Tanken med temat är att ge några tips och lite kommentarer kring att besöka östra Kreta. Vad finns att se, vad bör undvikas osv. Heltäckande för området? Det är en omöjlighet, men något att börja med! Jag vet inte i skrivande stund hur många inlägg det blir och vilka dagar de publiceras, men de kommer i obruten följ.
I detta första inlägget ska vi reda ut var vi befinner oss, hur man tar sig hit och runt samt lite vem jag är som turist eftersom det påverkar mina tips och kommentarer.
Östra Kreta
Många tror att Kreta är en liten ö, ungefär som de övriga grekiska öarna. Kreta är Medelhavets femte största ö, den är 26 mil läng och 6 mil bred som mest. Ön ligger långt söderut, faktiskt på samma breddgrad som t ex Marocko och Tunisien. Ierapetra är Europas sydligaste stad och ön Gavdos (5 mil söder om Kreta) är Europas sydligaste plats.

Kartbild från http://www.kalimera.se
Kreta är alltså inte en ö som man betar av på 1-2 veckor. Storleken gör att ön har många ansikten, man kan säga att Kreta är 3 öar i 1 ö: västra, mellan/centrala och östra. Delarna har naturliga avgränsningar med olika bergsmassiv som ger olika landskap och förutsättningar. Storleken och landskapet har också skapat olika traditioner, olika namn på en del saker osv.
Ön är indelad i 4 regioner (kallades tidigare prefekturer): Chania, Rethymnon, Iraklio och Lasithi. Det är den senare som detta tema ska handla om.
Lasithi är indelad i 3 kommuner: Agios Nikolaos (regionens huvudort), Ierapetra (regionens största stad och enda stad på Kretas sydkust) och Sitia.

Bild från welcome2crete.com
Praktisk information
Flygplatsen i Iraklio är Kretas huvudflygplats som ligger centralt på nordkusten. Hit går charterflyg och reguljärflyg. Från flygplatsen är det ungefär 9,5 mil till Ierapetra. Från flygplatsen kan man åka med den ordinarie bussen, men det går snabbare och smidigare med taxi eller hyrbil. Många hotell erbjuder lägre pris på taxi-transfer eller erbjuder transfer i egen regi till reducerat pris. De flesta hyrbilsfirmor levererar hyrbil till flygplatsen, ofta lägre pris än de stora hyrbilsfirmor som har kontor på flygplatsen. Stora vägen, dvs E75, är breddad och uträtad, invigdes för lite mer än 1 år sedan (återstår sträckan från Pahia Ammos – Sitia).
Flygplatsen i Sitia är utbyggd och invigdes för något år sedan. Än så länge har trafiken inte kommit igång i större skala och det är mestadels inrikesflyg, men värt att kolla upp.
De allmänna kommunikationerna är inte utbyggda som i Sverige utan här är det huvudsakligen bil som gäller. Busslinjer mellan de större orterna går relativt ofta och håller tiderna. Från varje ort går sedan lokala bussar, men räkna inte med att kunna komma upp i bergsbyar, till platåer osv. Jag tar mig t ex upp i bergsbyar för vandring genom att åka med skolbussen (som avgår väldigt tidigt….). Hyrbil är smidigt, tänk på att kolla vad som ingår och vad som inte ingår om olyckan är framme. Taxi är smidigt och om man önskar en lite längre resa eller att chauffören ska vänta kan man ofta avtala ett fast pris.
Be receptionen på hotellet hjälpa till!
Information finns idag i massor på nätet. Det kan vara lite trixigt att söka eftersom de grekiska bokstäverna transkriberas lite olika, dessutom moderniserades språket i mitten av 70-talet. Huvudorten Iraklio hette förr Iraklion och har ofta transkriberats Heraklion. Det gäller alltså att ha lite fantasi och testa lite olika stavningar. Eller så söker man lite bredare med t ex ”sevärdheter kreta” och letar sig fram.
Guideböcker finns det gott om. Jag tycker att de alltför ofta bara tar upp det vanligaste eller det som ligger närmast tätorter. Jag har snubblat över en som t o m berättar om byar på östra Kreta! Den finns på 8 språk, dock ej svenska:

