Tema ”Turist på östra Kreta”: 2. Måsten

Tanken med temat är att ge några tips och lite kommentarer kring att besöka östra Kreta. Vad finns att se, vad bör undvikas osv. Heltäckande för området? Det är en omöjlighet, men något att börja med! Jag vet inte i skrivande stund hur många inlägg det blir och vilka dagar de publiceras, men de kommer i obruten följ.

Ibland får jag frågan vad man ”måste” se på Kreta. Som jag nämnde i första inlägget är Kreta en stor ö, det går inte att hinna med allt. Dessutom är det där med ”måsten” intressant. Vem bestämmer vad man ”måste” se? Bör inte din egen nyfikenhet och dina intressen styra? Utgå från dina intressen, lämna en liten öppen del full av nyfikenhet och upptäckarlust. För du kan ju få ett nytt intresse, eller hur?
Dessutom ser vi olika saker. En ruinstad som ligger vackert kan intressera historiskt och arkitektoniskt. Och för någon är landskapet och naturen runt omkring den största behållningen.

Ett uttryck ställer jag mig dock helt bakom: den som inte varit på Knossos har inte varit på Kreta. Åk dit, gå med en guide, förundras över denna kultur vars skrift man inte lyckats tyda. Få helhetsbild genom att sedan besöka Arkeologiska muséet i Iraklio för att se alla fynden. Då får du en helhetsbild av Europas första högt utvecklade kultur och folk – minoerna. Och det var ungefär samtidigt som vi i norr gick från stenålder till bronsålder.

Detta inlägget handlar om det som oftast nämns i guideböcker, på hemsidor och andra informationsställen. Jag berättar inte om dem, det kan du läsa någon annanstans, utan ger egna kommentarer. Förslag på vägar till och från de här sevärdheterna kommer i eget kapitel om bilvägar. Några länkar får du till städernas hemsidor, där finns ofta det som saknas i guideböcker som t ex evenemang, information om aktiviteter, öppettider.

Agios Nikolaos – regionens huvudort med sin bottenlösa sjö (som är cirka 60 m djup). Väl värd ett besök, parkera i utkant eller vid marinan, många enkelriktade och smala gator med mycket trafik under säsongen. Strosa runt bland fina kyrkor, butiker, marinan med sina segelbåtar. Finns stränder inne i sta’n om du känner för ett dopp. Under sommaren kan det vara trångt och mycket turister. Kryssningsfartyg lägger till några gånger i veckan, i och runt staden finns många hotell. En av de första turistorterna på ön, faktiskt, i alla fall för skandinaver! Lite kuriosa: min syster var här 1974 och hon kallar den för ”den lilla fiskebyn”.
https://www.agiosnikolaoscrete.com/

Spinalonga – besöks med guide så man vet vad man ser (finns flera organiserade turer från Agios Nikolaos, Elounda och Plaka). Fascinerande att stå och gå där de stackars förvisade spetälska bodde och levde. Och innan dess venetianare och osmaner.

Elounda och Plaka – kusten norr om Agios Nikolaos tillhör inte mina favoriter. Mycket folk under säsong, väldigt lugnt övrig tid. Detta kallas ibland ”Kretas riviera”. Alltså inte speciellt billigt. Mirabellobukten är vacker, men den är ännu vackrare från andra sidan. Plaka är en charmig liten by att strosa i.

