Hemma igen efter Skåne-besök!

Så har jag kommit hem efter besöket i Skåne! Det var ett tag se’n jag var där, närmare bestämt augusti 2021. Denna gång var det en idé och önskan som växt fram de senaste åren: konstrunda på Österlen. Det är nio-tio år se’n sist och mina favoriter är som jag – de blir inte yngre.

Jag ville också fira protestantisk påsk och något som jag tycker är väldigt fint är alla dekorationer utanför hus, i rondeller osv. Påskris, färgade band, harar (som jag aldrig fattat vad de har med påsken att göra), ägg – härligt att se!
Och givetvis passa på att handla lite som inte finns här!

Jag ska inte trötta ut dig med alla detaljer under mina 12 dagar. Det var fint att träffa familj och vänner. Jag hinner aldrig med alla, men denna gång träffade jag en vän som jag inte sett på nio år! Så roligt!

Jag har tillbringat dagar i Skanör, Gislövs läge, Kivik och Ystad. Av mina 12 dagar var en (1) mulen med några tama skurar! Alla andra dagar strålade solen. Så jag fick uppleva att våren kom krypande. Träden låg i startgroparna och buskar och häckar blev grönare och grönare.
Systerdottern tog med ut på vandring på natur- och kulturleden Gårdlösaleden. Smedstorps byalag har lagt upp leden och det finns informationstavlor om tidigare gårdar, domarringar, stenbrott med mera. Naturen var omväxlande med barr- och lövskog, ås, öppna landskap och hagar omgärdade av stengärden (uppsvenskar säger nog stenmurar). Vi belönades med vit-, blå- och gulsippor, vårlök och andra små blomster. Visst är våren på väg!
Och så skönt det är med en vandringsledare! Jag bara följde med, såg mig omkring i lugn och ro, njöt av natur och landskap. Jag önskar att fler upptäcker fördelarna – inte bara i mitt eget intresse av att få vandringskunder utan för att vandrare ska få en större och bättre totalupplevelse.
Foto från vandringen finns på min flickr-sida!

Konst blev det i dagarna tre, mestadels ÖSKG som är den ursprungliga konstrundan i Skåne, men även några i Österlen Syds konstrunda. I år firade de 55 år! Bara en av mina favoriter, Gösta Calmeyer, fick jag inte uppleva vilket beror på hans höga ålder så ingen utställning i år. I övrigt en intressant och vacker blandning av fotografi, skulptur, oljemålning, akvarell, keramik, textil, sandmålning med mera.
Här en favorit från varje dag:

Från vänster till höger:
Fotograf Henry Arvidsson https://henryarvidsson.com/ – den här fick följa med hem!
Konstnär och artist Maria Hillfon http://www.hillfon.com/index.php?lang=sv – vackra färger, stora blommor. Generöst och jag blir alltid glad!
Skulptör Sven Åke Ekberg https://www.svenakeekberg.se/ – glimten i ögat så denna skulpturen heter ”Kvinnostyre”!

En mängd god mat konsumerades! Det jag bjöds på i hemmen kan jag inte tipsa om, tror inte att de skulle uppskatta en kö utanför dörren, men allt var gott och smarrigt!
Offentliga matställen:
Sjöfolket i Simrishamn – som en matgäst sa vid vårt bord: ”Man blir aldrig besviken!”. Godare lunch får man leta länge efter.
Martini i Kristianstad – italiensk restaurang, klart värd fler besök.
Talldungen i Brösarp – dags för för tidig födelsedagsmiddag för systerdottern och mig. Fin miljö med utsikt över skog och Brösarps backar. Mat och dryck smakade mera…
Köpmangatan 6 i Borrby – i det blå huset blev det ett lunchstopp under konstrunda. Kan rekommenderas! (har ingen hemsida)
Stationen i Ystad – jag hittar bara hemsida till Bed & Breakfast, men man kan besöka deras restaurang utan att bo där. God mat och väldigt trevlig service. Kvällen avslutades med Kaffe Karlsson på King’s Head på Regementsgatan – mysig pub.
Hotel Svea i Simrishamn – här såg vi fram emot en god lunch. Varit där förut och det har varit bra, men detta besök blev en besvikelse. Lunchmaten slut vid 13-tiden trots att det annonserades lunch till 14. Servicen avslagen och ointresserad. Bättre kan de!!
Hamnkrogen i Kivik – deras öppettider passade inte in i våra planer denna gång så jag fick klara mig utan deras goda fläskfilé. Gå gärna dit!
Le Sommelier på Kastrup – det har blivit tradition att vara i god tid så jag kan njuta av deras råbiff och goda vin!

Ett tips till: Österlen har bara en stad och det är Simrishamn som i år firar 900 år! Åk dit, kolla vad som är på gång, besök Österlens museum.

Uppdatering med glömt tips: titta in hos Leif Handlare i Smedstorp! Underbart fin retrobutik.