Förlag: Toubi’s Hemsida: http://www.toubis.gr
Skaffa bra kartor! Jag har alltid med mig 2 st. En som visar småvägar, dvs så detaljerad som möjligt, och en med olika sevärdheter o likn utsatta.
Jag som turist
År 1986 kom till jag till Kreta första gången, då till Paleochora på sydvästra Kreta. Då gick nästan allt flyg till Iraklio, men Fritidsresor hade ett charterflyg till västra Kreta. Cirka 15 år senare blev det ombytta roller mellan Chania och Iraklio när det gällde chartertrafiken från Skandinavien.
Året efter, dvs 1987, ville jag se andra delen av ön och kom då till Ierapetra. Trivdes, återvände och ju mer jag såg och upplevde av östra Kreta desto mer fastnade jag. Under åren har jag rest runt på Kreta, bott i byar och de större städerna. Jag har besökt andra öar och fastlandet, men jag har mycket kvar att se och återse på Kreta, listan är lång…
Varför inte nordkusten? Därför att jag tyckte att det var alltför stora turistorter och jag uppskattar mindre ”vanliga” orter och små, personliga hotell.
Jag brukade resa i maj, undvek sommaren dels pga hettan, dels pga högsäsong. Åren 2010 och 2012 tillbringade jag längre perioder på Kreta innan jag 2014 flyttade hit.
År 2010 beslöt jag att börja vandra på Kreta. Många bilturer genom åren hade bjudit på fina vyer och vackert landskap så frestelsen var stor att få uppleva landskap och natur mer nära. Det visade sig vara ett mycket klokt beslut.
Vart jag än reser tycker jag om lite ”blandsemester” med en mix av upplevelser, upptäckter och slappa. Brukar oftast ”läsa på” om land och ort innan jag reser för då får jag ut mer av vistelsen. Jag är en så’n turist som kliver runt i ruiner med guidebok och karta i högsta hugg. De bästa tipsen har jag onekligen fått av hotellpersonal och andra ”på plats”. Var inte rädd för att fråga på tavernan, hotellet, i butiken! Folk hjälper så gärna till var man än är i världen, det värsta som kan hända är att personen inte känner till området pga att den vistas där tillfälligt (t ex kommer många från olika hörn av Grekland till Kreta för att säsongsjobba).
Klart för avfärd!
Då vet vi vart vi ska, hur vi ska komma dit och vad det är för en typ som är guide! I nästa inlägg blir det personliga kommentarer och reflektioner till de vanligaste sevärdheterna, dvs de som oftast dyker upp i guideböcker o likn.
Lämna gärna synpunkter och frågor i kommentarsfältet!
RESTIPS – BOKA NU! Vandra på vårvackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!
Mycket bra inledning. Ser fram emot ditt nästa inlägg.☺☺Tack!
GillaGillad av 1 person
Tack själv!
GillaGilla
Älskar Makrigialos är 10 året vi ska dit. Kommer att följa dina loggar för att kanske få nyheter att titta på och uppleva. Tack för alla roliga berättelser känner dofter, utsikter och den underbara naturen när jag läser dom☀️😃
GillaGillad av 1 person
Hör gärna av dig med tips om Makrigialos, runt omkting och annat som du vill dela med mig av – maila mig på ia.lofquist@live.com
Tack själv!!
GillaGilla
Bra start, beröm från / Jannis
GillaGillad av 1 person
Tackar! Kom gärna med tips!
GillaGilla
Så kul det ska bli att följa denna bloggserie! 🙂 Teneriffa är ju verkligen bra mycket mindre än Kreta inser jag nu, men även där finns det sjukt mycket att se. Men jag tror nog man skulle kunna se nästan allt på Teneriffa på 1-2 veckor om man skippar strandhänget och satsar på att bila omkring och vandra istället 😉 Men blir ingen slappar-resa då!
GillaGillad av 1 person
Roligt att du hänger med!
GillaGilla
Pingback: Bloggen i backspegeln | ia mitt i livet