Kritsa – den kända handarbetsbyn. Som så ofta när något blir ”känt” så drar det mycket folk och kommers. Byn är värd att besöka, men var förberedd på att här är det business som gäller. Studera kvinnorna på huvdgatan en stund, det är ett skådespel i en försäljningskonst som kallas ”attack, sug tag, dra in”. Inkastarna på tavernorna i turistorterna ligger i lä! Hur mycket av varorna som är handgjorda kan ett tränat handarbetsöga avgöra bättre än jag.
Om du lämnar huvudgatan och traskar runt i byn kommer du att upptäcka hur vackert den ligger. Det är den ena fina utsikten efter den andra. Du får kanske syn på den vita kyrkan byggd i modern stil. Den var låst sist jag var där, jag vet inte hur den ser ut inuti.
Utanför Kritsa ligger Panagia Kera. En gammal kyrka tillägnad tre helgon och har därför tre kor. Det mest intressanta är väggmålningarna som anses vara de finaste i sitt slag på Kreta. Läs på före besök! När jag var där senast för ett antal år sedan satt en person utanför och delade ut broschyrer. Väldigt bra. Man behöver lite hjälp för att tolka vad man ser i målningarna.
En avtagsväg i Kritsas utkant leder till Lato, ruiner efter en antik stad, byggd av dorerna. Den är intressant därför att den är en av de få lämningar som finns från den doriska tiden och ligger väldigt vackert. Jag måste erkänna att jag i många år tänkt åka dit, men det blev inte av förrän förra året. Och jag blev förtjust!
Ovanför Kritsa ligger Katharou-platån som kan vara en del av en biltur (kommer i senare inlägg). Det är asfalterad väg upp, där finns tavernor, men jag råder dig att inte försöka korsa platån om du inte har hyrt en större bil eller jeep. Jag har korsat i en Fiat Panda och det gör jag inte om.

Sisi/Milatos – ett område som jag inte besökt så mycket. Sisi har en fin liten hamn, det är ungefär allt. Jag är mer nyfiken på den övre delen av byn som inte ligger nere vid havet. Jag vill besöka Milatos grotta som inte har några speciella geologiska fenomen, men en spännande historia.
Malia ligger bredvid Sisi och nu har vi ramlat utanför regionen Lasithi. Jag vill ändå nämna det eftersom här finns lämningar efter ett minoiskt palats. Jag var där för 4 år sedan och blev besviken. Otydliga och få skyltar, ingen guide, väldigt lite lämningar kvar. Allt sammantaget gjorde det svårt för mig att skapa mig en bild av platsen. Malia i övrigt är en ort som länge har legat engelsmännen varmt om hjärtat. De senare åren präglas tyvärr högsäsongen av den partajande delen av engelska ungdom.

Selinari – munkkloster som ligger utmed E75, nuvarande kloster byggt så sent som 1961. Här måste du stanna för att tända ett ljus så det går bra för dig på din resa. Ligger vackert vid en ravin som jag hoppas få vandra någon gång.

Neapoli – den gamla huvudorten i regionen. Härifrån kör du upp till Lasithi, men ta först en titt på byn. Sätt dig på ett kafé och njut av en iskall soumada (mandelsaft). Undrar du över byggnaden uppe på en kulle med mur och torn? Det är östra Kretas fängelse och den regionala domstolen ligger i sta’n.

Lasithi-platån – har sin historia, inga olivträd (för kallt). På sommaren kan det vara svårt att föreställa sig att platån kan vara avskuren och isolerad pga snö! Om du sett foto med mängder av möllor med vita segeldukar (möllorna pumpade upp vatten) och förväntar dig att få se det i verkligheten så tyvärr. Också här har utvecklingen gått framåt och vatten pumpas upp på annat sätt idag. Platån är full av saker att upptäcka: byar, museum, kyrkor, kloster. Ta dig tid, kör inte bara runt som många gör.
Kanske ett besök i Dikti-grottan? Enligt legenden var det här Zeus’ moder gömde honom tillsammans med en get undan hans fader. När han växt upp uppfyllde han spådomen hans far fått: du kommer att bli störtad av din egen son. De gamla gudarna kan det där med dramatik!

Gournia – lämningar efter en minoisk by. En annan sida av minoiskt liv och leverne än palatsen. I närheten ligger klostret Faneromeni, väl värt ett besök. Deras kyrka är en riktig grottkyrka och klostret är litet eftersom det är byggt på en mycket brant bergssluttning.

