Åldersplus blir minus

Ingen säger det högt eftersom det inte är lagligt. Men det finns där, outtalat. Jag har känt det och jag vet att jag inte är ensam. Jag har skrivit om det här på bloggen. I förra veckan fick jag ett urklipp från Aftonbladet. Det är uppfriskande att fler och fler lyfter fram det, det måste pratas om och erkännas så vi kan göra nå’t åt det. Vad jag menar? Jo, åldersgränsen för när vi är uträknade, inte attraktiva, inte intressanta när det gäller arbetsmarknaden. Hur mycket erfarenhet har samhället, dvs vi, råd att förlora?

Aftonbladet Läsardebatten: Åldersdiskriminering
Är du över 55 kommer du inte ens till intervju

Jag deltog vid rektorsakademins 10-årsfest i Stockholm. Vi var många från skola och näringsliv. Vid kaffet blev vi tre personer kvar vid bordet. Det var jag, grå-vit hårig och två damer med samma hårfärg. Inte bara hårfärgen var densamma utan vi var även 55-plussare alla tre. Det visade sig att vi alla hade en sak till gemensamt: vi var arbetslösa före detta rektorer.

Vi tre var tämligen erfarna rektorer och ledare. Alla tre är vi ense om att vår ålder, alla över 55, spelar en stor, för att inte säga avgörande roll till att vi numera så ytterst sällan kommer ens till en intervju.

Politiker talar om att höja pensionsåldern, vilket stämmer mycket dåligt med verkligheten då det idag handlar om att du ska vara mellan 30 och 49 år för att vara attraktiv på den så kallade arbetsmarknaden. Våra alltför många arbetslösa ungdomar sitter i samma båt som oss 55-plussare.

Damerna och jag hade i det närmaste samma erfarenhet av arbetslöshetens helvete och jag blir lätt chockad över hur vår tidsanda är beträffande fokuseringen på ålder och synen på oss arma vit-gråhåriga erfarna 55-plussare som hamnat i ett utanförskap.

En arbetsplats, oavsett inom vilken näringsgren, kommunal, statlig eller privat mår väl av att ha en bra mix både vad gäller medarbetarnas ålder, kön och kompetens.

Håkan Carlberg
Arbetslös rektor med 20 års erfarenhet som ledare.

4 tankar på “Åldersplus blir minus

 1. anneli

  Hej Ia! Jag fick tips om dig av Angela via Facebook. Klart man blev nyfiken! Och nu har jag tittat in till dig som du ser. Första inlägget gillar jag verkligen, visst stämmer det där. Det är så sjukt, tänk om dom bara fattade vilka resurser vi är och så kompetens vi har. För att inte tala om all livserfarenhet, bara det är värt en hel del!
  Nu ska jag se mig omkring ordentligt hos dig………… 😉

  Gilla

  Svara
  1. Gela

   Kikar in här och klickar på ”like” för att du, Anneli, har hälsat på Ia… 🙂

   Ja, det är sjukt och trist att värdefulla resurser och kompetens inte uppskattas. Jag var på intressant möte igår med 3 kvinnor i ‘vår ålder’ och vi talade just om detta. Alla har vi mycket att komma med, mycket att dela med oss av…

   Skinn på näsan får man inte hur som helst…det får man inte hur som helst…och det ska vi vara lika glada för de där skrattrynkorna…typ… 😉

   Må så gott, ni båda!
   Kram / (An)Gela

   Gilla

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    Problemet som måste lösas: hur få arbetsgivarna att tänka annorlunda? Och det vore intressant att höra hur politikerna tänker kring höjd pensionsålder – det funkar ju inte om arbetsgivarna envist håller fast vid ”gammal”-tänket.
    Skinn på näsan är bra – i alla fall på halva…den andra halvan kan väl vara lite nyfiken och ödmjuk. 😉

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s