Smått och mysko

Idag har jag haft en underbar vandringsdag i den ljuvligaste vår i det vackraste landskap! Fick bra inspiration till blogginlägg på företagsbloggen, det får bli under morgondagen.

Klockan ringde halv sex. Iväg till busstationen, sta’n nästan helt tyst och färd i vacker soluppgång. Kontrollören/biljettförsäljaren var en av mina favoriter. Han är lite stel, allvarlig, fåordig men jag får alltid hoppa av där jag önskar och han glömmer aldrig att påminna mig. Jag tror att bussen är lite av hans domän där han tar sin uppgift på allvar. Vi ska transporteras och det ska fungera. Inget lull-lull eller trams. Härligt proffsig människa!

Jag gjorde två små misstag idag. Struntade i vandringsbyxor och tog shortsen direkt på morgonen. Det var dumt, det är väldigt kyligt på morgonen i skuggan innan solen kommit upp en bit och börjat värma. Det andra misstaget var att jag glömt handla, jag brukar ha bananer med mig. Mättar och ger energi. Några saftiga mandariner slank ner i ryggsäcken tillsammans med frukost. Oj, så hungrig jag var när jag kom hem! Sällan jag brer mackor och fixar kaffe så snabbt, men det gick i en farlig fart.

Jag vandrar huvudsakligen på breda stigar eller småvägar eftersom jag inte vill gå med näsan nere vid fötterna. Jag vill kunna se mig omkring, upptäcka och njuta av naturen, vyer, himlen och havet. Inte glo ner i marken. Men det går ju inte nu! Om huv’et inte får fara runt och blicken ofta riktas neråt skulle jag missa halva våren. Det är smått, smått men fullt av liv och energi! Det är så mycket på gång i den där mikrovärlden med knoppar och blommor och blad och löv. Titta här (mobilen är en Sony Xperia):

DSC01553

Jag fick syn på att fenomen som jag inte sett förut, väldigt mysko. Kanske du kan förklara det? Skriv gärna i kommentarsfältet i så fall!
Plötsligen hade jag liksom en streck över vägen framför mig. Det var ett gäng larver eller maskar som hängde i varandra på nå’t sätt och sakta, sakta rörde sig framåt. Strecken var cirka 5 meter och obruten. Lite längre fram höll jag på att trampa på en ring av larver eller maskar. De rörde sig inte, hade bara bildat en stor ring och låg stilla. Undrar hur de klarade solen när den stod högt på himlen.
Vad är det dom har för sig och varför?

DSC01546

DSC01554

Nu är jag duschad, avslappnad och mår riktigt gott! Om ett par timmar blir det middag ute, inte läge att ställa sig vid pannorna idag, inte.

Ha en skön helg och må gott i söndagsfriden!

Foton på min flickr-sida!

 

RESTIPS – BOKA NU! Vandra på vårvackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

15 tankar på “Smått och mysko

 1. kathryn palu

  Hej Ia,
  Kunde inte låta bli att kolla upp ditt fenomen;) Så lova att du aldrig rör vid dem om du skulle råka ut för det igen. Vilken härlig dag du haft. Soliga hälsningar Kathryn

  Faktaruta

  Processionsspinnare-/larver omfattar flera arter av nattfjärilar vars larver lever av tallbarr eller ekblad. Fjärilarna är spridda över hela Europa. I Sverige finns en nordlig art främst på södra Gotland. Spinnarnas larver har sylvassa mikroskopiska nålar på ryggen som sprids i luften på samma sätt som pollen. Nålarna fastnar på och tränger in i hud och slemhinnor samt i luftvägarna (ibland ger detta astmatiska besvär), munhåla, svalg och ögon.
  Hos känsliga personer uppkommer efter 12–24 timmar lokal rodnad och svullnad med klåda. Inom ett par dygn bildas blåsor. Hudförändringarna påminner om loppbett. Ibland följer svåra allmänsymtom. Många får inga eller bara lindriga besvär trots massiv exponering. Orsaken till den stora individuella variationen känner man inte till.
  I Medelhavsområdet och i Mellaneuropa utgör spinnarna ett stort hälsoproblem. Även djur drabbas och hundar få svåra andningsbesvär och kan t o m dö om de nosar på larverna.

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Å fy tusan! De såg så mjuka och luddiga och go’a ut! Men varför hänger de ihop och bildar de här långa strecken? Jag får också ut och googla nu när vi i alla fall vet vad det är typer.

   Gilla

   Svara
 2. Elsa Magnusson

  Hej Ia! Du kan konsten att ge mig hicka, såg först inte bilderna som du lagt med, men kunde på beskrivningen förstå vad det var. Du har verkligen träffat på en av de otrevligare bekantskaperna i vår natur. Här i Spanien har hundägarna stora problem om deras hundar nosar på dem eller ännu värre äter dem, hade för någon vecka sedan bekanta vars hund fick mycket allvarliga problem med igensvullen strupe, magkramper så hade inte veterinären visst vad som behövdes hade inte hunden klarat sig. På Wikipedia kan du se bilder på den länk jag lagt med. samt en artikel från en tidning här nere. Ser vi dessa caterpillers är vi skyldiga att anmäla det till receptionen direkt. Pinjeträd=varning på våren!

  http://emergencyfirstresponse.es/dangers-of-the-pine-caterpillar/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Caterpillar

