Tillbaka i vardagen

Efter resan till Italien två veckors bloggande, sortering och publicering av foton har jag landat i vardagen. Nästan. Lite, lite är jag nog fortfarande kvar i Neapel och Rom. Det tar ibland lite tid att bearbeta upplevelser för att sedan lägga dem i minnesarkivet.

Så det har egentligen inte hänt så mycket att blogga om. Idag, den 8 november, är Änglarnas dag då ärkeänglarna ”firas” i den ortodoxa kyrkan. De är minst sju stycken vilket skiljer sig från vår kyrka. De är viktiga budbärare och bekämpar ondskan. Mer om ärkeänglar.
Det är också minnesdag av sprängningen i Arkadi-klostret utanför Rethymno. Under den kretensiska revolten 1866 kämpade man för frihet från ottomanerna. I klostret fanns 259 beväpnade män (varav 49 munkar) och 943 civila (mest kvinnor och barn. På morgonen den 8 november 1866 anlände ottomanerna med 15 000 man och 30 kanoner. Strider bröt ut, ottomanerna lyckades inta klostret efter två dagars strider. I en stor förrådslokal där det förvarades krut gömde sig de civila. Man kom överens om att sätta eld på krutet och valde därigenom döden. Mer om slaget och sprängningen i Arkadi.

Lyckligtvis har jag aldrig ställts inför några så svåra val som människorna i klostret eller andra människor i omänskliga situationer både före och efter Arkadi. Änglar identifierar varken jag eller någon annan mig med. Men kanske din mor gjorde det, tänker du kanske. Nja, jag vet inte riktigt hur det låg till med den saken. Hon sa ofta ”Du var så snäll som barn” och håll med om att där ligger en undermening som…ja, kanske inte är så smickrande.

Under tiden jag var i Italien passerade ett förfärligt oväder (med dödsfall) över Kreta med väldiga regnmängder på sina håll. Nu har vi klarat oss undan nästa ovädersfront som döptes till ”Eva” (undrar vad hon gjort för ont). Där emellan har vi haft brittsommar (jag vet inte om det finns nå’t motsvarande uttryck på grekiska)! I torsdags körde vi upp till Katharou-platån på jakt efter höstfärger och det var vid perfekt tidpunkt! Ovanpå det fick vi fantastiskt fint väder (inte fel att vandra i shorts och kortärmad t-shirt samt äta lunch utomhus den 3 november…) så det var en toppenvandringsdag.
Foton från hösten på Katharo finns på min flickr-sida!
Nu har hösten kommit, vi har några blåsiga dagar framför oss, men senare i veckan är det vandringsväder igen. Undrar om jag ska vandra i shorts eller det är dags att ta fram vandringsbyxorna? Trevligt att inte ha större problem!

Nu börjar året ticka mot adventstid, jul och vinter så det är lite att fixa. Bilen ska gås igenom, idag vaccinerades jag mot säsongsinfluensa, AC-apparaterna få professionell rengöring (drar då mindre el i vinter), levnadsintyg lämnas till Pensionsmyndigheten, varmare kläder plockas fram, nya inneullstrumpor är beställda. Och annat smått och gott.

När höstmörkret sänker sig över Norden är det kanske dags att mysa med bok och levande ljus, god mat och snart varm glögg. Kanske också funderingar kring resa! Kan vara idé att boka tidigt för flyg, hotell, biluthyrare, resebolag m fl behöver kompensera sig för pandemin (som fortfarande pågår), inflation, höjda el- och bränslepriser så resor lär inte bli billigare. Jag brukar inte boka tidigt, men i september hittade jag riktiga fynd på aegean airlines så jag bokade resa till Skåne i början av april nästa år.
För min del har jag efter allvarliga överväganden beslutat att höja priset på mina dagsvandringar med 5 euro. Jag har inte höjt sedan jag startade 2015 så egentligen borde jag väl höja mer, men inflation, priser osv drabbar oss alla – även vandrarkunder.

Jag skummade några nättidningar i morse så nästa vecka är det nog aktuellt med en Nyhetsbulletin. Boktips kommer lite längre fram. Troligen kommer det några funderingar kring att resa. Annars inga spännande bloggplaner utan det blir väl det som dyker upp.

Nu knackar vardagen på dörren igen – dags att städa!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s