Oroligt, lugnt och på gång

En lite märklig och ovanlig helg! Den började natten till lördag med en obehaglig jordbävningskänning. Så blev det en lugn lördag med go’ mezedes (smårätter), läskande vin och trevligt sällskap. Söndag frukost på stamstället. När jag vid ett tillfälle tittade upp från boken hade sta’n försvunnit! Bergen var borta och det mesta av Libyska havet!! Sahara-dammet och fuktighet hade ökat så pass att vi bara såg klart 10-15 meter runt om kafét. Spökligt! Obehagligt! En stund senare kom sta’n, bergen och havet tillbaka. Puh!
Resten av söndagen fick bli lugn med låååånglunch på eftermiddagen på taverna i Koutsounari, närmaste by österut.

Jag tycker det är roligt med tema här i bloggen, att skriva ett antal inlägg som liksom hänger ihop. Har funderat lite och vad passar bättre så här på vårkanten inför semestrar än några inlägg med ”turisttips”. Lite ”se och göra på östra Kreta”. Det blir givetvis personligt och kommer att färgas av mina turistögon. Jag hoppas att det ska bli underhållande och informativt på samma gång.
Önskar lite hjälp från dig! Vilka tips vill du ha, några speciella områden, något du absolut vill att jag ska nämna eller skriva om? Ge mig dina synpunkter nedan i kommentarsfältet eller via mail ia.lofquist@live.com
Jag tänker börja på onsdag med en liten inledning och geografiorientering.

Välkommen att följa med till östra Kreta!

13 tankar på “Oroligt, lugnt och på gång

 1. Therese

  Roligt med tema. Några förslag: Hantverksspecialiteter. Var hittar man bästa tavernan med grekisk mat? Sevärd arkitektur? Lokal historia? Var får man höra de bästa sägnerna om östra Kreta? Finns det någon street art värd att se? Vad gör man vid ett jordskalv? Bästa badviken dit inte så många turister hittar.

  Gillad av 2 personer

  Svara
 2. Britt-inger jensen

  Jättebra. Skulle gärna vilja veta lite om hur man firar grekisk påsk. Har gjort det en gång i Rethymnon, men i år blir det i Chania. Kanske inte är ditt område, men har du några tips blir jag glad

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Om du menar hur grekerna firar påsk i hemmen så vet jag inte det. Jag brukar vara med vid torget i sta’n på långfredagskvällen när epitaferna (7 st i Ierapetra) bärs dit från kyrkorna, se’n går alla ut i lugn och ro och äter massor med mezedes och pratar. Påskaftonsnatten går jag i kyrkan med mitt otända påskljus och är med när prästen deklarerar att Kristus är uppstånden. Se’n gäller det att akta sig för alla påsksmällar! Jag tycker påsken är väldigt fin och stämningsfull. Lite mer om påsken finns på nätet, t ex här lite kort http://www.in2greece.com/swedish/factstrivia/facts/easter.htm
   Fråga på hotellet eller på någon taverna efter vad som ska hända och var. Klockslag är ju vad det är – väldigt ungefärligt…..

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Transport kommer i något av inläggen.
   ”Bästa basen” beror ju mycket på vad man vill se och är intresserad av. Det finns ingen bästa bas för Kreta som helhet eftersom det är en stor ö. Man får utgå från vad man är intresserad av och bo nära eller i större orter, t ex städer där busslinjer har sina knutpunkter.

   Gilla

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Om du ska resa med charterbolag så kolla deras utflykter. Annars fram med en karta, ringa in det du vill se, blir det en klump eller utspritt – så kan du hitta var du bör bo. Hör av dig igen så kan jag försöka hjälpa till lite med busslinjer.

     Gillad av 1 person

     Svara
     1. barabrittiskt

      Ja charterutflykterna kollar jag de få gånger jag åker charter men jag föredrar att hitta lokala utflyktsbolag istället och jämföra. Brukar bli billigare och framför allt roligare. Infödda guider och mer blandade turister.

      Gillad av 1 person

      Svara
 3. kathryn

  JA du har verkligen upplevelser av alla de slag på din ö. Jag har inga önskemål så här långt då jag kommer att ha fullt upp med flytten till ön. Men klart är ju att jag/vi måste se och uppleva Lerapetra också. Njut av värme och sol. Här råder riktigt aprilväder ömsom sol ömsom regn och kall nordanvind. Fortfarande dunjacka på.
  Just nu soliga hälsningar//Kathryn

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   I morse kunde jag knappt se husen i kvarteret – tjock dimma! Vi har en liten värmebölja dagtid så temperaturskillnaden mellan dag och natt är ganska stor. Antagligen därför det var dimmigt.
   När ni flyttat hit har ni en bas och tid att uppleva hela ön! Tänk, så många härliga projekt!! Och ni är så välkomna till Ierapetra (inte Lerapetra…)!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 4. marianorrgard

  Är det vanligt med Sahara-damm hos er? På Kanarieöarna kommer det ett antal gånger per år och där kallas det Calima. Blir jäkla hett och inte bra för de med lungsjukdomar…! Men fascinerande.

  Temainlägg låter intressant 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det kommer lite då och då. Det brukar varnas att de som har andningsbesvär ska stanna inomhus. Oftast märker man inte så mycket, det blir lite varmare och allt utomhus har en röd dammhinna. I år har vi dock haft några tillfällen med så mycket damm och sand i luften att ljuset blivit annorlunda.
   Temat är i full gång! 😉

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s