Ierapetra – Europas sydligaste stad och min stad får givetvis ett eget inlägg lite längre fram.

Sitia – en liten charmig stad som lever lite i utkanten vilket är synd. Jag åker gärna på dagsutflykt till Sitia. Det finns vackra vägar som leder dit och jag tycker om den lugna småstaden. De marknadsför för tillfället hela området, jag tror att tanken är att locka till sig olika turistgrupper. Smart!
http://www.visitsitia.gr/en/default.aspx
Toplou-klostret – stort, vackert. Det är många år sedan jag var där, men jag minns det fortfarande. Kända för väldigt gott rödvin.
Palmstranden Vai – är en strand med palmer. Jag minns när jag var där att jag tänkte ”jaha, och vad då?”. Nog en fin strand att spendera några timmar på, bl a lär man kunna hitta bärnsten.
Kato Zakros – här finns dels en ravin, ”Död mans ravin”, som är lättvandrad och kort, dels lämningar efter ett minoiskt palats. Ravinen har fått sitt namn av att man (troligen före minoerna) begravde döda i de grottor det finns gott om på ravinens sidor.

Det blev kanske lite långt. Det är så mycket jag vill berätta, måste begränsa mig…

Är det något jag glömt? Det dyker upp mer i kommande inlägg när jag skriver om fina vägar, att besöka byar, vett och etikett i kloster och kyrkor mm.
Kommentera och tipsa gärna nedan! Berätta vad du vill veta mer om!

RESTIPS – BOKA NU! Vandra på vårvackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

 

13 tankar på “Tema ”Turist på östra Kreta”: 2. Måsten

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är lite roligt med helgonen och referenser till Sverige och vår religionshistoria. Kyrkan i Simrishamn heter t ex S:t Nicolai-kyrkan vilket givetvis är Agios Nikolaos!
   Däremot tycker jag att det dåligt ställt med kvinnfolk i protestantismen. Anna och Maria och alla de andra är ju stora i de katolska och ortodoxa kyrkorna.
   Det är intressant! Det visar så tydligt att det är människor som tolkar och bestämmer vad som är ok eller inte – inte religionen och budskapet i sig.

   Gilla

   Svara
 1. Jan-Erik

  Det var en utmärkt beskrivning av områden en bit från Ierapetra. Jag delar din uppfattning om Vai. Toplou har jag sett flera gånger och tycker att man kan avstå!
  Nästa gång kanske du berättar om byarna på södra sidan inte minst de små bergsbyarna, som i några fall nästan tömts på innevånare. Men tavernor finns kvar.
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Margaretha Rudberg

  En guidning på Festos tyckte vi var intressant med den stora bördiga slätten nedanför (kommer inte ihåg namnet just nu.) Även Gortia.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tycker faktiskt att Festos på Mesara-slätten slår Knossos, kanske för att det inte är så mycket rekonstruerat. Men Knossos är bra som ”förstagång” plus att det ligger centralt och bra.
   Gortyn – Gortys – Gortia (svårt det där med att översätta bokstäver) står på min ”kvar att uppleva”-lista.

   Gilla

   Svara
 3. Trond

  Herlig Ia! Her var det ett par tre ting vi helt klart vil skrive under på! Gleder meg til du kommer til sørkysten… Både øst og vest om Ierapetra… 🙂 Gortynia var forøvrig den romerske hovedstaden på øya. Kjøpte også den boka som tar for seg den teksten som er innhugd i en vegg der. Der handler i all hovedsak om hvor mye som skal bøtes når hvem har voldtatt hvem av frie menn, fire kvinner, slaver og slavinner…. Og sikkert noe om politikerne også uten at jeg husker akkurat det. Ett lite spørsmål: Har du vært oppe i Kapetaniana/Thalori village og/eller Lentas? 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Monica Bauer-Nilsen