Att ha två länder kan vara splittrande, men jag hör hemma här i Ierapetra. Jag kommer dock alltid att vara österlening även om jag inte är Österlenbo. Att jämföra två länder ger funderingar och att jämföra Skåne och Sverige med när jag bodde där ger också funderingar. Jag är ganska tagen och lite chockad över hur digitalt Sverige blivit, men det får bli ett eget blogginlägg med exempel. ”Mitt” Österlen finns inte längre vilket jag nämnt i tidigare blogginlägg. Det är både tragiskt och komiskt att se hur gränserna för Österlen tänjs av orter som vill locka till sig turister samt fastighetsmäklare som vill dra fler spekulanter och högre priser. Det är märkligt att det numera bor en ”konstnär” i vartannat hus, det känns som om väldigt många personer försöker profitera på den kända konstrundan.
Och jag har tidigare skrivit att jag tycker resdagar blir värre och värre. Det blir de inte längre utan nu är de helt enkelt pest. Jag måste komma på nå’t sätt att ta mig igenom dem för jag vill ju besöka andra platser än Kreta.

Denna veckan är ”Stora veckan” här. Påsken firas i två veckor där korsfästelsen och uppståndelsen är denna helgen. Varje dag i ”Stora veckan” har sin betydelse. Igår färgades ägg röda och det åts dolmades. Sent igår kväll eller tidigt i morse kläddes epitafen som ska bäras runt ikväll. Mer om påskfirandet i nästa blogginlägg!
(jag har skrivit en hel del i bloggen om apokries, fastan, påsk. Använd sökfunktionen här i bloggen)

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!


9 tankar på “Hemma igen efter Skåne-besök!

 1. Thalassa

  Trevligt inlägg, som vanligt. Vad roligt att du fick så fint väder här! Kan inte säga att vi haft så många fina vårdagar i östra Sörmland, men ett par av påskhelgens dagar var härliga.
  Konstrunda på Österlen har jag många gånger lagt upp på önskelistan, men den har inte blivit av. Har däremot åkt på rundor på Gotland några gånger.

  Att ”höra hemma” i sin barndomsstad/ort …. Gissa hur jag känner mig i Kiruna! När man kör fel på väg in till stan och plötsligt är på väg till Narvik, börjar om och pilen pekar mot Luleå, när nästan alla kända byggnader är borta – då är det skönt att åtminstone bergen står på sin vanliga plats!

  Trevlig helg – Καλό Πασκα!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Gör allvar av konstrunda – du kommer inte att ångra dig!
   Måste kännas konstigt och vilset med så stor ”ommöblering” av hemorten.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Carola

  Tack för trevligt inlägg!
  Efter vårt besök på Kreta i mars vill jag bara berätta ( angående digitaliseringen) hur mycket vi uppskattade det enkla,” gammaldags”. Att någon tankar bilen åt en vid bensinstationen, att man kan betala med pengar till busschauffören, eller köpa biljetten i kassan på förhand, att någon kontrollerar biljetten utanför bussen så man kommer på rätt buss, att det finns anställda i bussen som vid varje stopp berättar var man är. När vi var på Sardinien måste man ladda ner en app för att kunna åka buss, ifall det inte fanns någon biljettautomat på stället man befann sig ( vilket var fallet). Där fanns inga busstationer där man kunde få hjälp om man inte lyckades ladda ner appen och busschaufförerna visade ingen tendens att vilja förstå ens dilemma, än mindre hjälpa.
  Vi har funderat varför vår resa gav en så härlig stämning ( jämfört med Italienresan) och har kommit fram till att det nog var det genuina, enkla, trivsamma och de trevliga och hjälpsamma människorna som påminde oss om att vi älskar Kreta och människorna där. Vi har också reflekterat över att det kanske är enklare att bli äldre på Kreta än i Norden, åtminstone med tankte på digitaliseringen. Här digitaliserar vi många tjänster även för äldre, även sjukvården, 10 år för tidigt enligt mitt tycke!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Här har digitaliseringen tagit stora kliv under stödlånstiden på kreditgivarnas uppmaning. Inte dåligt, anser jag, men det gäller att fundera över vad som är nå’n idé att digitalisera och att inte bli så enkelriktad. Här finns kontanter och kort parallellt.
   Sjukvård ska man vara försiktig med att digitalisera. Det handlar inte om ålder egentligen utan att de flesta som uppsöker sjukvården mår inte bra. En människa som möter upp är en nödvändighet, tycker jag.
   Ska blogga om digitaliseringen nästa vecka!

   Gilla

   Svara
 3. Pingback: Digitaliserat – snarare helvete än himmel | ia mitt i livet

 4. Lena i Wales

  Vad härligt att du hade det bra i Sverige och fått uppleva så mycket.
  Jag tycker det känns mest positivt att leva i olika kulturer, fast för mig är Sverige där familjen och vännerna finns, betydelsefullt, speciellt när man har några år på nacken.
  Trevligt med två olika påskfiranden.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har vänner både här och där och numera är det ju så enkelt och smidigt att hålla kontakten så det fungerar bra. Men det där med att hålla kontakten är ju till syvende och sist upp till individen att ta tag i.
   Två firanden var trevligt, men jag föredrar den ortodoxa påsken.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s