Värmebölja, damm och Lasithi-platån

Nu börjar det kännas att värmeböljan klingar av och temperaturen är på väg att stämma mer med årstiden. Mesara-slätten är det område som haft högsta temperaturer på över 36 gr vid ett flertal tillfällen – alltså temperaturer som hör hemma på högsommaren. Kombinerat med Sahara-damm så blev framför allt påskdagarna en riktig pärs. Även dammet har minskat, men det kommer en omgång till nu i helgen.

När det så plötsligt blir jäkligt varmt går mitt huvudkontor inte ens på halvfart och kroppen slår bakut. Därför inget blogginlägg i början av veckan, men påsken firades (ifjol inget firande) med flera regler. Framför allt var det gott om påsksmällare och fyrverkerier på lördagskvällen. Det var nästan så man trodde att turken kommit! Men det är folk väl unt att få fira, speciellt i ett land där högtider är så viktiga.

I måndags öppnade serveringar så då fanns det dessutom inte tid att blogga! Jag rusade ut och åt frukost på mitt stamställe (men var fanns alla gubbarna?) och middag på kvällen på en av favorittavernorna. Igår kväll var det dags för nästa tavernabesök! Så ljuvligt att efter 6 månader se folk igen och att bli serverad för att se’n bara resa sig och gå iväg.

Sedan i torsdags får vi resa inom länet alla veckans dagar på kod 6 ”training” så igår var vi två stycken som gav oss upp på Lasithi-platån för att vandra. Tanken var att åka ifrån den tjocka värmen och det irriterande dammet – och vi lyckades! Drog långa, välgörande andetag fulla med syre – en lättnad och njutning!

Men ”Å så trist att vandra på en platå”, tycker kanske du. Det finns de som bara vandrar raviner, de som vill vandra vid havet osv. Jag har inga speciella preferenser utan uppskattar och finner glädje i variation – både i landskap och natur. Att vandra på Lasithi-platån ger en mycket speciell miljö eftersom det är lantbruksbygd och att vara omringad av berg är som att vistas i en stor, trygg famn.
Dessutom är det gott att ibland få vandra ”platt” när man alltid vandrar i berg!

Jag har sett vårbruk på platån tidigare, men aldrig en så’n stor aktivitet! Det fanns små traktorer överallt som plöjde, spred gödning, sådde osv. Jag misstänker att den stora aktiviteten kan bero på vår kyliga vår, dvs vårbruket är helt enkelt försenat. Nu när försommaren håller på att knuffa bort våren är det hög tid att sätta igång.

Jag ska inte orda så mycket om vår vandring eftersom jag tänkte få med lite information om platån. Här är foton på två traktorer och en av de magiska och enastående vyer som bjuds på vägen upp och ner (från Neapoli/Agios Nikolaos).
(klicka på foton för större storlek)

Lasithi-platån
Platån ligger på 800 meters höjd och lär vara en av få högt belägna områden i Medelhavet med året runt bebyggelse. Det finns de som menar att det också är Kretas högst belägna platå, men då måste man gräva ner sig i dels definitionen av ”platå”, dels i grekiskans ord oropedio (platå) och omalos (slätt). Det avstår jag.
Här produceras huvudparten av olika jordbruksprodukter (utan hjälp av växthus) så detta kan man kalla ”Kretas kornbod” (som Skåne kallas, jag är ju skåning…). Här är det snö på vintern och inte ett olivträd så långt ögat når.

Platån är känd för sina möllor som pumpade upp vatten. De första möllorna konstruerades vid förra sekelskiftet och var då i trä, senare metall. Som mest ska det ha funnits mellan 10 000 och 30 000 möllor (beror på vem man frågar). Jag hade förmånen att besöka platån i slutet av 80-talet och då mötas av ett vitt hav som var möllornas segel. Möllorna fick sedermera ge plats åt generatorer och stora dammar.
Mindre känt är att det även fanns några möllor som drevs med vatten och vid passet Ambelos (när man kommer upp norrrifrån) står en rad vindmöllor där man malde mjöl. Den raden möllor är den största samlingen möllor i sitt slag på Kreta.
(foton på vita möllorna och stenmöllorna är hämtade från nätet)

Idag är det bara en mölla som är i bruk och som jag hade turen att kunna fotografera i drift:

I rutnät på platån går småvägar och kanaler med vatten. Runt platån går en väg som kör genom de flesta byar och det är den vägen de flesta hamnar på. Vik av och kör in på platån, stanna och njut av 360 graders vyn! Den är enastående!