  Er så enig i alt du har nevnt, bortsett fra en setning, hvor jeg mener at du tar feil!! Jeg har vært på Kreta, hvert år de siste 21 årene, de siste ti årene tre-fire ganger pr år, og….hold deg fast: Jeg har aldri vært på Knossos, og har heller ingen umiddelbare planer om å dra dit! Man lærer ikke å elske Kreta ved å ligge ved et basseng på et All- inclusivehotell i f.eks Platanias, og ta en guidet busstur for å gå i kø på Knossos…..
  For mitt vedkommende har Kretalidenskapen oppstått av noe langt mer enn Sunwing- guiders buss- mikrofon-stemmer….Min lidenskap har kommet mer og mer ettersom jeg har beveget meg UTENFOR turistområdene. Til de små fjell-landsbyene med kafeneion’er proppfulle av ekte kretisk gjestfrihet, sjarmerende hus, bebodde eller ubebodde, spennende dyretråkk innover fjell-landskapet, bortgjemte strender hvor selv en så kontrollert 50+ norsk kvinne som meg kan våge å være naturist…ganske enkelt fordi det ikke finnes andre på mange kilometers avstand.
  Oppleve mangfoldet i den kretiske naturen, luktene, folket. ” Kommunisere” med lokalbefolkning med hjelp av et snevert ordforråd på ca 20 greske ord.
  Våge å dra dit utenom sesongen. Oppleve værskiftene, nesten like hyppig som det vestnorske været. Kjenne at jo….jeg begynner å kjenne Kreta! Det Kreta du skriver om Ia😊 Men ikke Knossos!!!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Minoerna är en del av hela Europas historia och jag tycker att den är både fascinerande och viktig. Och man måste inte köa eller åka guidade bussturer för att uppleva Knossos. Man kan köra dit i egen bil och ansluta sig till en av de lokala guiderna som finns på plats. Väldigt duktiga och intressanta!
   Håller med dig i övrigt, men när det gäller historia får vi vara överens om att inte vara överens. Att känna till Kretas historia är för mig en del av att känna till ön. Det är svårt att ta bort delar eftersom allt utgör en helhet, allt har påverkat det som finns idag och som vi tycker så mycket om.
   Men alla måste inte göra allt, man kan ta till sig info på många sätt.

   Gilla

   Svara
   1. Monica Bauer-Nilsen

    Kreta ville selvfølgelig ikke vært det Kreta vi kjenner uten den minoiske historie. Jeg regelrett sluker det som finnes av gresk historie, gresk mytologi osv.osv Kjenner nok nå, i denne fasen av livet at jeg har større nytte av og glede av å prøve å få en gradvis forståelse og kunnskap av det samfunnet Kreta er i dag. Hvorfor er det slik? Hvordan er folket, hverdagen, stoltheten deres..( ja….noe er pga Knossos..), gjestfrihet, språket, krigshistorie…osv Knossos, det antikke Grekenland hadde jeg som særemne på universitetet i 1980…….🤓

    Gillad av 1 person

    Svara
 5. trond

  Bare av nysgjerrighet Ia; Når kjørte du over Katharou-platået? Er det flere år siden? Eller nå nylig? Vi har også kjørt over der nemlig… 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det var i januari 2011 och bl a såg det ut så här https://www.flickr.com/photos/ialofquist/5353828025/in/photolist-9a6QD4-9a9Tu1-9a9TJh-9a6Q6P-9a6Rbn-9aa1JS-9a9Urm-9a6LxK-9a9XF7-9a6MYa
   Vägen över Katharou-platån var inte det enda problemet utan även småvägar mellan platån och Males.
   Jag tipsar i stort sett aldrig om vägar utan beläggning. Dels för att en sådan väg kan vara farbar en vecka och förstörd nästa vecka, dels därför att den försäkring som följer med hyrbil oftast inte omfattar underredet på bilen (och det är inte specifikt för Kreta).

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s