Dela med sig i stort och smått

Dela med sig är väl en trevlig idé, fast kanske det inte alltid blir positivt för alla. Och det kan vara på olika plan och nivåer.

Jag har utlovat att dela med mig om det nuvarande politiska läget i Grekland, men du får ursäkta. Det blir inte idag heller. Det är många turer för tillfället, med bl a IMF, så jag kan behöva en vecka eller två för att reda ut och försöka förstå innan jag kan berätta för någon annan. Men det finns annat att dela!

Imorgon lördag kommer påven till Lesvos och besöket ska absolut inte ses som någon kritik eller ställningstagande angående EU:s deportationsplan. Nej då, han kommer av religiösa och humanitära skäl. Det är roligt att invånarna på Lesvos får uppmärksamhet, alla som tagit emot flyktingar på öar och fastland har gjort en otrolig insats och verkligen delat med sig. Patriarken, dvs ledaren för världens ortodoxa, kommer också dit. Fast lite märkligt är det att de valde just Lesvos om det inte ska ses som ett ställningstagande. Och att de ska besöka flyktingar som väntar på att bli deporterade. Jag menar, de kunde ju valt vilken grekisk ö som helst och besökt vem som helst om det bara handlar om humanitära och religiösa skäl. Hm. Verkar finnas en något dold agenda här. Men de delar i alla fall med sig av sin tid och uppmärksamhet. Kanske framför allt den uppmärksamhet som är knuten till deras positioner.

pope_varthjpg-thumb-large

På tal om att dela med sig så är kristna kyrkan lite fascinerande. Där delas ingenting utan var och en har sitt: anglikaner, protestanter, katoliker, ortodoxa och alla andra samfund och sekter. Och det är oro i de egna leden också. Vet du att det finns ett kloster i munkrepubliken Athos som inte gillar den ortodoxa kyrkans kontakter med andra troende som katoliker, protestanter osv? De har mer eller mindre belägrat sitt kloster och vägrar lämna det. Då skickade ortodoxa kyrkan dit andra munkar som skulle bo där istället, men de blev bortkörda. Strida för den rätta läran har människor visserligen gjort i alla tider, men jag trodde nog att vi kommit lite längre. Fast lite kul är det med ”munkmotståndsrörelse”! Som borde se kontakterna som en möjlighet att dela med sig av och sprida den sanna och rena läran.

På tal om trossamfund är väl USA ett exempel på märkliga och omärkliga trossamfund. Och på tal om USA kommer Obama till Hannover på söndag för att hjälpa Merkel att öppna Hannover-mässan. Nu tror jag att damen är fullt kapabel att göra det själv så det är väl ett litet svepskäl för att träffas och få en pratstund. De ska bl a prata om Grekland. Och flyktingsituationen i EU. Jag vet inte riktigt vad USA kan bidra med när det gäller Grekland mer än att ryta till att ”nu får ni se till att få slut på det här käbblet så vi får igång världsekonomin igen”. När det gäller flyktingsituationen måste USA ha mycket att bidra med, t ex hur gamla invandrare ser till så att nya invandrare blir illegala (speciellt de som kommer söderifrån) eller i alla fall andra klassens medborgare. Eller lite tips om skärpta gränskontroller.

obama_merkeljpg-thumb-large

Nä, de där stora världsfrågorna får jag nog lämna till de stora pojkarna och flickorna som vet bättre. I min lilla värld tar vi i dagarna emot damm och sand från Afrika – det är också ett sätt att dela med sig. Man kan tycka att så’nt skräp kan de väl behålla själva, men då är man lite negativ. När så’nt här är på gång går myndigheterna ut med en uppmaning till de som har allvarliga andningsbesvär att de ska stanna inomhus. Tänk så mycket de får gjort i sina hem under dessa dagarna! Ta hand om vinterkläder, torka ur köksskåp, ringa de där samtalen som aldrig blir gjorda. Vi andra får möjlighet till extra fysisk träning på måndag när vi ska städa bort eländet från balkonger, jalusier och allt annat utomhus.

Mina grannar mitt emot delar med sig av sin boendeyta till en ny hund. De har en hund sedan tidigare. Tydligen kan de två hundarna inte vistas i samma rum när de är ensamma utan blir inlåsta i olika rum eller en i ett rum och en på balkongen. På det sättet får vi alla ta del av skällande, ylande, gnällande och pipande utan att behöva gå ut med hundarna eller ge dom mat eller annat besvär. Det får man väl kalla osjälviskt att dela med sig till ett helt kvarter!

mpora_com

Stillstudie av mig när hundarnas oväsen fört mig över gränsen så jag desperat slår huvudet i balkonggolvet? Tur att där är gott om sand.

Lite trist bara att jag inte kan vara på min balkong, men den är i vilket fall som helst snart full med sand från Sahara. Men nu är det helg, det ska bli skönt. Har lite funderingar på att köra ett tema här i bloggen i nästa vecka, vi får se hur det blir med det.

Ha en bra helg och njut av söndagsfrid!

Foto 1 och 2 från ekathimerini.com
Foto 3 från mpora.com

 

RESTIPS – BOKA NU! Vandra på vårvackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

 

2 tankar på “Dela med sig i stort och smått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s