomar. Är glad att vi hann före dem 😂😱!

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Lena i Wales

  Jag vill hemskt gärna vara hemma, antingen i Wales eller Spanien båda ställen är hemma.
  Har rest så mycket i mitt liv och nu är det skönt att få koppla av.
  Små turer är okej, men inte var borta alltför länge.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s