  Sköt om dig och trampa inte på dem!
  Kram
  Elsa

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för info! Nu börjar jag fundera över hur det går för getter och får….kanske de har nå’n inbyggd varningssystem.
   Ska kolla länkarna!
   Kram

   Gilla

   Svara
 3. juliann66

  Men vilka intressanta frågor svar jag läste här! Naturen är märklig och påhittig 🙂
  Tur du hade kameran mellan dig och ”dom”.
  Älskar bilderna som alltid!
  Hoppas du fick nåt riktigt smaskigt att äta efter blundern med bananerna, även om jag aldrig saknar sådana. Jag får vara på väg in i koma innan jag äter en sådan 😉
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi har nog alla våra energipåfyllare och bananer funkar för mig på vandring, enkla att packa också. Äter aldrig bananer annars av någon underlig anledning….
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara
 4. iamittilivet Inläggets författare

  Jag har hittat lite olika uppgifter om varför de går i gåsmarsch.
  1. De har spunnit hela dagen och är sent på dagen/tidig kväll på väg att äta blad.
  2. de är på väg att leta upp ett hål i marken där de ska göra kokonger för att gå in i nästa stadie.

  Det är ”unga” larver som bildar gåsmarsch medan ”äldre” larver kan bilda figurer så den cirkeln jag såg var väl äldre larver.

  Mycket märkliga saker som pågår i naturen…..

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hej Ia! Härligt att läsa om dina naturupplevelser i vårnaturen, speciellt i ”Hyrbilsdagar”!
  I detta blogginlägg blev jag otroligt förvånad att läsa om att ni tydligen fortfarande har biljettkontrollanter på bussarna (”eispraktores”)! Det har inte vi haft sedan den ekonomiska krisen drabbade oss för 6 år sedan. Inte på någon buss här i Perachora/Loutraki/Korint-området. För att inte tala om all indragning av bussturer.

  Ja, de där fjärilslarverna är ett fenomen varje vår. Jag minns tyvärr inte vad de sa att larverna heter på grekiska, men de förekom i massor, bl a på skolgården där min dotter gick och uppe i den stora (skogs-)parken i Loutraki. Om jag minns rätt hängde de även i långa ”snören” från tallarna och inte bara på marken. Barnen blev varnade av lärarna att inte röra vid dem, men jag minns att åtminstone en pojke fick svåra allergiska problem. Konstigt nog har jag inte sett ett enda ”snöre” sedan vi flyttade upp i bergen för 10 år sedan.
  Καλό μήνα, god månad! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Alltså, på de flesta långturer som t ex Ierapetra – Iraklio är det oftast 2 snubbar: en chaufför och en som säljer/kontrollerar biljetter. Jag tycker att det är ett kanonsystem! Slipper förseningar pga att folk ska leta upp mynt eller sitt busskort vilket är väldigt vanligt i Sverige. Här stiger folk på och bussen kan köra igen direkt.
   Jag har vid några få tillfällen råkat ut för ”flygande” biljettkontroll, men det verkar väldigt ovanligt (vanligare förr i tiden, tycker jag).
   Måste erkänna att jag var nära att röra dom för jag var nyfiken på om de hängde ihop eller bara hängde efter varandra…..väldigt glad att jag lät bli….
   Καλό μήνα!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Ja, så har vi också alltid haft det förr, chauffören + en kontrollant/biljettförsäljare. Ibland undrade jag hur han kunde hålla reda på vem som var nypåstigen i en knökafull buss, där folk t o m stod i gången. ”Flygande” biljettkontroll har jag ej varit med om på åratal.
    I Stockholm kan man inte köpa biljett av busschauffören längre (på grund av rånrisken). Alla resenärer måste ha ett elektroniskt kort, på vilket man laddar ner sin ”reskassa” och fyller på vartefter. Kortet heter Access och köps i Pressbyråkiosker samt i automater i tunnelbanan. Ett ganska smidigt sätt det också.. 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     I Skåne kan man inte heller betala kontant utan ska ha ett laddat kort som bara dras i en läsare. Smidigt! Tyvärr kan man ladda kortet på bussarna med kreditkort och nu införs även kreditkortsbetalning för biljett. Och allt detta kreditkorthanterande betyder att tidtabeller inte hålls såvida inte busschauffören gasar på mellan hållplatserna. Jag vet inte om den stressen gjort deras arbetsmiljö så mycket bättre.
     Jag tycker att det är konstigt att bussåkandet inte ökat rejält här nere med tanke på den ekonomiska krisen.

     Gilla

     Svara
 6. Maria

  Usch, vilka obehagliga larver som kan ställa till med sån skada..! Jag brukar ju tycka att ludna larver är söta, hittar jag en i Finland t.ex. så plockar jag upp den och gosar lite med den, haha 😀 Men ska försöka minnas att aldrig röra ludna larver utomlands… För dessa finns väl iaf inte i Norden..?

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Maria

    Men hjälp, då vet jag inte om jag kan känna mig så säker ens i Finland :O Men efter en snabbgoogling verkar de åtminstone inte vara vanliga här (om de överhuvudtaget finns), så tror inte de existerar just där jag bor iaf 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag ska skriva upp i mitt minne att allt i naturen ska vidröras medelst verktyg. Jag var ju nyfiken på om larverna satt fast i varandra, som tur var petade jag inte på dom, nästa gång blir det till att leta upp en pinne! 😉

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s