En vandring i närheten

Tredje dagen med blåst, men nu måste jag bara ut och vandra. Lämnar Ierapetra vid sju-tiden och tar sikte på närmaste by. Inte många ute, allehanda hundar sätter igång ett förfärligt liv när jag passerar. Det sägs att det är lugnare på landet än i sta’n, men det vette sjutton.

Mässa pågår i byns kapell och jag blir lite förvirrad. Det är väl onsdag idag? Kristi himmelsfärd kan det inte vara eftersom påskarna sammanföll i år så vi borde vara i takt. Vandrar ut ur byn och upp mot bergen. Ganska kraftigt motlut och jag börjar känna lite tvivel över min idé att erbjuda vandringsdagar. Finns det verkligen nå’n som är intresserad? Som är lika knäpp som jag som gärna svettas och kämpar en stund för att få belöningen: tystnad, natur och vyer.

Fortfarande är bergssidorna skiftande av gul ginst och olika gröna nyanser, men våren övergår nu i försommar. Fåglar kvittrar och underliga varelser flyger kring benen. Står alldeles stilla en stund och bara njuter av bergen, grönskan och Libyska havet på ena hållet där ön Chrissi avtecknar sig tydligt idag och Mirabellobukten på andra hållet. Bakom mig rör sig några getter på väg ut till det dukade frukostbordet. Det är gott att vara.

Blåsten är stundtals lite väl kraftig häruppe. Bra, då vet jag det. Tar mig upp till profeten Elias kyrka där vinden tjuter ordentligt. Nyckel sitter i dörren (det är tillit!) så det blir en stunds lä och tända ljus.

Dags för medlut och det tycker jag nästan är jobbigare än motlut. Måste hålla emot så att inte benen springer före och fötterna snubblar. In i byn Kato Chorio och se’n lätta, raka vägen till Ierapetra.

Ingen lång vandring, men det är det som är så lurigt när det gäller berg. Jag mäter mina vandringar här i tid, inte i avstånd. Läste nå’nstans att så gör man ofta i bergstrakter, t ex i Österrike. Längden har underordnad betydelse, det är landskapet som styr takt och pauser.

I eftermiddag har jag varit väldigt upptagen: tvättmaskinen kom sent igår kväll! Två maskiner tvättade och redan torra. Nå’n nytta med blåsten. Sofia frågade idag om jag saknar tv, men vem behöver det när man har tvättmaskin!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s