På platån finns flera sevärdheter, kloster, muséer osv som du kan läsa om på nätet. Jag vill nämna Dikti-grottan där Zeus gömdes av sin väna moder. Men grottan borta vid Psiloritis då?, undrar du. Det är så här med legender att det mesta kan finnas på flera platser på samma gång liksom. Jag läste nå’nstans att det finns ett samförstånd mellan de båda stridande ”rättighetsparterna” att Zeus föddes i grottan på Psiloritis och växte upp i grottan i Dikti.

Platån har en speciell stämning, stanna i några av byarna och strosa omkring. Här blandas jordbruk med turism. Rätt som man befinner sig vid nå’n ganska gräslig turisttaverna står man i en gränd med lantbruksmaskiner. En del av de som lever på turismen bor inte här på vintern utan flyttar då ner till kusten. Det innebär ett problem med stöldvågor på vintern.
Platån är en kommun med huvudorten Tzermiadon, men största byn är Agios Georgios. Det finns gott om byar och givetvis ligger de inte på jordbruksmarken utan som ett pärlband mellan platån och bergen.

När det gäller mat tar jag från ett tidigare inlägg här i bloggen:
”God mat: cantinan inne på platån om du vill undvika det som finns längs vägen runt. Många matställen är turistpräglade med utsmyckningar och annat. En liten, nästan gömd, taverna som inte gör sig till är To Metochion (To Μετόχιον) i byn Kato Metochi (Κάτω Μετόχι). Jättegod mat, ligger i en kurva så var vaken – den är lätt att missa!”

”Alla vägar bär till Rom” – ja, det stämmer inte på Lasithi-platån, men det finns flera vägar. Vi kom nerifrån Neapoli/Agios Nikolaos (finns en anslutande väg från Kritsa). Man kan komma norrifrån – från Hersonissos/Malia/Kastelli (Ambelos-passet). Det går att köra västerifrån på en väg strax utanför Martha. Det finns en väg mellan Katharo-platån och Lasithi-platån, men den kan inte köras med vanlig bil. Och det finns ett antal mindre vägar, mer lämpade för specialfordon och ibland bara att vandra.
Den europeiska vandringsleden E4 går över platån och här finns gott om cykelmöjligheter.

Det finns mycket att läsa om Lasithi-platån, inte minst platåns betydelse i historien. Läs på innan du åker upp så kan du säkert se osmaner rida omkring och ursinniga tyskar som inte hittade motståndsmännen.
Här i bloggen finns Lasithi-platån bl a under Bilturer, Utflykter och Vandringar Kreta.
En sida med mycket information om Kreta är cretanbeaches.com. Namnet är missvisande, men killen började med att kartlägga stränder. Här finns så oändligt mycket mer! Läs mer om Lasithi-platån och om historiens första vindpark.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook


13 tankar på “Värmebölja, damm och Lasithi-platån

 1. Karin

  Så härligt att tavernorna öppnar upp. Även om det är små steg så är det ändå en början på vägen mot en ”normal” tillvaro. Vi längtar till Grekland men anar att vi kanske får vänta till 2022 om vi ska planera en ö-luff likt den vi skulle gjort förra året. Möjligtvis tar vi (bara) en vecka i september eller oktober beroende på läget. Med en spruta i kroppen och en i juni lockar det såklart att få njuta av vårt favoritland.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Stegen går lite väl snabbt nu så det föder en del irritation (som jag bloggat om tidigare). Ö-luff är väl inte så lämpligt i pandemi-tider så det låter klokt att vänta. En vecka i höst ska väl kunna fungera – som en liten ”påfyllare”. Välkomna!

   Gilla

   Svara
 2. Jakob Lambertsen

  Efter vad jag vet, är Omalos bebyggd och bebodd året runt – och ligger högre. Men du tänker att det inte kan kallas bebyggelse?!?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vilken omalos menar du? Den vid Samaria? Jag har ingen aning, hittade uppgiften på nätet. Kanske de menar att det är den högsta där det finns flera byar och aktivt jordbruk – kanske det finns på fler platser på Kreta.

   Gilla

   Svara
   1. Jakob Lambertsen

    Du har en poäng med den ändrade texten. Jag har aldrig reflekterat över att vi tillresande i fläng benämnar Omalos (över Samaria) som platå och slätt. Och anade inte att omalos betöd slätt. Tack för ny kunskap!

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Lena i Wales

  Jag tycker det låter underbart att vandra på en platå och så mycket det verkar finnas där. Vilken plats!
  Så skönt att det börjar öppnas upp alltmer.
  Också bra att värmen lägger sig lite, det är jobbigt att röra sig när det är för varmt.
  Skön söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Värmeböljan har mattats och nu är vi snart på ”rätt” temp. Det blir jobbigt när temperaturen snabbt går upp mer än 10 gr – kropp och knopp hinner liksom inte med.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s